مقدمه
به دلایلی نظیر تولید از یک عمق خاص (جلوگیری از تولید آب یا گاز اضافی) و نه از تمام لایه و همچنین پایدارسازی دهانه چاه و جلوگیری از ارتباط لایه ها با یکدیگر، مقابل لایه نفت یا گاز یک لوله جداری قرار داده می شود و سپس مشبک کاری (Perforation) جهت مرتبط ساختن چاه و لایة مربوطه و در یک عمق خاص، انجام می شود. با مشبک کاری، لولة جداری به همراه سیمان پشت آن و بخشی از لایة مربوطه سوراخ میشوند. سپس نفت یا گاز از طریق سوراخ های ایجاد شده به درون چاه راه پیدا می کند. سوراخ کردن لولة جداری معمولاً امروزه توسط Jet Perforator انجام می پذیرد که از دو فلز با جنس های متفاوت و مواد منفجره برای تولید نیروی کافی تشکیل شده است.
یک فلز، استحکام کافی برای سوراخ کردن لولة جداری و سیمان را دارد و فلز دیگر باعث ذوب شدن فلز اول می شود تا سوراخ ایجاد شده درون لایه نفت یا گاز مسدود نشود. نهایتاً با فرآیند اسیدزنی، بقایای فلزات باقی مانده نیز خارج می شوند.
مشبک کاری.
کاربرد نانو تکنولوژی در این بخش
?- نانومواد
جنس مواد بکار رفته در ابزار مشبک کاری اهمیت حیاتی در انجام این فرایند دارد و در این میان نانو مواد در این حیطه پتانسیل خوبی جهت بکار گرفته شدن دارد.
?-مواد نانوساختار
در این بخش امکان استفاده از یک سری مواد نانوساختار که پس از عملیات مشبک کاری پس از زمان مشخصی از بین می روند، استفاده کرد. یعنی در این فرآیند نیازی به فلز دوم برای از بین بردن فلز اول وجود ندارد.
?-نانوپوششها
پیشرفت های اخیر در زمینه مهندسی سطح با استفاده از پوشش های هوشمند و تکنولوژی های پوشش دهی کنترل بهتر اصطکاک و سایش را در تماس های سطحی ارائه می دهد. در برخی از پوشش ها به علت جذب سولفورها و فسفرها باعث کاهش ویسکوزیته شده و خواص روانروی بهتری را در سیال موجب می شوند. جدید ترین تکنولوژی های در دست انجام منجر به تولید نانوکامپوزیت ها و نانوپوشش های ابرساختار شده است که به افزایش عمر قطعه پوشش داده شده و کاربردهای دیگر تولید خواهد پرداخت. گاهی این پوشش ها طوری طراحی می شوند که با موادی که به عنوان مثال در لوله های نفت حرکت می کنند واکنش داده و یک لایه مرزی بسیار سخت و متراکم را تشکیل می دهند که هم باعث عدم خوردگی می شود و هم جلوگیری از اصطکاک می کند. گاهی پوشش هایی که خاصیت روغنکاری در حالت جامد دارند باعث بهبود خواص سطحی می شوند که باعث لغزش آسان روی سطوح پوشش داده می گردند.
در سال های اخیر گونه ای از پوشش های نانوساختار که از فازهای فلزی و سرامیکی تشکیل شده اند، تولید گشته اند. این پوشش ها معمولاًٌ با روش PVD یا MBE تولید می شوند. این پوشش ها به علت نانوساختار بودنشان و هموژنیته یکسان آن در طول پوشش به طور قابل توجهی چندکاره[?] می باشند.
این پوشش ها علاوه بر سختی بالا، ضریب اصطکاک پایین را دارا بوده و خواص هدایت الکتریکی یا حرارتی بالایی دارند. سختی آنها در حد ?? تا ?? گیگاپاسکال و ضریب اصطکاک آنها ?/? – ?/? در مقایسه با سطح فولاد می باشد. [?]
برایان بورن و کنث گراهام کوان از شرکت MCDONNELL BOEHNEN HULBERT & BERGHOFF LLP با ترکیب ??% وزنی پودر تنگستن و ??% وزنی پودر بایندر (Binder) که بصورت هرمی شکل داده شده است ، موفق به تولید گلوله هایی((Jet perforator شده اند که برای مشبک سازی لوله های جداری مناسب هستند . این مواد ساختار کریستالی دارند که اندازه دانه هایشان بین ?? نانو متر تا ? میکرون است.
استفاده از تکنولوژی ژل برای بستن و ترک یک منطقهی بدون تولید در مناطق دریایی لوییزیانا موجب شده است تا هم در زمان دکل-روز و هم در هزینهی مربوطه صرفهجویی شود. مقدار هزینهی صرفهجویی شده برای اپراتور در مقایسه با روشهای مرسوم حدود ?????? دلار می باشد.
