به نظر می رسد تلاش های محققین برای تولید پارچه هایی که خود به خود تمیز می شود و نیاز به شستن نداشته باشد، در کشور چین به نتیجه های خوبی رسیده است.
آنها لباس های کتانی تولید کرده اند که با ماده شیمیایی مخصوصی پوشیده شده اند و این پوشش سبب می شود که پارچه وقتی در معرض نور خورشید قرار بگیرد خودش را تمیز کند و بوها نیز از بین برود.
آنها می گویند راه حل پیدا شده ارزان، غیر سمی و دوستار محیط زیست است و نتیجه تحقیقات خودشان را در آخرین شماره نشریه
Applied Materials and Interfaces
منتشر کرده اند. تحقیق آنها روی دی اکسید تیتانیوم تمرکز داشته. ماده ای که به عنوان یک کاتالیزور عالی برای از بین بردن آلودگی های محیطی شناخته می شود.
از این ماده همین الان هم در ساخت پنجره هایی که خود به خود تمیز می شوند، جوراب های بدون بو و کاشی هایی که تمیز باقی می مانند، استفاده می شود.
تلاش های اولیه برای استفاده از این ماده در پارچه های کتان زیاد موفقیت آمیز نبود. چرا که خصوصیات «خود تمیز شوندگی» وقتی به خوبی عمل می کرد که جسم مورد نظر زیر نور خالص ماورا بنفش قرار می گرفت. بنابراین برای کاربردهای روزمره قابل استفاده نبود.
اما محققین چینی با دستکاری این ترکیب آن را تبدیل به ترکیبی بر پایه الکل کردند که علاوه بر دی اکسید تیتانیوم از نیتروژن هم در آن استفاده شده است. ترکیب جدید بهبودهای چشمگیری از خود نشان داد و کافی بود آن را در مقابل نور خورشید قرار بدهید تا کار خودش را انجام بدهد.
بررسی ها نشان داد که بعد از 2 ساعت قرار دادن لباس های ساخته شده با این پارچه در مقابل نور خورشید 71 درصد آلودگی های روی آنها از بین می رود و این یک بهبود فوق العاده نسبت به کارهای قبلی است.
تحقیق همچنین نشان داد که این پوشش به خوبی روی لباس ها ماندگاری دارد و حتی شستن لباس سبب از بین رفتن این لایه مخصوص نخواهد شد و تاثیر آن را کم نخواهد کرد.
کارشناس های صنایع پوشاک می گوید در صورتی که امکان تولید این لباس در ابعاد صنعتی فراهم بشود، علاقه فراوانی از سوی این صنایع برای استفاده از این فناوری وجود خواهد داشت و می توانیم امیدوار باشیم به زودی شاهد ورود لباس هایی به بازار باشیم که نیاز کمتری به شستن داشته باشند