زمانی که برای اولین بار نام لپ تاپ بر سر زبان ها افتاد، شاید به نظر نمیرسید که روزی بتواند به چنین محبوبیتی دست پیدا کند. بازار گسترده و انتخاب های فراوانی مانند لپ تاپ ها، نتبوک ها و اولتراپرتابل ها کار را برای خریداران سخت کرده و حالا باید اولترابوک ها را نیز به لیست خرید اضافه کرد. اسم جدیدی که احتمالا به زودی زیاد به گوش مان خواهد خورد. بنابراین بد نیست کمی بیشتر با داستان اولترابوک ها آشنا شویم.
زمانی که یک کمپانی ایده ی خاص خود را به محصول تبدیل کرده و به بازار عرضه میکند باید منتظر تقلید دیگر شرکت ها نیز باشیم. در مورد اولترابوک ها هم همین طور است، حامی این پروژه یعنی پدرخوانده ی بزرگ، اینتل، با دسته ای از خصوصیات منحصر به فرد، این محصولات را به بازار معرفی کرده است.
زمان زیادی از معرفی اولترابوک ها نگذشته و شاید لازم باشد با خصوصیات این لپ تاپ های نازک آشنا شوید. اولترابوک ها برخلاف نت بوک ها دارای ویژگی های خاص تعریف شده ای نبودند دارای یک مجموعه از خصوصیات هستند که توسط اینتل تعریف شده است. و در صورتی که نتوانند این خصوصیات را برآورده کنند جز این دسته محسوب نمی شوند. برخی از ویژگی های زیر برای اولترابوک ها، در نظر گرفته شده است:
- لپ تاپ هایی با صفحه نمایش 13 اینچی که ضخامت آنها از 18 میلیمتر بیشتر نیست.
- حداقل عمر باتری 5 ساعته که قرار است تا سال 2013 به 10 ساعت زمان آماده برای کار افزایش پیدا کند.
- سرعت بالای بوت شدن آنها که با استفاده از یک فلش مموری جاسازی شده در چیپ اینتل، میسر شده است و پشتیبانی از فناوری Intel Rapid Start.
- داشتن وای-فای
-قیمت اولیه ای معادل 999 دلار یا کمتر. بنابراین اولترابوک ها قرار است که لپ تاپ هایی باریک، قدرتمند و ارزان باشند.
با وجود همه ی این مزایا، به نظر نمیرسد که اولترابوک ها بتوانند انقلاب بزرگی در این زمینه ایجاد کنند. آنها در واقع لپ تاپ های نازکی با همان نمایشگرها و کیبورد هستند. هنوز نمیتوان قابلیت چند لمسی بودن نمایشگر را در اولترابوک ها دید و حتی وایرلس 3G هم برای آنها اختیاری است.
شاید جالب باشد اگر بدانید که AMD نیز قابلیت ساخت آنها را ندارد زیرا طبق تعریف گفته شده اولترابوک ها باید دارای فناوری Intel Rapid Start باشند که متعلق به شرکت اینتل است.
آیا خصوصیات گفته شده برایتان آشنا نیست؟ بله، تبلت ها! اگرچه نمیتوان از نام تبلت برای اولترابوک ها استفاده کرد، اما میتوانیم به تعریف دقیق تری دست پیدا کنیم. میتوان گفت که اولترابوک ها تبلت هایی هستند که کوشیده اند برخی مزایای لپ تاپ ها را نیز حفظ کنند، ویژگی هایی مانند نمایشگر بزرگ تر، سرعت سخت افزاری بالاتر و رابط کاربری بهتر برای وارد کردن متن.
اولترابوک هایی که تا آخر سال جاری به بازار عرضه میشوند با پردازشگرهای sandy bridge اینتل ساخته شده و قرار است در سال آینده با استفاده از چیپ های lvy bridge بتوانند از یو اس بی 3?0 و کارت
PCIe 3.0
نیز پشتیبانی کنند که باعث میشود انرژی کارآمدتر و عمر باتری طولانی تری داشته باشند و همچنین اطلاعات با سرعت بیشتری جا به جا شوند.
هدف بزرگ و اصلی اینتل، ارائه این محصولات با قیمتی زیر 1000 دلار بود. اما حالا که اولین اولترابوک به بازار آمده شاهد شکست در این هدف هستیم زیرا کمپانی ها، محصولات خود را با قیمتی بالای 1000 دلار به بازار عرضه کرده اند.
البته صحبت ها حاکی از این است که تا سه ماهه ی اول سال 2012 اینتل به خواسته ی خود خواهد رسید. زیرا خبرهای شنیده شده از ایسر، توشیبا و ایسوس نشان دهنده ی قیمتی زیر 1000 دلار برای اوایل سال آینده است.
براساس گفته ی منابع، درحال حاضر برای اجزای یک اولترابوک 13 اینچی حدود 690 دلار هزینه میشود و اگر هزینه های نصب و طراحی، تولید و بازاریابی و همچنین رشد سریع قیمت ها را هم در نظر بگیریم، متوجه میشویم که شرکت ها برای کاهش قیمت کار سختی در پیش رو دارند. اما باید به این نکته هم توجه کرد که اولترابوک ها هم مانند دیگر وسایل الکترونیکی، با گذشت زمان، قربانی افت قیمت میشوند.
اما با وجود این هزینه های بالا، ایسر اعلام کرده که قصد دارد تا نیمه ی دوم سال 2012 قیمت اولترابوک هایش را تا 899-799 دلار کاهش دهد، و جالب تر این است که این شرکت قیمت 499 دلار را برای فروش محصولاتش در سال 2013 پیش بینی کرده است. ایسر در حال حاضر ماهانه 100 هزار اولترابوک به فروش می رساند و قصد دارد که به زودی این فروش را به 300-250 هزار عدد افزایش دهد و این فروش انبوه، به طور طبیعی باعث کاهش قیمت محصولاتش میگردد.
اما به هرحال بدون در نظر گرفتن قیمت پایین این محصولات باید برای مشخص شدن بازارشان حداقل تا نیمه سال 2012 منتظر بمانیم، تا شاهد موفقیت و یا شکست آنها باشیم. به هر حال ممکن است هرگونه تزلزل در این زمینه باعث عقب کشیدن چند کمپانی از این پروژه شود و مطمئنا این موضوع باعث شکست حتمی این حرکت می گردد.
پس وجود یک حامی بزرگ مانند اینتل نیز نمی تواند دلیلی برای موفقیت پروژه اولترابوک ها باشد و ممکن است مانند برخی دیگر از پروژه های بزرگ با شکست مواجه شود.
با توجه به همه ی این مسائل، شاید اولترابوک ها نتوانند برای کسانی که دنبال بهترین و جدیدترین ها هستند، انتخاب مناسبی باشند. آیا شما ترجیح میدهید از لپ تاپ و یا تبلت تان استفاده کنید یا اینکه قیمت پایین اولترابوک ها شما را هم برای خرید آن وسوسه کرده است؟