هدایت حرارتی نانولولههای کربنی-قسمت دوم
- مقدمه:
در مقالهی قبلی در مورد خواص هدایت حرارتی نانولولههای کربنی صحبت کردیم و برخی بررسیهای انجام شده توسط دانشمندان را بیان نمودیم. در این مقاله با بیان چند مثال از کاربرد نانولولههای کربنی در بهبود خواص حرارتی نانوکامپوزیتها موضوع را ادامه میدهیم. - خاصیتی به نام هدایت حرارتی:
انتقال انرژی و به طور خاص، انتقال حرارت یکی از مباحث بسیار جذاب در علوم و مهندسی است. دانشمندان نظریههای مختلفی را برای تشریح چگونگی انتقال حرارت در مواد مطرح میکنند. تحقیقات دانشمندان در زمینههای کاملا متفاوتی بوده و عدهای برای تولید موادی با هدایت حرارتی بسیار بالا و عدهای دیگر برای تولید مواد عایق در برابر هدایت حرارتی تلاش میکنند. هر یک از این مواد میتواند کاربردهای گستردهای در صنایع مختلف داشته باشد. امروزه و با گسترش علم مربوط به مواد نوین و به خصوص پیشرفت نانوکامپوزیتها، ایدههای زیادی برای تولید موادی با خواص هدایت حرارتی جدید به وجود آمدهاند.
پرسش 1: آیا میتوانید کاربردهایی را برای مواد عایق حرارت نام ببرید؟ در مورد موادی که هدایت حرارتی بالایی دارند، چه مصارفی را میشناسید؟ |
رسانایی حرارتی بالای نانولولههای کربنی میتواند برای برخی کاربردهای مدیریت حرارتی مفید باشد. مانند تخلیهی حرارت پردازندههای سیلیکونی و افزایش رسانایی حرارتی پلاستیکها برای کاربرد در موتورهای الکتریکی. امروزه برای خنک کردن پردازندههای رایانهای بعضا از سامانههای مختلفی از قبیل سامانههای آبگرد استفاده میشود. اما ایدهای که مدتهاست مطرح شده است، استفاده از موادی نوین برای بستهبندی روی پردازشگرهاست که قابلیت تخلیهی حرارتی بالایی داشته باشند.
پرسش 2: در مقالهی پیش رو، اعداد و ارقامی را بررسی خواهیم کرد که در آزمایشگاهها و توسط ابزارهایی خاص، در مورد میزان هدایت حرارتی اجسام به دست آمدهاند. بنابراین پیش از شروع این مبحث، لازم است تا در مورد نحوهی اندازهگیری میزان هدایت حرارتی مواد اطلاعاتی را داشته باشیم. آیا روشهای بررسی این خصوصیت ماده را میدانید؟ |
- نانولولههای کربنی و بهبود هدایت حرارتی کامپوزیتها
1- کامپوزیتهای زمینهی پلیمری
گروههای زیادی از دانشمندان خواص کامپوزیتهای اپوکسی / نانولولهی کربنی را بررسی کردهاند. اپوکسی دستهای از مواد پلیمری هستند که کاربردهای زیادی در صنایع مختلف دارند. خواص حرارتی این مواد به تازگی مورد توجه ویژه قرار گرفته است. دانشمندی به نام بیرکوک و همکارانش توانستند نانولولههای کربنی را داخل زمینهی اپوکسی پراکنده کنند و با موفقیت، کامپوزیت اپوکسی / نانولولهی کربنی را بسازند. آنها سپس رسانایی حرارتی اپوکسی تقویت شده با نانولوله را اندازهگیری کردهاند و پس از مطالعهی نتایج آزمایشهایشان، به این نتیجه رسیدند که افزودن نانولولههای کربنی تا یک درصد از وزن کل ماده میتواند بهبود چشمگیری در هدایت حرارتی کامپوزیت حاصل ایجاد نماید. این دانشمندان همچنین با ساختن کامپوزیت اپوکسی / الیاف کربنی و بررسی هدایت حرارتی آن، مقایسهای را بین نانولولههای کربنی و الیاف کربنی انجام دادند. در شکل 1، تاثیر میزان تقویت کننده و نوع آن را بر هدایت حرارتی رزین اپوکسی مشاهده میکنید.
شکل 1- مقادیر رسانایی حرارتی محاسبه شده برای یک نانولولهی کربنی تک دیواره در دماهای مختلف
افزودن 1% وزنی نانولولهی کربنی رسانایی حرارتی اپوکسی را بیش از دو برابر میکند در حالیکه همین مقدار از الیاف کربنی رسانایی حرارتی را تنها 40% افزایش میدهد. بنابراین نانولولههای کربنی قابلیت زیادی برای بهبود خواص حرارتی پلیمرها و در نتیجه توسعهی کامپوزیتها برای کاربردهای مدیریت حرارتی دارند.
