سفارش تبلیغ
صبا ویژن
میکرو پرسوسور و کاربردهای آن (1)
میکرو پرسوسور و کاربردهای آن (1)

 

تهیه کنندگان: عبدالامیر کربلایی و ضحی کربلایی
منبع: راسخون



در این مقاله سعی شده در مورد میکروپرسوسور و کاربردهای آن بحث شود . در این راستا بیشتر به کاربرد میکروپرسوسور کارتهای هوشمند پرداخته ایم و در انتها به برخی از سوالات رایج در این راستا پاسخ داده ایم.
تغییر سیستمهای مکانیکی و برقی به سیستمهای الکترونیکی در بیشتر تکنولوژیهای عمده، سیستمهای الکترونیکی جایگزین بخشهای مکانیکی شده و از آن پیش افتادهاند. سیستم تلفن در اصل مجموعهای از اجزای مکانیکی (یعنی سیستم شمارهگیر) بود که در آن حرکت فیزیکی به علائم الکتریکی تبدیل میشد. با وجود این، امروزه تلفن تماماً الکترونیکی است ؛ امروزه چاپ الکترونیکی شده است. تلویزیون، کامپیوتر و بسیاری از ابزارهای دیگر نیز که در زندگی روزمره از آن استفاده میکنیم همین گونهاند. سیستمهای الکترونیکی مسلماً یک سره بر تکنولوژی فکری متکی هستند زیرا محاسبات ریاضی و نوشتن نرمافزار و برنامهها کارکرد آنها را ممکن میگرداند.
یکی از برجستهترین تغییرات، کوچک شدن وسایلی است که هادی برق هستند یا تکانههای برقی را منتقل میکنند. وسایل اولیه مانند لامپهای خلاء که در رادیوهای قدیمی دیده میشود حدود 5 تا 10 سانتیمتر ارتفاع داشتند. اختراع ترانزیستور تغییری شگرف را به دنبال داشت: توانایی تولید وسایل میکروالکترونیک با صدها کارکرد از جمله کنترل، تنظیم، هدایت و حافظه که میکروپرسسورها به اجرا درمیآورند. در آغاز هر تراشه 4 کیلو بایت حافظه داشت که بعدها به 8، 16، 32، 64 کیلو بایت افزایش یافت و امروزه سازندگان میکروپروسسور تراشههایی تولید میکنند که ظرفیت ذخیرهسازی آنها چندین مگابایت یا حتی گیگا (میلیارد) بایت است.

امروزه یک تراشهی ریز سیلیکنی(میکروپروسسور) حاوی مدارهای الکترونیکی دارای صدها هزار ترانزیستور و همهی اتصالات لازم و بهای آن فقط چند دلار است. مداربندی روی این تراشه میتواند خود میکروکامپیوتری باشد با ظرفیت پردازش ورودی / خروجی و حافظهی دستیابی تصادفی و... .

اولین میکروپروسسور:

پس از پیدایش الکترونیک دیجیتال و جنبه های جذاب و ساده طراحیهای دیجیتال و کاربردهای فراوان این نوآوری، با تکنولوژیهای SSI , MSI ، ادوات الکترونیک دیجیتال، مانند قطعات منطقی به بازار ارائه شد. شرکت تگزاس اولین میکروپروسسور 4 بیتی را با فن آوری 2SI طراحی و عرضه نمود که بعنوان بخش اصلی ماشین حساب مورد استفاده قرار گرفت و این گام اول در پیدایش و ظهور میکروپروسسورها بود.

BIOS و کاربرد میکروپرسسور در کامپیوتر :

یکی از متداول ترین کاربردهای Flash memory در سیستم ابتدایی ورودی ‎/ خروجی (basic input/output system) کامپیوتر است که معمولاً به BIOS شناخته می شود. وظیفه BIOS که تقریباً روی هر کامپیوتری وجود دارد،آن است که مطمئن شود تمام قطعات و اجزای افزاری یک کامپیوتر در کنار یکدیگر به درستی کار می کنند . هر کامپیوتری در قلب خود برای پردازش درست اطلاعات شامل یک میکروپروسسور است . میکروپروسسور قسمت سخت افزاری کار است. برای انجام درست کار ، به نرم افزار نیز احتیاج است. هر کاربری با دو نوع نرم افزار آشنا است:سیستم عامل و نرم افزارهای کاربردی. BIOS نوع سوم نرم افزاری است که کامپیوتر شما برای اجرای درست به آن نیازمند است.
BIOS چه کاری انجام می دهد؟ نرم افزار BIOS مجموعه ای از وظایف مختلف را بر عهده دارد، ولی مهم ترین آنها اجرای سیستم عامل است. وقتی یک کامپیوتر روشن می شود، میکروپروسسور سعی می کند اولین دستورات را اجرا کند. ولی نکته در این است که این دستورات باید از جایی به میکروپروسسور اعلام شود. گرچه سیستم عامل روی هارد وجود دارد، ولی میکروپروسسور نمی داند اطلاعات در آنجاست. BIOS دستورات اولیه را برای این دسترسی به میکروپروسسور اعلام می کند.