هدف از این کار بستن و ایزوله کردن شبکهی زونهای بدون تولید پیش از تکمیل دوبارهی یک زون پرفشار عمیقتر میباشد. معمولا یک چاه ابتدا از پایینترین زون تکمیل میشود. وقتی یک لایهی تولیدی تخلیه شد، سیمان به درون شبکهها پمپ شده و یک پلاگ مسدود کننده درون لولهی جداری تولیدی در بالای زون تخلیه شده بسته (set) میشود. پس از بسته شدن شبکهها ، یک منطقهی تولیدی جدید در عمق کمتر ایجاد میشود. این پروسه تا تخلیهی تمامی زونهای تولیدی تکرار میشود. سرانجام ممکن است چاه به مسیر دیگری انحراف داده شود(side Track) و یا بطور موقت/همیشه رها شود. در این چاه بخصوص، به جای مشبککاری در یک عمق کمتر، یک منطقهی تولیدی جدید در حدود ??? فوت پایینتر پیشنهاد شد. برای پیچیده کردن بیشتر موضوع، زون تخلیه شدهی فعلی دارای پوشش شنی (gravel packed) بود که برای اپراتور یک نوع چالش منحصر به فرد به شمار میآمد. منطقهی تولیدی جدید عمیقتر از زون تولیدی فعلی بود و این یعنی اینکه اگر سیمان برای ایزوله کردن منطقهی تخلیه شده استفاده شود، پیش از ایجاد شبکههای جدید نیاز به حفاری سیمان توسط لوله مغزی سیار وجود داشت. گزینهی دیگر (گرانتر) آوردن دکل حفاری به سر چاه، بیرون کشیدن لوله مغزی و رشتهی تکمیل، تزریق سیمان به درون زون تخلیه شده (Squeeze)، انجام تعمیر کامل چاه (Full Work Over) و تکمیل دوبارهی زون جدید بود. انجام هر دو پروسه نیاز به چندین روز زمان ،تجهیزات و انرژی بسیار بود که نهایتا به هزینهی زیاد منجر میشد.
راه حل:
با توجه به منحصر به فرد بودن پروژه، هیئت مهندسی در Superior Energy Services استفاده از ژل WellPRO HydroFIX Gel را در یک اقدام توصیه کرد تا زون بدون تولید با این ژل بسته شده و امکان استفاده از مناطق تولیدی عمیقتر فراهم آید. شرکت چندین دلیل برای استفاده از این محصول بیان کرد. اول از همه، مادهی درزگیر (Sealant) به درون سازند و پوشش شنی (Gravel Pack) نفوذ کرده و آن را کاملا مسدود میسازد و پس از آن با تلاش اندکی ژل از درون چاه و رشته تکمیل پاک (حذف) میشود. دلیل دیگر که آنها در چنین موقعیتی از ژل بجای دوغاب سیمان استفاده کردند این بود که خاصیت نفوذ ژلهای مسدودکننده بسیار بیشتر از سیمان است که این بدلیل نداشتن ذرات جامد میباشد. در ازای آن ژل دارای پلیمرهای یونی با وزن مولکولی پایین میباشد که وقتی با عامل چندزنجیرهای پیچیدهی کربوکسیلی ترکیب شود یک ژل لاستیک مانند ایجاد میکند. پیش از ایجاد زنجیرههای متقاطع، ژل دارای ویسکوزیتهی بسیار پایین بوده که موجب تزریق بسیار آسان آن شده و همچنین به راحتی به درون توری شنی و شبکهها نفوذ میکند. پس از آنکه ژل بست حرکت سیال متوقف میشود.
پیش از توصیهی این عامل درزگیر (Sealant)، یک برآورد مهندسی اجرایی در مورد قسمتهای چاه و پارامترهای عملیاتی بعمل آمد. از لاگ بستن سیمان (Cement Bonding Log) بازدید و کیفیت جداسازی لایهها آنالیز شد. در این عملیات معلوم شد که مطمئنا شرایط سیمان هنگام سیمانکاری لولهی جداری مناسب بوده و جداسازی دو زون بخوبی انجام گرفته است. در پروسههای ارزیابی مهندسی، این مرحله بسیار حیاتی بود. اگر پیوستگی سیمان نامرغوب یا کم بوده باشد، احتمال اینکه ژل به درون یک زون اشتباه تزریق شود، وجود داشت. پس از اینکه از ایزوله بودن زونها اطمینان حاصل شد، ترکیب درزگیر(Sealant) و غلظت کندساز(Retarder) در آزمایشگاه بهینهسازی و تستهایی در شرایط چاه (???? پام و ???فارنهایت) بر روی آن انجام شد. تکینیک جاگذاری مورد نظر حین تستهای آزمایشگاه شبیهسازی شد. در آخر، روش انجام کار نهایی، اصلاح و پیش از رسیدن به محل در طول یک کنفرانس تلفنی با پرسنل مربوطه مطرح و تمامی جزئیات طرحهای احتمالی معین شد.