پرسش 3: در نمودار شکل 1 مشاهده میکنید که میزان بهبود در رسانایی حرارتی کامپوزیت حاصل از افزودن نانولولههای کربنی همیشه روند افزایشی نداشته است. بلکه در مقدار برابر با نیم درصد وزنی (wt%5/0) کاهش یافته است. به نظر شما چرا چنین اتفاقی رخ داده است؟ |
پرسش 4: در مورد کاربردهای حرارتی اپوکسی مطالعه کنید و بگوئید قابلیت افزایش هدایت حرارتی اپوکسی در چه زمینههایی میتواند موجب ایجاد تحول گردد و چه محصولات جدیدی را میتوان از نتایج آتی این پژوهش متصور شد؟ |
2- کامپوزیتهای زمینهی سرامیکی
گروهی از محققین یک جریان گاز حاوی استیلن (C2H2) را از روی بستری از نانوذرات آلومینا (Al2O3) که روی سطح پخش شده بودند، عبور دادند. در نتیجهی فرآیند CVD یا همان رونشانی شیمیایی از فاز بخار، نانولولههای کربنی بر روی این نانوذرات رشد کردند. این محققین، سپس با روشی ویژه، این پودرهای نانوکامپوزیتی را به هم فشرده کردند و نانوکامپوزیت Al2O3/CNT (آلومینا / نانولولهی کربنی) را تولید نمودند و در نهایت خواص هدایت حرارتی نانوکامپوزیت حاصل را بررسی کردند. نتایج اندازهگیریهای این محققین در شکل 2 نشان داده شده است. در این نمودار نتایج آزمایشهای انجام گرفته بر روی آلومینای خالص نیز گزارش شده است تا بتوان مقایسهی قابل درکی از دو مادهی تقویت شده با نانولوله کربنی و تقویت نشده انجام داد. نکتهای که لازم است به آن توجه داشته باشید، این است که برای داشتن مقایسهای قابل قبول میان دو مادهی مورد بررسی که از نظر ترکیب با یکدیگر تفاوت دارند، باید روش ساخت یکسانی را در نظر گرفت. زیرا در غیر این صورت عوامل دیگری نیز به وضوح بر خواص مادهی حاصل تاثیر میگذارند و دیگر نمیتوان تفاوت خواص را تنها به تفاوت ترکیبهای دو مادهی مورد آزمایش نسبت داد و بنابراین نتایج قابل استناد نخواهند بود.
شکل 2- تغییرات میزان هدایت حرارتی بر حسب دما، برای کامپوزیت آلومینا / نانولولهی کربنی و برای آلومینای خالص که هر دو به یک روش تولید شدهاند.
در اینجا مشاهده میشود که هدایت حرارتی این نانوکامپوزیتها بسیار بیشتر از آلومینای خالص میباشد. برای مثال هدایت حرارتی نانوکامپوزیت آلومینای حاوی 7/39 درصد وزنی نانولوله در دمای 100 درجه ی سانتیگراد معادل با W/mk 90/44 میرباشد که در مقایسه با آلومینای خالص 227% افزایش نشان داده است. این مقدار در دمای 250 درجه ی سانتیگراد برابر با W/mk 60/98 بوده که 169% رشد را نسبت به زمینه (آلومینا) نشان داده است و در دمای 300 درجهی سانتیگراد، با 218% رشد نسبت به آلومینای خالص، به W/mk 63/.52 میرسد.
پرسش 5: در مورد کاربردهای حرارتی آلومینا (Al2O3) مطالعه کنید و بگوئید قابلیت افزایش هدایت حرارتی آلومینا در چه زمینههایی میتواند موجب ایجاد تحول گردد و چه محصولات جدیدی را میتوان از نتایج آتی این پژوهش متصور شد؟ |
اطلاع از خواص هدایت حرارتی بینظیر نانولولههای کربنی دانشمندان را بر آن داشت تا تاثیر این خصوصیت را در کامپوزیت بررسی کنند. همانگونه که مشاهده شد، افزودن نانولولههای کربنی به دیگر مواد میتواند بهبود چشمگیری در رسانایی حرارتی این مواد ایجاد کند. اما این ویژگی عالی تنها در کامپوزیتها نمود پیدا نمیکند. در مقالهی بعدی به جنبهای دیگر از تاثیر حضور نانولولههای کربنی بر خواص هدایت حرارتی مواد خواهیم پرداخت.