کاربرد میکروپروسسوردرانواع کارتهای هوشمند :

کارتهای هوشمند (DRAC|TRAMS) کارتهایی هستند که از یک قسمت پلاستیکی تشکیل گردیده اند که در داخل آنها یک چیپ میکروپروسسور ( PIHCROSSECORPORCIM) قرار دارد و اطلاعات لازم روی این چیپها قرار می گیرند. میزان و تنوع اطلاعاتی که در کارت ذخیره می گردد، به توانایی چیپ داخل آن بستگی دارد.
انواع مختلف کارتهای هوشمند که امروزه استفاده می شود، کارتهای تماسی ، بدون تماسی و کارتهای ترکیبی هستند.
کارتهای هوشمند تماسی بایستی در داخل یک کارت خوان قرار داده شوند. این کارتها یک محل تماس روی صفحه دارند که تماسهای الکترونیکی را برای خواندن ونوشتن روی چیپ میکروپروسسور )زمانی که در داخل کارت خوان قرار دارد(، فراهم می آورد. نمونه این کارتها در زندگی روزمره بسیار به چشم می خورد.
کارتهای بدون تماس ، یک آنتن سیم پیچی درون خود دارا هستند که همانند چیپ میکروپروسسور درداخل کارت ، گنجانده شده است . این آنتن درونی اجازه انجام ارتباطات و ردوبدل کردن اطلاعات را فراهم می آورد. برای چنین ارتباطی ، بایستی علاوه بر اینکه زمان ارتباطکاهش یابد، راحتی نیز افزایش پیدا کند..
کارتهای ترکیبی ، به عنوان هم کارتهای تماسی و هم کارتهای بدون تماس عمل می کنند و در حقیقت داخل این نوع کارتها هم چیپ الکترونیکی و هم آنتن وجود دارد وچنانچه کارت خوان وجود داشته باشد از کارت خوان می توان استفاده کرد و چنانچه وجود نداشته باشد، از آنتن کارت می توان ارتباط را برقرار کرد.
شاید این سوال پیش آید که چرا از کارتهای هوشمند(کارتهای حافظه دار)به جای کارتهای مغناطیسی استفاده می شود؟
پاسخ این است که ذخیره سازی اطلاعات در کارتهای هوشمند و میکروپروسسور دارهزار مرتبه بیشتر ازکارتهای مغناطیسی است . مزیت دیگر اینکه این کارتها از سرعت ذخیره سازی بالا ومکانیسم های ایمنی قویتری برخوردارند.

با این کارت شناسایی می شوید

آیا تا به حال از کارتهای هوشمند استفاده کرده اید؟ استفاده از این کارتها باعث صرفه جویی فراوانی در زمان و هزینه های کاربران و دستگاه های مربوطه شده است. اما این فن آوری به زودی دچار تحولات جدی خواهد شد.چندی پیش سمینار تخصصی کارتهای شناسایی و پاسپورت دیجیتال با حضور کارشناسان سوئدی در تهران برگزار شد.
در این سمینار عنوان شد که در آینده ای نه چندان دور، کارتهای هوشمند جایگزین نمونه های رایج کارتها و گذرنامه ها خواهند شد.
گزارش پیش رو نگاهی دارد به کارتهای دیجیتال و فناوری و کاربرد آن در ایران. در حال حاضر، کارتهای شناسایی موجود در ایران به 2 روش تهیه می شود و مورد استفاده قرار می گیرد.
در روش اول ، نوارهای مغناطیسی به صورت نوارهای مشکی و به عرض یک تا 2 سانتی متر پشت کارتها چسبانده شده و اطلاعات موردنظر از طریق دستگاه های نویسنده در آن ذخیره می شود.
این کارتها با وجود کاربری فراوان نقایصی دارد. از آن جمله می توان حساس بودن نوار مغناطیسی نصب شده در پشت کارت به میدان های مغناطیسی شدید و دستگاه هایی را که میدان مغناطیسی ایجاد می کنند نام برد.
بنابراین قرارگرفتن این نوع کارتها در مجاورت وسایلی مانند آهن ربا، ضبط صوت ، تلویزیون و بلندگو باعث از بین رفتن اطلاعات ذخیره شده در نوارها می شود.
یکی دیگر از نواقص این نوع کارتها شکننده بودن آنهاست ، به نحوی که می توان گفت این کارتها در برابر خمیدگی مقاوم نیستند و زود می شکنند. همین طور ضربه و حرارت می تواند به این کارتها آسیب رساند و در اطلاعات موجود روی نوار مغناطیسی خلل ایجاد کند.
محدودیت گنجایش اطلاعاتی این کارتها از دیگر نواقصی است که استفاده از آنها را با مشکلاتی مواجه می سازد. نمونه های رایج این کارتها انواع عابر بانکها هستند.
نوع دیگر کارتهای دیجیتالی موجود در ایران کارتهای IC دار به شمار می آیند. این کارت ها مشکلات کارتهای دارای نوار مغناطیسی را ندارند و بسته به نوع IC به کاررفته در آن حجمهای متفاوتی از اطلاعات را در خود جای می دهند.
بعضی انواع این کارتها از نوع ریموت است ؛ یعنی به صورت کنترل از راه دور و بدون نیاز به درآوردن از جیب یا کیف و تنها با عبور از مقابل دستگاه مادر به صورت خودکار اقدام به شناسایی فرد می کنند.
نمونه های این کارتها را در کارتهای ورود و خروج ، مترو، بلیت اتوبوس ، کارتهای اعتباری و غیره می توان دید.

