بسپارش یا پلیمریزاسیون یک واکنش شیمیایی است که در آن مولکولهای کوچک و ساده که به اصطلاح تکپار (Monomer) نامیده میشوند، با یکدیگر پیوند برقرار کرده و مولکولی بزرگ با وزن مولکولی چندین برابر مولکول اولیه به وجود میآورند. شکل1-مراحلCondensation بر روی نانو ذرات سیلیکا آبکافت و بسپارش تراکمی مهمترین بخش در فرآیند سل ژل مرحله انجام واکنش های آبکافت و بسپارش تراکمی می باشد، در زمان ژل شدن وقایع مربوط به رشد زنجیر پلیمری و برهمکنشهای بین کلوئیدها به طور قابل توجهی کاهش می یابد و ساختار ماده یخ می زند و عملیات بعد از ژل شدن ( ایجینگ ، خشک شدن ، پایدارکردن و تراکم ) ساختار اولیه را تغییر می دهد اما ساختار نتیجه شده کاملاً به ساختار اولیه بستگی دارد. عامل تعیین کننده ساختار ژل نسبت سرعت آبکافت KH به سرعت تراکم KC می باشد. فاکتورهای زیادی سینتیک آبکافت و تراکم را تحت تاثیر قرار می دهند که این دو واکنش اغلب هم زمان صورت می گیرند. مهمترین متغیرها عبارتنداز دما، ماهیت و غلظت الکترولیت، ماهیت حلال و نوع الکوکسید . فشار نیز فرآیند ژل شدن را تحت تاثیر قرار می دهد. KH با فشار افزایش می یابد اما معمولاً به عنوان متغیر فرآیند به کار نمی رود. مثلا KH در استونیتریل حدود 20 برابر بزرگتر از KH در فرم آمید است و بالاخره ماهیت گروه الکوکسید روی اتم سیلیکون نیز بر روی ثابت سرعت موثر است. هرچه گروه الکوکسید بلندتر باشد KH کمتر است.
شکل2- واکنش مولکولی مراحل هیدروز لیز و تراکم بر روی مابقی پیوندهای OH – Si واکنش چند تراکمی رخ داده و سرانجام شبکه SiO2 نتیجه میشود. آب و الکل بدست آمده از واکنش در خلل و فرج شبکه باقی می ماند.
دو روش کلی برای شکلدهی مولکولهای بزرگ از تکپارهای کوچک وجود دارد: بسپارش افزایشی (Addition polymerization) و بسپارش تراکمی (Condensation polymerization) در فرآیندی که بسپارش افزایشی نامیده میشود تکپارها بدون از دست دادن مولکولهای خود به یکدیگر متصل میشوند. بعضی مثالها در مورد بسپارهای افزایشی همچون پلی اتیلن (PE) پلی پروپیلن (PP) پلی استایرن (PS) پلی وینیل استات(PVAS) و پلی تترافلوئورواتیلن یا تفلون(PETFE) و بیشتر گرمانرمها و برخی گرماسختها است. در بسپارش تراکمی, متصل شدن تکپارها به یکدیگر با حذف اتمها یا گروههای اتمی همراه است (نظیر آب و ...). نمونه بسپارهای تراکمی , پلی آمید( نایلونها) پلی استرها و بعضی پلی یورتانها است . در سال 1952 فلوری طبقه بندی فوق را اصلاح و واکنشهای بسپارش را به دو گروه واکنشهای بسپارش مرحلهای (Step reaction) و زنجیرهای (Chain reaction) تقسیم بندی کرد. طبقه بندی مذکور بر اساس این نظریه بود که در بسپارشهای مرحلهای کلیه ی تکپارها از ابتدا تبدیل به دوپار (دو تکپار به هم چسبیده) و سپس سهپار (سه تکپار به هم چسبیده) و چهارپار و الی آخر میشوند ولی در بسپارش زنجیرهای تنها تکپارهایی قابلیت تبدیل شدن به دوپار (دیمر) را دارند که بتوانند در ابتدای امر (رادیکاله یا یونیده) شوند . در مرحله ی بعدی نیز همین دوپارها هستند که به تکپارهای دیگر حمله میکنند و طول زنجیر خود را می افزایند و به سرعت به زنجیر بلندی تبدیل میشوند.
برای بررسی جوانب پدیده ی بسپارش، این اتفاق را بر روی نانوذرات سیلیکون در نظر میگیریم. شکل صفحه ی بعد مربوط به یک فرایند بسپارش برروی نانوذرات سیلیکا را نشان می دهد. نانوذرات بعد از انجام یکسری عملیات سطحی آماده ی پذیرش عوامل فعال سطحی هستند. این عوامل فعال که حاوی ماده ی سیلان هستند می توانند برروی سطح چسبیده و یک لایه ی مولکولی را تشکیل دهند. پس از چسبندگی اولیه با اعمال حرارت یک مرحله از بسپارش شروع شده و پس از حرارت دهی با اعمال آبکافت یک پلی آمفوفیلیک به شکل پرز بر روی نانوذرات تشکیل می شود.
فاکتور بارز در کنترل سرعت آبکافت PH می باشد. اگر چه ماهیت اسید هم نقش مهمی دارد به طوری که افزایش مقدار کمی HCL ، KH را تا 1500 برابر افزایش می دهد اما استیک اسید اثر کمتری دارد. واکنش آبکافت وابسته به دما نیز می باشد. مثلاً سرعت واکنش آبکافت TEOS وقتی که دما از C ْ 20 به C ْ 450 افزایش می یابد 10 برابر می شود. نوع حلال نیز در سرعت آبکافت موثر است. آزمایش ها نشان داده اند که KH در حلال های مختلف به صورت زیر تغییر می کند:
فرم آمید < دی اکسان < دی متیل فرم آمید < متانول < استونیتریل
مفیدترین تکنیک بررسی واکنشهای آبکافت و تراکم در سیلیکون الکوکسیدها Si-nmr می باشد. این تکنیک امکان تعیین غلظت گونه های مختلف Si(OR)x(OH)y و دیمر این مولکلول فراهم می کند و پیک Si – nmr هر منومر و دیمر و الکوکسید فلزی کاملاً قابل تشخیص هستند. درشرایط اسیدی بسپارش بیشتر به صورت خطی صورت می گیرد. در شرایط بازی بسپارش بیشتر به صورت شاخه ای بوده و اتصالات عرضی بیشتری بوجود می آید.
در عمل یک پیش ماده الکوکسید مانند 4 (OR)Si با اختلاط در آب آبکافت می گردد. که R می تواندCH3 ( TMOS ) یا C2H5 ( TEOS ) یا C3H7 باشد.
به محض ظاهر شدن هر گونه آبکافت شده واکنش تراکم صورت می گیرد. سیلیکا هیدراته چهار وجهی در واکنش تراکم تشکیل پیوند≡ Si– O – Si≡ را می دهد.
در هنگام اختلاط درنقاط بیشماری از محلول H2O / TMOS واکنش آبکافت و بسپارش تراکمی آغاز می-گردد. وقتی پیوندهای Si - O - Si به مقدارکافی دریک بخش تشکیل شد، مواد از خود خواص ذرات کلوئیدی یا سل را نشان می دهند. اندازه ذرات سل و اتصالات عرض بین ذرات یعنی دانسیته ، بستگی به PH و R دارد که R مقدار زیر می باشد:
Si(OR)4 H2O / = R
شکل صفحه بعد این تحول را به صورت فرمول شیمیایی نمایش می دهد.
شکل3- پلیمری شدن