معرفی و تقسیمبندی پلیمرهای هوشمند
هوشمندی در مواد، خاصیتی است که مختص به گروه خاصی نبوده و در اغلب گروههای مواد دیده میشود. پلیمرها نیز از این قضیه مستنثنا نیستند و در برابر محرکهای مختلف مثل دما، میدانهای الکتریکی و میدانهای مغناطیسی، عکسالعملهای متفاوتی از خود نشان میدهند. این پلیمرها به گروههای مختلفی تقسیم میشوند و دارای خواص و کاربردهای متفاوتی میباشند. در ذیل به معرفی، تقسیمبندی، کاربردها و بازار این مواد به طور مختصر اشاره شده است:
1) پلیمرهای فعال الکتریکی (EAP)
مکانیزم هوشمندی در این مواد، عکسالعمل در برابر تحریکات الکتریکی خارجی است. این عکسالعمل، تغییر در ابعاد و هندسه ماده را شامل می شود.
این پلیمرها که در سال 1990 شناخته شدهاند، کاربردهای زیادی در پزشکی، صنعت و مهندسی عمران دارند. این پلیمرها به دو دسته عمده تقسیم میشوند:
الف)پلیمرهای فعال الکتریکی الکترونیکی که به منظور حفظ تغییر مکان ایجاد شده در اثر اعمال ولتاژ DC مورد استفاده قرار میگیرند و کاربردهای زیادی در رباتها دارند. این دسته خود از جنبه کاربردی به دو گروه تقسیم میشود که عبارتند از: گروهی که در حسگری خود از رسانایی و هدایت الکتریکی بهره میبرند و گروهی که از فعالیت الکتریکی خود در اثر تحریک خارجی به عنوان محرک استفاده میکنند.
کاربردهای این پلیمرها در صنایع مختلفی است که میتوان از جمله آنها مواد الکترواستاتیک در لباسهای ضد الکتریسیته، چسبهای رسانا، حفاظهای الکتریکی و مغناطیسی، تختههای مدار چاپی الکترونیکی، رشتههای اعصاب مصنوعی، سازههای هواپیما و پیزوسرامیکها را نام برد.
ب)پلیمرهایفعالالکتریکییونی هستند که در غشاهای مبادلهگر یونی، محرکهای الکترومکانیکی، سنسورهای حرارتی- شیمیایی، الکترولیتهای جامد، باطریهای قابل شارژ و سیستمهای رهایش دارو در پزشکی کاربرد دارند.
پلیمرهای فعال الکتریکی به عنوان دیالکتریک نیز مورد استفاده قرار میگیرند. به عنوان نمونه پلیمرهای که دارای سفتی (Stiffness) و ثابت دیالکتریک بالا میباشند، در محرکهای(Actuator) با کرنش بالا مورد استفاده قرار میگیرند که به طور نمونه در پیزوالکتریکها کاربرد دارند.
قابل ذکر است که الاستومرهای بلور مایع، الاستومرهای الکتروویسکوالاستیک، پلیمرهای فروالکتریک، نانولولههای کربن و پلیمرهای رسانا که بعنوان شناساگرهای گازهای سمی (حسگرهای یونی) در پالایشگاهها و صنایع نظامی کاربرد دارند، نیز در این گروه قرار میگیرند.
2) سیالات مغناطیسی و رئولوژیکی (MRF)
در این نوع از پلیمرهای هوشمند، با تغییر میدان مغناطیسی، ویسکوزیتة آنها تغییر میکند و عملکرد آنها مشابه سیالات الکتریکی رئولوژیکی میباشد.
3) سیالات الکتریکی رئولوژیکی (ERF)
این سیالات اساس پلیمری دارند و در برابر میدان الکتریکی از خود تغییر ویسکوزیته نشان میدهند که میتوان با این تغییر ابعاد را تحت تاثیر قرار داد. به طور مثال این مواد در کمک فنرهای خودرو در خودروهای جدید کاربرد دارند و با تغییر جریان میتوان ارتفاع خودرو را تنظیم نمود.