کارتهای دیجیتال هوشمند

اما کارتهای دیجیتالی هوشمند یا Smart Card یکی از آخرین پدیده های دنیا فناوری اطلاعات است که از نظر اندازه مشابه کارتهای پرداخت امروزی است و می تواند جایگزین همه انواع کارتهای شناسایی ، شناسنامه ، گواهینامه ، کارتهای خودرو یا حتی دفترچه های بیمه شود.
یک کارت هوشمند، کارتی پلاستیکی شامل یک تراشه (chip) کوچک است که از یک میکروپروسسور یا یک حافظه تشکیل شده است.
این کارت به اندازه یک کارت اعتباری است و یک رابط طلایی دارد که به دستگاه های مختلف اجازه تبادل اطلاعات را با کارت می دهد.
این کارت می تواند اطلاعات بیشتری را نسبت به انواع مغناطیسی در خود جای دهد و طوری برنامه ریزی شود که تنها اطلاعات مربوط را آشکار سازد.
برای مثال ، بدون مشخص کردن میزان موجودی فرد اطلاع دهد که آیا مقدار مناسب نقدینگی برای پرداخت صورت حساب وجود دارد یا خیر. کارتهای هوشمند انواع متفاوت دارند.
برخی از آنها دارای کارت حافظه هستند که به سادگی اطلاعات را ذخیره می کنند. انواع ریزپردازنده های کارتهای هوشمند می تواند به اطلاعات بیفزاید، آنها را حذف کند یا روی آنها عملیاتی انجام دهد. نوع دیگر کارتهای هوشمند کارتهای ریزپردازنده ای هستند که همانند یک رایانه کوچک ، شامل سیستم عملیات پردازش داده ها و هارددیسک با ویژگی های امنیتی است.
کارتهای هوشمند از نظر نوع قابلیت خوانده شدن انواع متفاوتی دارند. در انواع تماسی کارت درون یک دستگاه کارت خوان قرار گرفته و با کارت خوان تماس فیزیکی پیدا می کند.
در مقابل ، کارتهای غیرتماسی آنتنی دارند که درون کارت تعبیه شده و این امکان را به وجود می آورد که بدون تماس فیزیکی اطلاعات مبادله شود. یک کارت هوشمند ترکیبی ، هر دوی این ویژگی ها را با ضریب امنیتی بالاتر دارد.
براساس گزارش ایسنا، آقای سیمون کرل ، متخصص فناوری اطلاعات از کشور سوئد در سمینار تخصصی کارتهای شناسایی دیجیتالی گفت: استفاده از کارتهای هوشمند نیاز به دستگاه های مختلف و تجهیز رایانه به قطعات کارت خوان دارد.
این کارتها به 2 کلید رمز عمومی و خصوصی نیاز دارد. کارت هوشمند شامل یک تراشه است و کلید خصوصی موجود روی آن از بیرون قابل رویت نیست ؛ اما کلید عمومی می تواند در اختیار همه قرار داشته باشد.
هنگام کار با این کارت روی اینترنت ، ابتدا رمز خصوصی به مصرف کننده ارائه و پاسخ آن درخواست می شود.
پس از آن کد عمومی ارائه شده از مصرف کننده در سازمان مربوطه با هویت و کد خصوصی مقایسه و تایید یا رد می شود. به گفته سیمون کرل ، عملیات ذکر شده علاوه بر رایانه از طریق تلفن همراه نیز قابل انجام است.
کلیدهای عمومی و خصوصی به منظور حفظ امنیت رمزگذاری می شوند که در نهایت دریافت کننده اطلاعات کلی کدگذاری شده را دریافت و با کارت آن رمزگشایی می کند.
این کارشناس همچنین اضافه می کند که کاربرد و نحوه استفاده از این سیستم باید با توجه به فرهنگ هر جامعه مورد استفاده قرار گیرد.
استفاده از کارتهای شناسایی دیجیتال نیاز به استفاده از کارتهای شناسایی مختلف را از بین می برد. دولتها، بانکها و شرکتهای بزرگ بهترین مراجع برای ارائه خدمات درباره کارتهای شناسایی دیجیتال هستند.