پس از بازدید از مشخصات سازند و شرایط چاه، مشخص شد که یک حجم از ژل دارای وزن مولکولی پایین (LMW) که با حجم کوچکتری از ژل دارای وزن مولکولی بالا (HMW) دنبال میشود، بهترین ترکیب ممکن درزگیرها را در این شرایط خاص میدهد. تنها با مقدار کمی اختلاف فشار ژل دارای وزن مولکولی کم به درون پوشش شنی (Gravel Pack) و سازند نفوذ میکند، یعنی جایی که ژل با وزن مولکولی بالا نمیتواند وارد شود. چون چاه روی خلا نسبی است (Vacuum)، ژل دارای وزن مولکولی بالا اضافه میشود تا از نفوذ زیاد درزگیر (Sealant) به درون سازند جلوگیری کند.
هفده بشکه از ژل درزگیر (Sealant) دارای وزن مولکولی پایین بوسیلهی یک میکسر در سطح مخلوط شده، سپس از طریق لوله مغزی سیار به درون چاه پمپ شد. به دنبال این ژل، حدود شش بشکه از ژل دارای ورن مولکولی بالا تزریق شد که این ژل با مقادیری از خاک دیاتومه (Diatomaceous Earth) مخلوط شده بود. DE از فرار ژل جلوگیری کرده و اجازه میدهد در سطح سازند ببندد(سفت شود). سپس هر دو درزگیر (Sealant) در حالی که رشته لوله مغزی سیار در مقابل پوشش شنی (Gravel Pack) گردش میکرد به درون چاه تزریق شدند. چون ستون سیال مشخص نبود، درزگیر (Sealant) از درون لوله مغزی سیار خارج شده و فرصت داشت تا به درون سازند کشیده شود. البته در محل به درزگیرها مطابق نتایج آزمایشگاهی که پیش از عملیات انجام شده بود فرصت کافی برای آمادهسازی داده شد.
پس از آنکه به ژل مدت زمان کافی برای سخت شدن داده شد، رشتهی تکمیل با گردش جت مانند گل توسط لوله مغزی سیار تمیز شد و برگشت کامل گل بعد از شروع گردش، مشاهده شد. قبل از شستن تور سیمی پوشش شنی (Gravel Pack)، یک گردش کامل گل انجام شد تا چگالی معادل گردش گل(Equivalent Circulating Density) در رشتهی تکمیل کاهش یابد و احتمال گیر کردن لوله مغزی سیار در چاه از بین برود. اگر گل برگشتی یکباره هرز میرفت، ب درون منطقهی دارای پوشش شنی (Gravel Pack) نفوذ کرده بود و راهی برای خروج ژل از رشتهی تکمیل نبود. هنگامی که گل تمیز در خروجی مشاهده شد، رشته لوله مغزی سیار تا پایین شبکههای جدید پایین آورده شد که سرتاسر محدودهی تولیدی جدید را تمیز کرد. در آخر رشته لوله مغزی سیار تا بالای پوشش شنی (Gravel Pack) بالا کشیده شد که گردش گل برای آخرین بار تمیز بود.
پس از شستن محدودهی تولیدی جدید واحد ای-لاین (E-Line) برپا شد و گان مشبککاری (Perforating Gun) به درون چاه فرستاده شد. فشار اولیهی ته چاه (BHP) حدود ????پام و پس از افزایش فشار ??? پام به درون رشتهی تکمیل به سرعت حدود ???? پام شد. محدودهی جدید در یک زون تحت فشار مشبککاری شد که فشار ته چاه ناگهان به ???? پام رسید در حالی که فشار در سطح به ???? پام افزایش یافت. به درون زون تخلیه شده هیچ سیالی نفوذ نکرد و هیچگونه افت فشاری هنگام مشبککاری زون جدید مشاهده نشد. مجموعهی ای-لاین بدون هیچ نیروی کشش یا دراگ از چاه بیرون کشیده شد و تمامی اجزا از چاه بیرون آمد. چاه شروع تولید گاز طبیعی با دبی یک و نیم میلیون فوت مکعب در روز کرد.
این مقاله که بر گرفته از بخشی از کتاب «مدیریت جامع مخازن نفتی»( Intrgrated petroleum reservoir Management ) نوشتهی (Abdus satter & Ganesh C. Takur)است، سعی میکند به توضیح دربارهی مدلسازی جامع مخزن، براساس دادههای زمینشناسی، ژئوفیزیک و مهندسی بپردازد.
