سفارش تبلیغ
صبا ویژن
نفت در تمام طبقات زمین از پرکامبرین تا عهد حاضر وجود دارد.ولی گسترش و تراکم آن در همه جا یکسان نیست.شرایط لازم و کافی برای تشکیل و تجمع نفت در یک منطقه عبارتند از ویژگی های زمین شناسی مانند طبقات مولد نفت سنگ های مخزن و ساختارهای لازم برای تجمع نفت.هیچگونه محدودیتی از لحاظ جغرافیایی برای تشکیل مخازن و ذخیره ی نفتی وجود ندارد.در بعضی از سنگهای یک منطقه به مقدار خیلی کم پیدا می شود،بطوریکه حجم آن نسبت به حجم طبقه ی در بر گیرنده فقط درصد کوچکی را تشکیل می دهد.در حالیکه در طبقات و رسوبات مناطق دیگر ممکن است مقادیر بسیار قابل ملاحظه ای از نفت وجود داشته باشد.

تقسیم بندی مناطق از لحاظ پتانسیل نفتی

از نظر پتانسیل نفتی،مناطق مختلف را به سه گروه تقسیم می کنند که عبارتند از:

1) مناطق غیر محتمل: مناطقی هستند که فقط از سنگ های آذرین،متامرفیک و یا رسوبات غیردریایی که فاقد مواد آلی هستند تشکیل شده است.افزون بر این،مناطق بسیار قدیمی مربوط به کامبرین و قبل از آن ولو اینکه در معرض رویدادهای آتش فشانی و متامرفیسم هم قرار نگرفته باشند به علت محدودیت ارگانیسمهای زنده،از مناطق غیر محتمل تلقی می شوند.

2) مناطق محتمل: مناطقی هستند که رسوبات دریایی در آنها شناخته شده اند و عواملی که با تشکیل و تجمع نفت مغایرت داشته باشند در آنها دیده نمی شود.ولی به علت محدود بودن فعالیت های اکتشافی وجود نفت به طور قاطع تایید نشده است.

3) مناطق قطعی نفت: مناطقی هستند که از هر جهت برای تشکیل و ذخیره ی مواد هیدروکربنی،مناسب بوده و این مواد در آنها کشف و شناخته شده اند.ضخامت زیاد رسوبات دریایی و شرایط مناسب ساختمانی و چینه شناسی، همه موید وجود نفت در آن مناطق می باشند.در این مناطق وجود هیدروکربن و میزان آن توسط حفاری های متعدد و بررسی های تکمیلی مخزن به اثبات رسیده است.

مخزن نفت - میدان نفتی - حوضه های نفتی

• مخزن نفت : ساده ترین شکل جمع یک ذخیره ی نفتی در زیرزمین و کوچکترین واحد از نظر اقتصادی است.محتوی نفت یا گاز یا هر دو باشد.مخازن عمده به طور قراردادی به مخازنی گویند که بیش از 50 میلیون بشکه نفت ذخیره داشته باشد.


• میدان نفتی : وقتی چند مخزن در وضعیت مشترک و خاص زمین شناسی اعم از ساختمانی و یا چینه شناسی قرار گرفته باشند،چنین گروه مخازن را میدان نفتی گویند.مخازن مختلفی که در یک میدان قرار گرفته اند،ممکن است در افق های مختلف استراتیگرافیک در یک ساختمان طاقدیسی واقع شده و یا در محل های مختلف ولی در یک مجموعه ی رسوبی-چینه ای مشخص گستردگی پیدا کرده باشند.


• حوضه های نفتی : حوضه ی نفتی،منطقه یا محدوده ی جغرافیایی است که در آن میدان ها و مخازن نفتی متعددی وجود دارد که همه ی آنها در یک مجموعه ی زمین شناسی مربوط به شرایط محیطی و رسوبی معین و مستقل گرد آمده اند.






تاریخ : شنبه 89/7/17 | 7:42 عصر | نویسنده : مهندس سجاد شفیعی | نظرات ()
.: Weblog Themes By BlackSkin :.