کارتی برای تمام زندگی

به گفته مدیر ارزیابی طرحهای صنایع قطعات الکترونیک ایران ، کارتهای هوشمند در تلفن همراه کاربرد مخابراتی دارند، همچنین می توان آنها را در گواهینامه های هوشمند مورد استفاده قرار داد و کلیه موارد تخلف را در آن ثبت کرد.
استفاده از این نوع کارتها به جای دفترچه بیمه به پزشک امکان می دهد با قرار دادن آن در دستگاه کارت خوان به تمام سوابق بهداشتی ، پزشکی بیمار دسترسی یابد و در صورت نیاز به آزمایش یا دارو آن را وارد کارت کند.
بیمار با در دست داشتن کارت خود می تواند به آزمایشگاه یا داروخانه مراجعه کند و از خدمات مورد نیاز بهره مند شود.
با استفاده از کارتهای هوشمند به جای کارتهای معمولی خودرو می توانید تمام اطلاعات مربوط به قطعات خودرو را همیشه به همراه داشته باشید. به این ترتیب ، کارتهای هوشمند قابلیت دارند کاربردهای متفاوت داشته باشند و به صورت فراگیر مورد استفاده قرار گیرند.
پورناظری می گوید: هنوز کارتهای دیجیتالی تولید نشده و در اختیار مردم قرار داده نشده است. این کارتها در ایران تنها در تلفنهای همراه مورد استفاده قرار گرفته اند.

بررسی کارت‌های هوشمند الکترونیکی E-cards و انواع ؛ کارکرد و عملکرد
اهمیت کارت اعتباری

با افزایش روزافزون گردش‌های مالی و انجام تجارت‌های بین‌المللی، هزینه تولید ، نگهداری و تبدیلات ارزی برای کشورها بار گزافی را در پی داشت.
برای همین در کنار روند رو به رشد فناوری، تشکیل مفهومی در بر گیرنده پول مجازی، با استفاده از ابزار الکترونیکی، باعث پیدایش تحولی در صنعت بانکداری و گرایشی با عنوان تجارت الکترونیکی گردید. در این ارتباط استفاده از ابزاری جهت بهره‌برداری از این خدمات نظیر کارت‌های خرید، ترمینال‌های خرید، دستگاه‌های خودپرداز و کیوسک‌های اطلاع رسانی متداول شد و مفاهیم نوینی مرتبط با آنها گسترش یافت.

کارت و انواع آن

نخستین ابزاری که جهت استفاده در پرداخت‌های الکترونیکی در اختیار افراد متقاضی قرار می‌گیرد کارت‌های پرداخت است. جنس این کارت‌ها معمولاً از پی‌وی‌سی است که مقاومت خوبی دارد.
در دیدگاه اول، کارت‌ها از لحاظ پذیرش در دستگاه کارت‌خوان به دو دسته تماسی و غیرتماسی تقسیم می‌شوند، در کارت‌های تماسی برای برقراری ارتباط کارت با دستگاه کارت‌خوان، قسمتی از کارت که حاوی اطلاعات است لزوماً باید درون دستگاه کارت‌خوان قرار بگیرد و Head دستگاه کارت‌خوان با آن در تماس فیزیکی باشد.
در صورتی‌که در کارت‌های غیرتماسی این ارتباط از طریق امواج رادیویی صورت گرفته و با توجه به نوع کارت و کارت‌خوان انتخاب شده، کارت می‌تواند با فواصل مختلف از کارت‌خوان قرار بگیرد. اخیراً نوع دیگری از کارت‌ها نیز مورد توجه قرار گرفته که به کارت‌های هیبرید مشهورند.
این کارت‌ها در حقیقت ماهیت جدیدی نداشته و تنها از ترکیب چند تکنولوژی ساخته شده‌اند. به عنوان نمونه در یک نوع از کارت‌های هیبریدی، کارت علاوه بر داشتن قابلیت غیرتماسی، چیپ هم دارد و توانایی استفاده در سیستم‌های تماسی نیز دارد.