خواننده با مطالعهی این مقاله تا حدودی میتواند اهمیت شبیه سازی مخزن را در هدایت مراحل مختلف مدیریت یک مخزن درک کند. در واقع این مقاله با ادبیاتی غیرفنی برای خواننده توضیح میدهد که در شبیه سازی یک مخزن به چه علوم و تخصص هایی نیاز است و نحوه عملکرد آن ها به چه صورت است. پدید آمدن این امکان برای خبرنگار یا سیاستپژوه توانایی امکان ارزیابی و پرسشگری بالاتر و دقیقتری در بررسی کلی سیاستها و ظرفیتهای شرکتهای نفتی در مدل سازی مخزن و مدیریت آن بر مبنای اطلاعات حاصل از این مدل ها را پدید میآورد.
توصیه میشود خوانندگان گرامی قبل از مطالعه این مقاله شمارههای پیشین مجموعه مقالات آشنایی با مفاهیم مهندسی نفت را مطالعه کنند.
سرویس مسائل راهبردی ایران rahbord.isna@gmail.com آمادگی بررسی دقیقتر نیازهای خبرنگاران و سیاست پژوهان محترم و انعکاس دیدگاههای کارشناسان و متخصصان گرامی مهندسی نفت را دربارهی مجموعهی این مقالات دارد.
کـشتـن چـاه-Well Killing
اصطلاحاً به چاهی کشته شده یا مرده اتلاق می شود که فشار سرچاه برابر با فشار اتمسفر باشد . چاه ممکن است به عللی مرده باشد ( پائین بودن فشارمخزن نفتی ، مشبک نبودن لایه تولیدی و ……) که در اینجا منظورنظر نیست . عمل کشتن چاه Well Killing در موردی صورت میگیرد که جهت انجام هدفی لازم باشد فشار در چاه تحت کنترل باشد که مسلماً فشار اتمسفر راحت ترین فشار تحت کنترل است .
متروک کردن چاه به صورت دائم ، تعویض و یا تعمیر تاج چاه (X – Mas Tree) . در بعضی مواقع بیرون آوردن وسیله ای که در چاه مانده است . قسمتی از مواردی هستند که ایجاب می کند چاه کشته شود . به عبارت ساده تر همانطور که در بالااشاره شد ، کشتن چاه باعث می شود که چاه تحت کنترل باشد .
انجام عمل فوق در حقیقت با ایجاد ممانعت از نفوذ فشار مخزن نفتی به داخل چاه صورت می گیرد . بدیهی است که داشتن اطلاع کافی و دقیق از فشار مخزن جهت انجام امر فوق ازاهم ضروریات است . ساده ترین را ه کشتن چاه ، پمپ کردن سیالی سنگین به داخل آن می باشد ( در بعضی موارد از مسدود کننده استفاده می شود ) . حتی الامکان بایستی سعی شود که فشار پمپ پائین تر از فشاری باشد که باعث ایجاد ترک و شکاف در سنگمخزن می کند . (درضمن از محدوده فشار قابل تحمل وسائل سرچاه بالاتر نباشد ) .
بدین منظور ظرفیت داخلی چاه محاسبه می شود . بالاترین نقطه ای که فشار مخزن از آنجا وارد چاه می گردد در نظرگرفته می شود و آنگاه وزن ستون مایعی که می تواند در همان نقطه فشاری لااقل برابر (معمولاً کمی بیشتر) فشار مخزن ایجاد کند محاسبه می گردد . پس از تهیه سیال لازم (وزن مخصوص آن قبلاً حساب شده است ) آنرا به داخل چاه پمپ می کنند. معمولاً ضریب ایمنی در نظر گرفته می شود و وزن سیال را سنگین تر و همچنین حجم آنرا قدری بیشتر مصرف می کنند .
بعضی مواقع (به خصوص چاه گاز) جهت اطمینان بیشتر و طولانی تر شدن مدت کشته ماندن چاه در حین عملیات از مواد ژلاتینی بخصوصی نظیر CMC استفاده می گردد . این مواد به طور موقت خلل و فرج سنگ فوق را مسدود می نمایند و پس از گذشت مدتی خاصیت ژلاتینی خود را از دست می دهند .
چاه اگر فعال بوده (دارای فشار باشد) و به طریق بالا کشته شود ، پس از گذشت مدتی بستگی به فشار چاه و نوع تولیدی آن و سیالی که جهت کشتن به کار رفته دارد) مجدداً فشار اولیه خود را کسب می نماید . برای همین علت است چاههائی که به عللی بایستی متروک گردند . علاده بر کشتن آنها ، می بایست مسدود شده نیز در داخلشان تعبیه نمود و واضح است که این مسدود کننده درارتفاعی بالاتر از لایه فعال و یاتولیدی چاه جایگزین میگردد . گاه جهت کشتن چاه از مواد دیگری نظیر Mica Flake , Ball Sealer به عنوان مواد کمکی (دسترسی داشتن به تمام لایه ها و کشتن تمامی آنها استفاده می گردد
از آن جا که بیشتر مخازن کشور در نیمه دوم عمر خود بهسر میبرند و هر چه از عمر مخزن میگذرد برداشت از آن دشوارتر میشود باید با روشهای خاصی با توجه به شرایط مخزن، برداشت از آن را بهتر و بیشتر کرد، البته این نکته را نباید فراموش کرد که در روشهای ازدیاد برداشت باید از میان روشهای مختلف بهترین آن را از لحاظ عملی و اقتصادی انتخاب کرد. در این مقاله سعی شده روشهای مختلف ازدیاد برداشت معرفی و موارد کاربرد آن ها توضیح داده شود.