این نوع پلیمرها در راهسازی، پلسازی و صنعت ساختمان نیز استفاده میشود و امروزه در تکیهگاه خیلی از پلها خصوصاً پلهای معلق از این مواد استفاه میشود.
سیالات ERF دارای سه نوع مثبت، منفی و مواد نوری الکتریکی هستند. اگر با اعمال میدان الکتریکی، ویسکوزیته افزایش یابد ERF مثبت است، اگر با افزایش میدان الکتریکی ویسکوزیته کاهش یابد ERF منفی است و اگر با تاباندن اشعه ماوراء بنفش ویسکوزیته تغییر کند ERF از نوع نوری و الکتریکی میباشد.
4) ژلهای پلیمری هوشمند
با تغییر در زنجیره پلیمرها میتوان ژلها را ساخت که این کار با تعویض بعضی از مونومرهای زنجیره با مواد شیمیایی صورت میگیرد. تفاوت اصلی ژلها با پلیمرها سازگاری شیمیایی و ترمودینامیکی آنها با حلالها میباشد و نیز خاصیت رطوبتگیری که در آنها وجود دارد.
ژلها براساس ویژگیهایی نظیر طبیعت گروههای تشکیلدهنده، خواص مکانیکی، ویژگیهای ساختاری و شکل شبکه تقسیمبندی میشوند و در برا بر محرکهای مختلف فیزیکی و شیمیایی نظیر دما، میدان الکتریکی و مغناطیسی، نور، فشار و PH، از خود عکسالعمل نشان میدهند و در صنایع دفاعی، زیستی، داروسازی و غیره مورد استفاده قرار میگیرند.
5) پلیمرهای با حافظه شکلی
مشابه آلیاژهای حافظهدار هستند به این ترتیب که در اثر تغییرات دمایی از خود تغییرات ابعادی نشان میدهند که علت آن تغییر در مورفولوژی زنجیرهها است. این پلیمرها در مواردی مثل جیگ و فیکسچرهای ماشینکاری کاربرد دارند.
بررسی بازار
پلیمرهای هوشمند هنوز خیلی تجاری نشدهاند، بنابراین بازار خیلی بزرگی را به خود اختصاص نمیدهند. البته 5 تا 15 سال آینده این بازار رشد بسیار خوبی خواهد داشت زیرا کاربردهای آینده این مواد که در حوزههای مختلفی چون پزشکی، کامپیوتر، خودرو، تلویزیون، پول الکترونیکی، کنترلکنندههای بهداشتی، هوافضا، بیوتکنولوژی، صنایع نظامی، الکترونیک و فناوری نانو خواهد بود، نویددهنده بازار بزرگی برای این مواد است.
در بین سالهای 2010-1992 بر اساس پیشبینیهای انجام شده، در برخی از کاربردهای اصلی این مواد مثل غلافها و پوششهای سیم و کابل، باطریهای ذخیره انرژی با ظرفیت بالا و سپرهای تجهیزات الکترونیک که در فضاپیماها و محافظهای الکترونیک کاربرد دارند، روند مصرف رو به افزایش است و بازار خوبی را به خود اختصاص خواهند داد. مثالهای زیر به صحت این ادعاها اشاره دارد:
از سال 2000-1992 مصرف این مواد رو به افزایش بوده بطوری که مصرف پلیمرهای هادی استفاده در باطریها در سال 2000 معادل 500 هزار پوند بالغ بر 50 میلیون دلار بوده است.
بازار سپرهای الکترونیک در سال 1988، 116 میلیون دلار و در سال 1993، 165 میلیون دلار بوده است و امروزه پوششهای هادی و صفحات پلیمری 75 درصد بازار مواد مشابه را به خود اختصاص دادهاند.
هزینه پوششهای پلاستیکی نسبت به سایر مواد پایینتر است و 1.25 تا 2.5 دلار به ازای هر فوت مربع ذکر شده است.
البته عمده بازار مواد هوشمند پلیمری در کشورهای پیشرفته است و باید این بازار را به کشورهای در حال توسعه گسترش داد و این نیاز را برای این کشورها به وجود آورد. پیشبینی انجامشده در مورد بازار این مواد تا سال 2010 بالغ بر 457 میلیون دلار خواهد بود.