کارت‌های تماسی

همان‌طور که گفته شد، کارت‌های تماسی به‌طور مستقیم با کارت‌خوان در تماس بوده و اطلاعات از طریق Head کارت‌خوان به آنها منتقل می‌شود ، لذا به‌طور نسبی امنیت بیشتری نسبت به کارت‌های غیرتماسی دارند و اکثر کارت‌های بانکی و مالی را شامل می‌شوند.
از انواع این کارت‌ها می‌توان به کارت‌های مغناطیسی و کارت‌های چیپ‌دار اشاره کرد که طیف وسیعی از کارت‌های امروزی را پوشش می‌دهند. در کارت‌های مغناطیسی اطلاعات بر روی نوار سیاه رنگی که بر روی کارت است، به‌صورت مغناطیسی نوشته و خوانده می‌شود، این نوار خود شامل سه تراک است که بر روی هر کدام از آنها اطلاعات خاصی نوشته می‌شود.
در طرف مقابل، کارت‌های چیپ‌دار از یک چیپ مدار مجتمع (IC) تشکیل شده که این چیپ می‌تواند شامل یک حافظه تنها و یا یک حافظه به همراه یک میکروپروسسور باشد.
کارت‌هایی که تنها از یک حافظه تشکیل شده باشند، کارت‌های حافظه نام دارند که معمولاً برای نگهداری اطلاعات از آنها استفاده می‌شود و امنیت بیشتری نسبت به کارت‌های مغناطیسی دارند، در سویی دیگر کارت‌های پردازنده‌دار (هوشمند) قرار دارند که به‌جز حافظه یاد شده از مزایای یک میکروپروسسور نیز سود می‌جویند و بدین ترتیب از لحاظ امنیتی ضریب بسیار بالاتری را دارند و طبیعتاً از قیمت بالاتری نیز برخوردارند.

کارت‌های مغناطیسی

اولین کارت‌هایی که به‌طور گسترده در زمینه تجارت الکترونیک و به عنوان کارت‌های بانکی مورد استفاده قرار گرفت کارت‌های مغناطیسی بودند. این کارت‌ها که با قرارگرفتن یک نوار مغناطیسی بر روی کارت‌های پی‌وی‌سی ایجاد می‌شوند، به علت محدودیت‌های فیزیکی موجود حجم اطلاعاتی زیادی را شامل نمی‌شوند.
نوار مغناطیسی روی این کارت‌ها بنا به «استاندارد ایزو 7811» از سه تراک تشکیل شده است که اطلاعات ویژه‌ای بر روی هر تراک ثبت می‌شود. تراک 1 کارت معمولاً شامل اطلاعاتی از قبیل نام دارنده و شماره حساب شخص است و سایر اطلاعات کنترلی نیز بر روی تراک‌های دیگر قرار دارد.
در برخی از خودپردازهای بانک‌ها نوشتن بر روی تراک‌ها نیز ممکن است. این کارت‌ها به دو دسته اصلی تقسیم می‌شوند: HiCo و LoCo. کارت‌های HiCo از کیفیت بهتری نسبت به کارت‌های LoCo برخوردار بوده و تأثیرات کمتری در استفاده مداوم، همجواری با کارت‌های دیگر و میدان‌های مغناطیسی می‌پذیرند. همچنین بر اساس آزمایشات انجام شده، درصد صحیح خوانده شدن اطلاعات در نوع HiCo بسیار بیشتر از نوع دیگر بوده و با وجود هزینه بیشتر آن ، به صرفه‌تر هستند.
به علت امنیت پایین‌تر این کارت‌ها نسبت به کارت‌های هوشمند و سهولت خواندن تراک‌‌های موجود بر روی آنها و توانایی کپی کردن اطلاعات آنها روی کارت دیگر (کپی کردن کارت) ، غالباً از این کارت‌ها در ارتباطات آنلاین و یا به عنوان کارت‌های شناسایی روزمره استفاده می‌گردد.

کارت‌های حافظه

کارت‌های حافظه (Memory Cards) در حقیقت کارت‌های چیپ داری هستند که تنها از یک حافظه تشکیل شده‌اند، که این حافظه می‌تواند غیر قابل شارژ یا با قابلیت شارژ نیز باشد.
به علت عدم وجود پردازنده کنترلی امنیت این کارت‌ها کمتر از کارت‌های هوشمند بوده ولی همچنان با تمهیدات در نظر گرفته شده امنیت بیشتری نسبت به کارت‌های مغناطیسی دارند. این کارت‌ها برای استفاده در تلفن های عمومی و پارکومترها مصرف می‌شوند.

کارت‌های هوشمند

یکی دیگر از انواع کارت‌های چیپ‌دار، کارت‌های هوشمند است که معمولا متشکل از پردازنده‌ای جهت انجام امور کنترلی، حافظه‌ای فقط خواندنی شامل سیستم عامل کارت (ماسک) و حافظه‌ای تا 64 کیلوبایت جهت استفاده هستند. به علت وجود برنامه‌های کنترلی موجود و ساختار موجود در آنها ضریب امنیتی این کارت‌ها بسیار فراتر از کارت‌های مغناطیسی است.
کارت‌های هوشمند از لحاظ ساختار داده‌ای موجود در آنها به دو دسته Data Card و Application Card تقسیم می‌شوند. در دسته اول تنها فایل‌های داده‌ای ایجاد و قابلیت ذخیره‌سازی دارند، در صورتی‌ که در نوع دوم کارت قابلیت ذخیره سازی یک برنامه کاربردی ، اجرا و ذخیره سازی نتایج آن را دارد.
در دسته‌بندی دیگری، کارت‌های هوشمند را می‌توان به دو دسته کارت‌های کاربردی و کارت‌های SAM تقسیم کرد که کارت‌های کاربردی برای استفاده پس از آماده سازی در اختیار مشتری قرار می‌گیرد، در صورتی‌که کارت‌های SAM به علت وجود الگوریتم‌های پیچیده امنیتی برای نگهداری کلیدهای لازم درون دستگاه کارت‌خوان قرار می‌گیرد و مسلماً قیمت بیشتری دارند.