روشهای بهبود بازیابی نفت) Enhanced Oil Recover)
مخزن هیدروکربوری ساختاری است متخلخل و نفوذپذیر در زیرزمین که انباشتی طبیعی از هیدروکربورها را به صورت مایع و یا گاز در خود جای داده و بهوسیلهی سنگهای غیرتراوا از محیط اطراف مجزا گردیده است. درتوصیفی ملموستر میتوان مخازن هیدروکربوری را به بادبادکی پر از هوا تشبیه کرد که پوستهی این بادبادک نقش همان سنگهای غیرتراوا را بازی میکند و به محض سوراخ کردن این محیط متعادل سیالهای مخزنی (همچون هوا که به سرعت از بادبادک خارج میشود) توسط نیروهای هیدرولیکی به درون چاه رانده میشوند. البته قدرت این رانش طبیعی همزمان با تولید از مخزن کاسته میشود، چنانکه برای نمونه گفته میشود مخازن ایران به طور متوسط سالانه ??-? درصد افت طبیعی فشار مخزن و افت دبی تولید از چاه - افت دبی تولید از چاه با افت فشار مخزن رابطه مستقیم دارد - دارند.
با افت مداوم فشار مخزن، دبی تولید رفتهرفته کم شده تا جایی که دیگر تولید طبیعی از مخزن مقرون بهصرفه نخواهد بود. این نقطه زمانی اتفاق میافتد که بازیابی (Recovery) نفت از مخزن به نسبت پائین است. این بازیابی برای مخازن ایران حدود ??-?? درصد است؛ به عبارتی ?? تا ?? درصد کل نفت مخزن در سازند باقی میماند. بنابراین برای برداشت نفتهای باقیمانده در مخزن نیازمند روشهای جدید و تکنیکهای پیشرفته هستیم.
ازاین رو میتوانیم مراحل تولید از یک چاه را بهطور کلی به دو دستهی زیر تقسیم کنیم (که البته این تقسیمبندی به نحوهی برداشت از مخزن اطلاق میشود):
?/ تولید طبیعی (Primary Recovery)
2. تولید بهبودیافته (IOR or Improved Oil Recovery)
واژگان
ادامه مطلب...
دو گونه نرم افزار اکتشافی رایج در صنعت وجود دارد که تحقیقاتی و صنعتی میباشند نرم افزارهای تحقیقاتی بیشتر برای مدلسازی ساختمان زمین شناسی با استفاده از داده های چاه نگاری و ژئوفیزیکی، به کار میروند.
انواع نرم افزارهای تحقیقاتی:
MRM2 یا NORMAL RAY MODELLING
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
این نرم افزار یکی از قدیمیترین نرم افزارهای تحقیقاتی است که امواج که به حالت زمان از لایه ها بازتاب میشوند را (Reconstract) بازسازی میکند و بوسیله این بازسازی، مدل سازی را انجام داده و داده های لرزهای را به صورت مصنوعی یا از طریق محاسبات تولید میکند. کاربرد این نرم افزار در تعیین سطوح جدائی لایه های نازک (نقطه های کور) و مدل سازی ساختمانهای پیچیده (مانند faulting,folding,pinehout) است.
SGV2 یا Smooth Grid Velocity Programs
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
این نرمافزار میتواند مدل هندسی مخازن گردید و مش بندی کند و شکلهندسی آنها را با تغییر شرایط روئت شده لایهها در چاههای مهم بسته (Gorrelated) و مشخص میکند. از این نرمافزار برای پیدا کردن نقاط حد واسط (interpolation) یا پیدا کردن نقاط حد خارج از محدوده (entrapolatiou) استفاده میکند و ساختمان خارج از محدود مخازن را با دادههای چاه هم بسته مینماید و از طریق این همبستگی یا تعمیم به روش دورنیای دوبعدی یا برونیابی دو بعدی نقاط مجهول مربوط به هندسه ساختمان مخزن را پیدا میکند.
