معرفی
نام بلوتوث1 و لوگوی آن توسط شرکت بازرگانی 2SIG تجاری شده است. این اسم، برگرفته از نام پادشاهی دانمارکی در قرن 10 میلادی به نام هارالد بلوتوث است که موفق به متحد ساختن کشورهای اسکاندیناوی (بهرغم از هم پاشیدگیهای ناشی از جنگ) شد. لوگو نیز از ادغام حروف ابتدای نام بلوتوث (H و B) به دست آمده است.
تکنولوژی بلوتوث استانداردی بینالمللی برای برقراری ارتباطات بدون سیم در مسافتهای کوتاه است. این تکنولوژی امکان میدهد که اتصالی بدون سیم در بازهای حدود 10 متر، بین دو وسیله سازگار با یکدیگر، ایجاد شود.
نحوه کار بلوتوث
وسایلی که از این تکنولوژی استفاده میکنند، انتقالدهندههای مختلفی برای ارسال اطلاعات از طریق امواج رادیو و تلویزیون را بهکار میگیرند. اطلاعات را میتوان بهصورت یک بایت در ثانیه، در برنامهای به نام ارتباطات جزء به جزء یا متوالی ارسال کرد و یا به صورت دستههای بایتی (معمولاً 8 یا 16 بایت در ثانیه) در برنامهای به نام ارتباطات موازی، فرستاد.
زبان اینگونه وسایل الکترونیکی، پروتکل نام دارد. پروتکل، استانداردی است که اتصال، ارتباط و انتقال دادهها بین دو وسیله الکترونیکی را کنترل میکند. از آنجا که تنوع در لوازم الکترونیکی زیاد است، لذا وجود هزاران پروتکل ثبت شده تعجب برانگیز نیست.
پروتکل بلوتوث، دستگاهها را مجبور میسازد تا مواردی نظیر: چه زمانی بایتها ارسال میشوند؟ چه تعداد در لحظه ارسال میشوند؟ و دستگاهها چگونه مطمئن میشوند که پیام دریافت شده همان پیام ارسالی است، را بپذیرند. بنابراین، میتوان یقین داشت که دو دستگاه واجد بلوتوث سازگار، قادر به برقراری ارتباط با یکدیگرند.
هسته سیستم بلوتوث عبارت است از یک فرستنده و گیرنده RF (امواج رادیویی)، باند پایه یا (قسمتی از سیستم بلوتوث که عملیاتی نظیر رمزگشایی اطلاعات؛ ایمنی سیستم بلوتوث، تصحیح خطاها را انجام میدهد) و نیز بسته پروتکل.
واحد RF مسئول انتقال و دریافت بستههای اطلاعات است. وجود مسیری کنترلی بین RF و باند پایه، به این باند اجازه میدهد تا حامل زمان و فرکانس RF را کنترل کند.
واحد RF بلوتوث در نوار ISM بدون مجوز در 2.4GHz کار میکند. این نوار، فرکانسهای 2400 MHz تا 2483.5 MHz را پوشش میدهد. لذا 79 کانال RF در این فاصله قرار میگیرند. بهمنظور تطبیق با مواردی که در هر کشور خارج از این نوار قرار میگیرند، نوار محافظی در بازه باند بالاتر و یا پایینتر به کار میرود که باعث پوششدهی تمامی کانالهای آن کشور میشود.
کیت بلوتوث خودرو پروفایل که Bluetooth hands free را پشتیبانی کند، این امکان را فراهم میسازد تا راننده بتواند با استفاده از سیستم Hands Free به تلفنهای دریافتی خود پاسخ دهد. این روش ایمنی بیشتری را به همراه دارد.
با توجه به ویژگیهای منحصر بفرد این تکنولوژی و نیز قیمت نسبتاً ارزان آن در کاربردهای صنعت خودرو، به نظر میرسد که استفاده از آن در خودروهای جدید، گامی مؤثر در راستای افزایش امکانات خودرو و افزایش حاشیه سود آن بوده و مورد توجه تمامی خودروسازان قرار گیرد.
پانوشتها
1 . Bluetooth
2. Bluetooth Special Interest Group
منابع
1. www.bluetomorrow.com/about-bluetooth-technology
2. ww.bluetooth.com/bluetooth/technology