کارت‌های غیرتماسی

در کارت‌های غیرتماسی انتقال اطلاعات و تمامی ولتاژهای مورد نیاز به‌صورت بی‌سیم از طریق سیگنال‌های RF (فرکانس‌های رادیویی) و روش‌های تزویج القایی صورت می‌گیرد. سیستم‌های RFID ( Radio Frequency Identification ) در ابتدا برای مسیریابی، تشخیص موقعیت اجسام و مکان سنجی استفاده گردید و بر حسب مسافت و برد لازم دو نوع Passive و Active به‌وجود آمد که تفاوت اصلی در این موارد وجود باتری (منبع تغذیه) در نوع Active برای افزایش طول برد بود.
در حال حاضر در دنیای کارت‌های غیرتماسی، با توجه به استفاده‌های مکرر، ابعاد کارت‌ها و عدم نیاز به برد و مسافت بالا از نوع Passive این سیستم‌ها استفاده می‌شود و لذا محدودیت‌هایی بر اساس فرکانس کاری و طول موج در این سیستم‌ها ایجاد می‌شود.

شخصی‌سازی کارت‌ها

با افزایش استفاده روزمره از کارت‌ها ، شخصی‌سازی آنها نیز دچار تحولات شگرفی شده ‌است. امروزه ثبت لوگوهای زیبا و جذاب در کنار موضوعات تبلیغاتی نقش بزرگی در جذب مشتری و چرخه کارت ایفا می‌کند.
عملیات و مراحل تبدیل یک کارت خام سفید که از شرکت تولید کننده کارت تحویل گرفته می‌شود به کارتی که در دسترس افراد استفاده کننده قرار می‌گیرد و مشخصات فردی دارنده کارت و شرکت صادر کننده را در بر دارد، شخصی‌سازی کارت می‌گویند. طبیعی است که شخصی سازی از فازهای گوناگون تشکیل یافته و از مراحل بسیار مهم در صدور کارت است.
یکی از جدیدترین تکنولوژی‌هایی که امروزه برای شخصی‌سازی مورد استفاده قرار می‌گیرد، ثبت متن و یا لوگوی خاصی که معمولاً نشان دهنده شرکت صادر کننده کارت است بر روی قسمت مرکزی کارت با لیزر است. به علت شرایط ویژه و هزینه بالای این تکنولوژی تعداد دستگاه‌های شخصی‌سازی محدودی از آن سود می‌جویند که می‌توان از DataCard به عنوان مهم‌ترین آنها یاد کرد.

چاپ بر روی کارت

یکی از متداول‌ترین مراحل شخصی‌سازی کارت، چاپ لوگوی شرکت صادر کننده، نام فرد استفاده کننده، عکس فرد استفاده کننده، تبلیغات و سایر اطلاعات درخواست شده بر روی کارت است که به علت مواد تشکیل دهنده کارت‌ها (پی‌وی‌سی) از چاپگرهای مخصوص کارت با ریبون‌های متفاوت استفاده می‌شود.
امروزه چاپگرهای جدید امکان بارگذاری دسته‌ای کارت‌ها، دریافت دسته‌ای اطلاعات لازم و حتی چاپ همزمان دو روی کارت را دارند. بدیهی است که هم‌زمان با خواندن اطلاعات چاپی از فایل یا پایگاه داده موجود و چاپ کارت‌ها، گزارشی نیز از مراحل انجام گرفته در نرم افزار لازمه تولید و نگهداری می‌شود.
همچنین این چاپگرها به علت وجود چیپ و نوار مغناطیسی روی کارت‌ها ، قابلیت تعریف و چاپ بر روی قسمت‌های خاصی از کارت بدون لطمه زدن به سایر قسمت‌ها را دارد و معمولاً چاپ آنها به‌صورت حرارتی و با ترکیب رنگ‌های اصلی صورت می‌گیرد.
پس از اتمام چاپ رنگی کارت نیز در صورت نیاز برخی از چاپگرها قابلیت چاپ هولوگرام و یا یک لایه محافظ (لامینیت) طرح‌دار بر روی کارت برای جلوگیری از فرسایش رنگ چاپ شده بر اثر استفاده روزمره را دارند.