Wide Angle Ray Moel eling یا WAR2
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
این نرمافزار برای مدلسازی امواج لرزهای و مقایسه آن با دادههای لرزهای به کار میرود و برای آرایش های مختلف چشمه و گیرندهها به کار میرود و در طراحی عملیات لرزهای کاربرد دارد. نرمافزار Omni که توسط شرکتها صنعتی به کار میرود براساس تئوریهای WAR2 نوشته و تنظیم شده است و برای طراحی عملیات لرزهای و QC (کنترل کیفیت) و ثبت عملیات لرزهای استفاده میشود.
Vertieal Seismis Profiling یا VSP
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
این نرمافزار براساس نظریههای انتشار امواج لرزهای در محیطهای نامتجانس و ناهمگن کاربرد دارد. این نرمافزار میتواند میدان انتشار امواج لرزهای را بازسازی و دادههای لرزهای را در محل دیواره چاه برای گزندههای مختلف که آرایشهای متفاوت دارند محاسبه نماید این نرمافزار همچنین برای تصویر برداری از پیرامون و ساختمان اطراف چاه و یا بازسازی بین دو یا چند چاه توسط انتشار امواج لرزهای به کار رود. با استفاده از اطلاعات نمودارهای سرعتی سنجی و چگالی قادر است مدلهای ساختمانی زمین را منعکس نماید و برای مقایسه دادههای سطحی لرزهای به کار رود.
VSP-NIDC
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
این یک نرمافزار برای شرکت ملیحفاری نوشته شده است که با استفاده از اطلاعات نمودارها مدلسازی ساختمانهای زمین را انجام میدهد. دارای ?? زیر برنامه میباشد که یکی براساس میدان پرتو و دیگری براساس میدان امواج کار میکند. که هر کدام کاربردهای خاصی دارد. میدان پرتو (PVSP) برای مقایسهای بزرگ به عنوان مثال اطراف مخزن یا Zero offset و زیر برنامة FDVSP مقیاسهای کوچک یعنی پیرامون چاه یا nonzero offset مورد استفاده قرار میگیرد.
Electro -Micro Imaging Packege یا EMID
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
این نرمافزار برای تحلیل نمودارهای تصویری در فرمت las و یا فرمت Delis دادههای تصویری را به عنوان ورودی میگیرد و مورد پردازش و تحلیل قرار میدهد. این نرمافزار در اصل برای شرکت ملیحفاری نوشته شده و اصلاحات نگارههای تصویری را با دقت بالا انجام میدهد و نگارههای برای تغییر بهینه آماده میسازد.
A Roch Image Pack
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
این نرمافزار نیز برای شرکت ملی حفاری نوشته شده است و دادههای تصویری صوتی را با فرمتهای استاندارد صنعتی میگیرد و مورد پردازش و تحلیل قرار میدهد. از سیستم های کار آمدی برای بهینهسازی تصویر در این نرمافزار استفاده میشود. در واقع این نرمافزار دادههای تصویری گرفته شده از چاه را پس از اصلاحات و پردازش و بهینهسازی تصویر برای تعبیر و تفسیر آماده میکند. قابل ذکر است که دادههای تصویری برای تعیین لایهبندی طبقات و شکافهای اعمال شده توسط مته حفاری و مناطق شسته شده دیواره چاه و شکافهای اولیه دیواره چاه و فرم لایههای جداه دیواره چاه مورد استفاده قرار میگیرد.
Rock etatic yimulator Packayu
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
این نرمافزار برای شبیهسازی کلیه نگارههای مورد استفاده قرار میگیرد. با استفاده از نمودارهای متداول که از چاه گرفته میشود نرمافزار فوق اینگونه دادهها را به عنوان ورودی میپذیرد در نگارههای کشتان را برای همان چاه محاسبه میکند و به استناد الگوریتم انتخاب شده این نگارهها را شبیه سازی میکند.
Rock DLT
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->
نرمافزاری است که برای نگارههای بهرهبردار مورد استفاده قرار میگیرد این نرمافزار قادر است کدهای مذکور را با فرمت استاندارد بخواند و اصلاحات محیطی را روی آنها انجام داده و پس از پردازش و آمادهسازی لاگهای تصحیح شده را همبسته نماید. این نرمافزار برای شرکت ملیحفاری نوشته شده است.
