بخش اعظم انرژی تولید شده در جهان به هدر می رود. لامپهای معمولی علاوه بر نور، گرما نیز تولید میکنندکه جز اتلاف انرژی چیزی نیست. انجام و دوام برخی فرآیندها، بیش از اندازهی لازم انرژی میگیرند. مثلاً برای تولید گازوییل، باید به نفت گرما داد تا واکنشهای مربوطه اتفاق بیفتد. یافتن روشهایی برای صرفهجویی انرژی در این فرآیندها، نقش مهمی در کاهش مصرف انرژی دارد. استفاده از نانوفناوری در تولید مواد شیمیایی، یکی از این روشها میباشد. استفاده از کاتالیزورها، در گذشته نیز برای انجام واکنشهای شیمیایی رواج داشته است. با استفاده از نانو فناوری میتوانیم کاتالیزورهای کارآمدتری تولید، و بیش از پیش در مصرف انرژی صرفهجویی نماییم.
کاتالیزوها موادی هستند که چنانچه به یک مخلوط واکنش افزوده شوند، سرعت واکنش را افزایش میدهند، بدون اینکه خود در واکنش شیمیایی شرکت نمایند. کاتالیزورها در پایان واکنش دستنخورده باقی میمانند.
یک نمونه قدیمی از کاتالیزورها، پلاتین است که به طور مثال، از آن در سیستم اگزوز ماشین استفاده میشود. پلاتین به واکنشهایِ تبدیل گاز سمی مونوکسید کربن و اکسید نیتروژن به دو گاز سمی دیاکسید کربن و نیتروژن کمک میکند. هر چند کاتالیزورهای قدیمی هنوز هم کارایی دارند، ولی با پیشرفت علم نانو، کاتالیزورهای کارآمدتری در صنایع نفت و گاز ایجاد شده است.
هر چه سطح کاتالیزورها بزرگتر باشد، کارایی آنها نیز بیشتر است؛ چون در یک زمان با مولکولهای بیشتری واکنش میدهند. تا همین چند سال اخیر، دانشمندان به ابزارهای لازم برای تولید و استفاده از نانوذرات مجهز نبودند؛ اما امروزه پژوهشگران، کاتالیزورهای متشکل از نانوذرات را با شناخت بهتری از چگونگی عملکرد آنها طراحی میکنند.
2. کاربردهای نانوکاتالیستها
2-1- کاهش CO2 هوا
یکی از مشکلات جهان امروز، افزایش میزان دیاکسید کربن در هواست. اگر بتوانیم روشی مؤثر و کارآمد در کاهش و پالایش گازهای خروجی دودکشها بیابیم کمک بزرگی به رفع این مشکل کردهایم. در این زمینه، نانوفناوری میتواند روشهای موثر و ارزانتری در مقایسه با روشهای فعلی ارائه نماید.
پوهشگران در پژوهشگاه ملی اوک ریج، نانوکریستالی طراحی کردهاند که میتواند مورد استفاده قرار بگیرد. وقتی دیاکسید کربن روی نانوکریستال تهیه شده از کادمیم، سلنیم و ایندیم مینشیند، نانوکریستال یک الکترون به دیاکسید کربن می دهد، و این الکترون اضاقی سبب میشود، دیاکسید کربن با دیگر مولکولهای موجود در دودکش واکنش دهد، و به گازی با خطر کمتر تبدیل شود.
در واقع؛ این نانوکریستال یک کاتالیزور است. اگر هزینه تولید فیلترهای حاوی این نانو کریستالها کمتر شود، میتوان آن ها را به صورت فراگیر به کار برد.
2-2- جلوگیری از انتشار بخارات سمی جیوه
از دیگر چالشهایی که پژوهشگران امیدوارند بتوانند با نانوکریستالها از پس آن برآیند، بخار جیوه است. نیروگاههای برق زغال سنگی، بخار جیوه منتشر میکنند. یکی از روشهای جلوگیری از انتشار آن، استفاده از نانوکریستالهای اکسید تیتانیوم در زیر تابش پرتو فرابنفش است، که باعث تبدیل بخار جیوه به اکسید جیوه که مادهای جامد است خواهد شد.
? موتورهای دیزلی که در بیشتر اتوبوسها و خودروهای سنگین به کار میروند هم، اکسیدهای نیتروژن منتشر میکنند. شرکت بیوفرندلی، نانوکاتالیزوری طراحی کرده است که وقتی به سوخت موتور دیزلی افزوده شود، باعث احتراق کامل سوخت میشود. به این ترتیب اکسیدهای نیتروژن کمتری منتشر میشود.
2-3- کاربرد نانوکاتالیستها در تصفیه آب
از نانومواد کاتالیستی در صنایع تصفیه آب هم استفاده زیادی میشود. دانشگاه رایس وجورجیاتک، در طرحی مشترک روش کارآمدی برای حذف تریکلرواتین از آب ارائه کردهاند. این ماده خطرناک سبب بیماریهای قلبی، تهوع و حساسیت چشمی میشود. این ماده میتواند بیشتر جهت چربیزدایی از تجهیزات مورد استفاده در فرآیند شیمیایی تبدیل این ماده به اتان که مادهای بی ضرر است کاربرد داشته باشد. برای کاهش هزینهها، نانوذرات طلا را با لایهای از پالادیم میآلایند و از آن به عنوان کاتالیزور در نابودی تریکلرو اتیلن استفاده مینمایند.
یکی دیگر از روشهای تصفیه آب که از روش پالادیم ارزانتر است، تزریق نانوذرات آهن به درون آبهای آلوده است، پس از تزریق، نانوذرات آهن با اکسیژن موجود در آب تبدیل به زنگ آهن شده و آلاینده ها در تماس با این زنگ آهن خنثی میشوند. برای مثال، تتراکلرید کربن که مادهی سمی بسیاری از شویندههاست، در تماس با این زنگ آهن تبدیل به کلروفرم که مادهای بیضررتر است میشود.
نویسنده: گروه پژوهشی شرکت پویا پژوهش نانوفناور