چاپ برجسته (Embossing )

از این تکنولوژی معمولاً برای درج برجسته نام مشتری، شماره حساب مشتری و تاریخ انقضای کارت مشتری بر روی کارت استفاده می‌شود. در دستگاه‌های جدید علاوه بر قابلیت تعریف اندازه قلم (Font)، توانایی تعریف قلم‌های گوناگون نیز تعبیه شده ‌است، به‌ صورتی‌که دستگاه‌های حاضر توانایی پشتیبانی از قلم‌های فارسی را نیز دارند. در ارتباط با محل درج برجسته بر روی کارت نیز استانداردهایی موجود می‌باشند ولی در حالت عادی به جز محل خواندن Head محدودیتی برای محل درج وجود ندارد.

رمزنگاری چیپ/مغناطیس

پس از انجام کلیه مراحل چاپی در نهایت عمل رمزنگاری چیپ/مغناطیس صورت می‌گیرد. در این مرحله اطلاعات لازم مورد نیاز از طریق دستگاه به حافظه کارت انتقال ‌یافته و کارت برای استفاده آماده می‌گردد.
در کارت‌های هوشمند از آنجا که رمزهای تولید شده و سایر کلیدها نیز در این مرحله بر روی کارت منتقل می‌شوند، از الگوریتم‌ها و تمهیدات ویژه‌ای برای بالا بردن ضریب امنیتی استفاده می‌گردد.
در این قسمت رمز اولیه اختصاص داده شده به مشتری بر روی کاغذهای مخصوص چاپ و با پوششی مناسب پوشانده می‌شود. چون که رمزها جداگانه و مستقلاً در این ماجول استفاده می‌شوند، معمولاً بین محل نگهداری رمزها و این قسمت از سخت افزارهای امنیتی ویژه نظیر HSM استفاده می‌شود. بدیهی است که پس از چاپ رمزها به هیچ وجه رمزها نگهداری نشده و قابلیت دسترسی به آنها وجود ندارد.

پوشش کارت

پس از انجام کلیه مراحل و اطمینان از صحت آنها، کارت‌ها توسط این ماجول به‌طور اتوماتیک درون پاکت‌های مخصوص از قبل چاپ شده قرار گرفته که حاوی نام صاحب کارت، مشخصات، آدرس و بروشرهای لازم جهت استفاده است.

میکروپروسسور درکنترل فرکانس :

520B یک دستگاه فرکانس متوسط است که بوسیله میکروپروسسور کنترل می شود، دارای نمایشگر LCD یا (Liquid Crystal Display و دو خروجی می باشد.
کنترل های تاچ سوییچ و نمایشگر LCD این امکان را به استفاده کننده می دهد که با سرعت و دقت پارامترها را انتخاب کرده و بر روی نمایشگر LCD به وضوح مشاهده نماید. تراپیست به سرعت با کنترل ها آشنا شده و از سهولت استفاده در درمانهای کلینیکی لذت خواهد برد.
خصوصیات منحصر به فرد :520B مانند هر دستگاه اینترفرنشیال می تواند به صورت دو الکترودی، چهار الکترودی، چهار الکترودی با سیستم وکتوراسکن مورد استفاده قرار گیردوآن به خاطر کنترل آن به وسیکه ی میکروپروسسور است. اما آنچه این دستگاه را متمایز می سازد جریان های کاملاً اختصاصی است.

میکرو پروسسور در دستگاههای کارت خوان :

این سیستم با استفاده از کارت-بلیت هوشمند بدون تماس قادر به ثبت اعتبار مالی و دیگر اطلاعات دارنده کارت میباشد. و موارد استفاده ی آنها در این مکانهایی است .
? مترو، اتوبوسرانی، عوارض اتوبان
? تعاونی فرهنگیان، تسهیلات رفاهی و بُن کارمندی
? مراکز تفریحی و باشگاههای ورزشی
? شناسنامه پزشکی بیمار
? سلف سرویس دانشگاهها و ادارات
? پارکینگها
? کارت تلفن،
? پارکومتر،
? جایگاههای سوختگیری

مشخصات سختافزاری دستگاه:

? میکروپروسسور: 16 بیت
? پردازنده رمزنگار کمکی
? ارتقاء خودکار نرم افزاری با فلاش بایوس (منحصر بفرد در ایران)
? حافظه: 512Kb اصلی و 512Kb برای Bios
? بازسازی هوشمند اطلاعات کارت
? سازگاری ساختار کارت با استاندارد بین المللی
? ذخیره سازی دوگانه اطلاعات برای بازیافت اضطراری
? رابط: RS232, RS422 و مودم ‏(RS485 بنا به سفارش)
? پورت چاپگر
? مجهز به UPS داخلی جهت کار هنگام قطع برق
? باتری پشتیبان برای نگهداری اطلاعات
? 2 رله برای کنترل چراغ سبز و قرمز (و آژیر)
? نمایشگر با کیفیت FSTN دارای لامپ پس زمینه