گاز مایع که بصورت مخفف LPG نامیده می شود معمولاً عمدتاً از دو ترکیب هیدروکربنی پروپان و بوتان با فرمول شیمیایی C4H10, C3H8 تشکیل شده است. بوتان خود شامل دو ترکیب ایزوبوتان ونرمال بوتان است. LPG که معمولاً در برخی نقاط دنیا به نام ترکیب عمده آن، پروپان، نیز شناخته می شود بعنوان محصول فرعی فرآیندهای تصفیه و تولید گاز طبیعی و پالایش نفت خام تولید می شود. LPG در آمریکا عمدتاً از 90% پروپان، 5/2% بوتان و هیدروکربنهای سنگین و مقدار کمی نیز اتان و پروپلین تشکیل شده است. گاز مایع فاقد رنگ، بو و مزه است و بطور کلی زیان آور نیست ولی در صورتیکه حجم زیادی از آن استشمام گردد باعث بیهوشی خواهد شد. به منظور آگاهی از نشت گاز مایع ترکیبات گوگرد دار بنام مرکاپتان شامل "اتیل مرکاپتان" و "متیل مرکاپتان" به گاز مایع افزوده می شود. LPG در شرایط فشار و دمای عادی بصورت گاز است و تحت فشار atm10-8 ، اجزا آن به مایع تبدیل می شود. بنابراین نگهداری و حمل و نقل این محصول به سادگی امکان پذیر است. البته ترکیبات LPG برای مکانهای مختلف و در فصول مختلف متفاوت است. برای مثال گاز مایع ارائه شده به مصرف کنندگان در ایران در فصول مختلف بین (90-50) درصد بوتان و (50-10) درصد پروپان و تا 2% ترکیبات سنگین تر مثلاً پنتان دارد. به علت کیفیت سوخت گاز مایع LPG و کاهش انتشار آلاینده ها، استفاده از این سوخت در جهان به صورت فزاینده ای مورد توجه بوده و در کشورهای مختلف مانند ایتالیا (با 1500000 خودرو)، ژاپن، امریکا، انگلیس استفاده از این سوخت جایگزین مورد حمایت و تشویق دولتها می باشد.
مزایای LPG شامل در دسترس بودن ( درکشورهای تولید کننده)، ایمنی، نیاز به تغییرات جزیی در موتور خودروها و بازدهی مناسب سوخت می باشد. جهت مایع نمودن، این گاز در فشار حدود 8 تا 10 اتمسفر در مخازن فلزی با استحکام مناسب ذخیره می شود. چون این مخازن مجهز به شیر قطع جریان در صورت نشت از خطوط انتقال سوخت هستد استفاده از آنها ایمن تر از بنزین می باشد.
LPG به موتور محفظه احتراق به صورت بخار وارد می شود، لذا روغن را از دیواره سیلندرها نمی شوید، یا در شرایط سرد بودن موتور، روغن را رقیق نمی کند. همچنین، مواد آلاینده مانند اسید سولفوریک، یاذرات کربن را وارد روغن موتور نمی نماید.
بنابراین موتورهایی که با سوخت گاز مایع کار می کنند هزینه تعمیرات و نگهداری کمتری خواهند داشت. چون LPG دارای عدد اکتان بالا حدود (RON=105) می باشد قدرت موتور یا بازدهی سوخت بدون افزایش ضربه در موتور، با افزایش ضریب تراکم قابل افزایش است.
معایب LPG:
در مقایسه با بنزین، LPG دارای محتوای انرژی (energy content) کمتر است، لذا مخزن سوخت باید بزرگتر از مخزن بنزین بوده و بعلت اینکه مخزن تحت فشار می باشد سنگین تر خواهد بود و هزینه خودروهای با سوخت LPG بین 2000 –1000 دلار گرانتر از خودروهای بنزینی می باشد. البته قیمت LPG در سطح جهانی تقریبا" مشابه قیمت بنزین است.
با توجه به اینکه گاز مایع بعنوان محصول فرعی پالایشگاههای گاز و نفت تولید می شود لذا فراوانی منابع آن کاملاً محدود است. لذا بعنوان راه حل اساسی در کاهش الودگی و جایگزینی سوخت در بسیاری از نقاط جهان نمی تواند مطرح باشد.
به لحاظ ایمنی، چون گاز پروپان سنگین تر از هواست در صورت نشت، بصورت لکه روی سطح زمین باقی مانده و در آبهای زیرزمینی نیز نفوذ می کند. امکان شعله ور شدن آن روی سطح زمین نیز هست. لذا از این حیث باید در حمل و نقل و حین استفاده، نهایت دقت در جلوگیری از نشت LPG صورت گیرد.
از سایر معایب این سوخت می توان به افت قدرت موتور در موتورهای تبدیلی به میزان 10-15 درصد و عدم توانائی مناسب موتور در عبور از سربالائی ها اشاره نمود.
در موتورهای تبدیلی اگر موتور به طور مناسب تبدیل نگردیده باشد در تابستانها گاز بصورت خشک سوخته و باعث جوش آمدن موتور می گردد. و در زمستان نیز برای شروع و استارت موتور دارای مشکل بوده و باید با بنزین موتور تبدیلی روشن گردد.