امکانات جانبی:

? اتصال به راه بند،
? نمایشگر بزرگ بیرونی،
? صفحه کلید بیرونی

مشخصات کارت:

? چیپ MIFARE
? ابعاد: ISO 7816
? حافظه: 1024 بایت ‎(*8 BIT) EEPROM
? عمر خدماتی چیپ: 100000 بار نوشتن،
? 10 سال حفظ اطلاعات

گزارش پاسخهاو سؤالات منتخب

پاسخ سؤال1 : لطفا توضیحاتی در خصوص سیستمهای حمل‌و‌نقل هوشمند ارائه فرمایید، با توجه به صدور کارت هوشمند برای رانندگان و ناوگان جاده‌ای مراتب را اعلام فرمایید.

یک از موارد ایده‌ال بکارگیری سیستم‌های حمل‌ونقل ( ITS ) است که می‌تواند افق تازه‌ای برای دستیابی به تحرک مستمر درجامعه ارتباطی و اطلاعاتی را ایجاد کند.
سیستم حمل‌ونقل هوشمند ( ITS ) شامل طیف وسیعی از ابزارهای جدید برای اداره شبکه حمل‌ونقل و سرویس دهی به مسافران است. ابزارهای ( ITS ) که حمل‌ونقل تله ماتیک نیز خوانده می‌شود بر سه مشخصه اصلی اطلاعات ارتباطات و تجمع استوار می‌باشد. جمع‌آوری،‌ پردازش، تجمع و عرضه اطلاعات اساس( ITS ) است. کسانی که مستقیماً از مزایای ( ITS ) بهره‌ می‌جویند،‌ از مالکان و اداره کنندگان شبکه‌های حمل‌ونقل جاده‌ای و راه آهن،‌ استفاده کنندگان و کاربران وسایط نقلیه و دیگر مسافران گرفته تا آنهایی که مخارج زندگیشان از طریق شبکه جاده‌ای تأمین می‌گردد. همه و همه با شرایط و نیازهای گوناگون از ( ITS ) سود خواهند برد. با استفاده از ( ITS ) مسافران از ایمنی و آسایش بیشتری، اطلاعات بهتر و زمان سفر کوتاهتر بهره
خواهند جست. ( ITS ) به شبکه و اپراتورهای ناوگان برای ارائه بهتر و موثرتر خدمات کمک نموده و مسؤولین مربوطه در تعیین سیاستگذاری و اجرای اقدامات لازم برای حصول اطمینان از سیستم حمل‌ونقل پایدار در قرن آینده کمک خواهد کرد.
( ITS ) موجب مزایای ذیل برای ناوگان خودرویی و اپراتورهای زیر ساخت‌های بزرگراهها می‌شود:
1- موقعیت‌یابی خودکار وسیلة نقلیه و محموله‌ها ( AVL )
2- ارسال محموله‌ها به کمک کامپیوتر ( CAD )
3- مدیریت ناوگان حمل‌ونقل
4- نظارت دقیق بر راننده‌ها ( کاهش خسارات)
5- اخذ الکترونیکی عوارض ( ETS )
6- کرایه‌های حمل‌ونقل عمومی و صدور بلیط
در مورد صدور کارت هوشمند توسط سازمان حمل‌ونقل موارد مشروحه ذیل مورد توجه قرار گرفته است:
1- شناسایی دقیقی رانندگان فعال و غیر فعال
2- جلوگیری از صدور کارتهای تقلبی
3- پیش‌بینی مراحل صدور، تمدید، المثنی و تجدید کارت
4- استفاده از کارت و سهولت در صدور بارنامه
5- ثبت تخلفات
6- تسریع در راه‌اندازی بارنامه الکترونیکی
7- شماره پلاک، موتور و شاسی که رد ان ثبت شده است.
8- مشخصات راننده شامل: بیمه،‌ آدرس،‌ سوابق و ...
( ITS ) در واقع اختلاط فن‌آوریهای اطلاعاتی و ارتباطی با وسایل نقلیه با شبکه‌های راهی است که مسافران و کالاها بوسیلة آنها جابجا می‌شوند. استفاده کنندگان از وسایل حمل‌ونقل عمومی همه و همه از خدمات ( ITS ) استفاده می‌نمایند. سیستم حمل‌ونقل ( ITS ) باعث افزایش کارایی، امنیت، راحتی و بهبود شرایط زیست محیطی می‌گردد.
چهار مورد اصلی توسعه و ایجاد ( ITS ) به شرح ذیل می‌باشد:
1- خودروهای شخصی
2- حمل‌ونقل عمومی
3- خودروهای تجاری
4- بستر و مسائل زیربنایی جاده‌ای
ادامه دارد.....






تاریخ : سه شنبه 91/2/5 | 11:51 صبح | نویسنده : مهندس سجاد شفیعی | نظرات ()
.: Weblog Themes By BlackSkin :.