انتشار گازهای آلاینده:
از دیدگاه زیست محیطی استفاده از LPG بصورت استاندارددارای کمترین چرخه حیات انتشار گازهای گلخانه ای در مقایسه با سایر سوختهای تجاری است. پتانسیل کاهش اوزون با استفاده از این سوخت به نصف بنزین کاهش می یابد، همچنین انتشار هیدروکربنهای نسوخته 3/1 اکسیدهای نیتروژن 20%، منواکسید کربن 60% در مقایسه با بنزین کاهش می یابد
گاز طبیعی مایع (LNG)
گاز طبیعی چنانچه در فشار اتمسفر تا دمای F ?260- سرد شود، به حالت مایع تبدیل می شود. LNG شامل بیش از 95 درصد متان و درصد کمی اتان و پروپان و سایر هیدروکربورهای سنگین تر است. سایر ترکیبات و ناخالصی های گاز طبیعی مانند اکسیژن، آب، گازکربنیک و ترکیبات گوگردی طی فرآیند سرد کردن از گاز طبیعی جدا شده و گاز طبیعی در حالت مایع بدست می آید. البته LNG تا حد 100 درصد متان خالص نیز قابل دستیابی است. حجم LNG 600/1 حجم گاز طبیعی و دانسیته آن 42/0 دانسیته آب است. این ماده، مایعی بی بو، بی رنگ و غیر سمی است و نسبت به فلزات یا سایر مواد حالت خورندگی ندارد. LNG وقتی تبخیر یا با هوا ترکیب شود در دامنه غلظت 5 تا 15 درصد می سوزد. LNG یا بخار آن در محیط و فضای باز حالت انفجاری ندارد. کلیه آزمایشات انجام شده و خواص LNG، ایمن بودن این سوخت را کاملاً تائید می کند زیرا نشت مایع LNG یا ابربخارات آن به محض تماس با زمین یا در اثر حرارت محیط به سرعت در هوا تبدیل به گاز شده و چون در این حالت از هوا سبک تر است در محیط پراکنده و منتشر می شود. LNG در وهله اول برای خودروهای سنگین دیزلی (HEAVY DUTY VEHICLE) کاربرد دارد. به لحاظ ارزش حرارتی و دانسیته انرژی، مشابه سوخت دیزل (گازوئیل) هست.
LNG در دمای ?F260- و فشار اتمسفریک در حالت مایع اشباع ( در دمای جوش مایع) است. بنابر این مانند هر مایع در حال جوش چنانچه در فشار ثابت نگهداری شود (حتی با افزایش حرارت) در دمای ثابت خواهد ماند.
مادام که بخار LNG از مخازن خارج می شود (boil off)، دمای مخزن ثابت می ماند. اجزاء سیستم خودروهای با سوخت LNG:
از لحاظ انتقال سوخت به موتور، مشابه موتورهای با سوخت CNG است و سوخت به صورت بخار وارد موتور می شود. فرق اساسی بین موتورهای CNG, LNG در نحوه نگهداری و تحویل سوخت است.
مخازن ذخیره LNG دوجداره می باشند و برای فشار کاری حداکثر تا 230 psi یا 16bar طراحی شده است. این مخازن دارای لوله و اتصالات لازم برای خارج کردن گاز در صورت افزایش فشار ( با توجه به انتقال حرارت از محیط به مخزن) و یا انتقال سوخت در زمان مصرف هستند. این مخازن مجهز به سیستم اعلام پایان سوخت گیری (پرشدن مخزن) نیز هستند. موتور خودروها گاز را در فشار 4 الی 9 بار (60-120 psi) مصرف می کند.
معایب استفاده از LNG:
بسیاری از مردم به استفاده از مواد در دماهای پایین عادت نداشته لذا نیاز به آموزش خاصی در زمینه استفاده از سوخت در دمای خیلی پایین هست.
در ایستگاههای سوخت گیری خطوط انتقال گاز از مخزن به خودرو ( شامل لوله ها شیرآلات و وسایل اندازه گیری) جهت انتقال LNG در حالت مایع باید پیش از شروع ، سوخت تا دمای ?F 260- سرد شوند در غیر اینصورت منجر به تبخیر بخشی از سوخت می شود.
- حداکثر پرشدن مخزن دوجداره Cryogenic تا حد ماکزیمم ظرفیت، امکان پذیر نیست زیرا به اندازه لازم فضای خالی در بالای سطح مایع جهت تبخیر یا جوشیدن مایع باید در مخزن در نظر گرفته شود.
مزایای استفاده از LNG:
دانسیته انرژی بالاتری نسبت به سوختهای گازی دارد، زیرا به شکل مایع ذخیره می شود. مسافت پیمایش بیشتر و وزن کمتر مخازن ذخیره، استفاده از آن را در خودروهای کوچکترامکان پذیر می سازد. سرعت سوختگیری بالا به نحوی که در خودروهای بزرگ زمان سوختگیری 4 الی 6 دقیقه می باشد (10 الی 40 گالن در دقیقه). ارزیابی و کنترل ترکیب سوخت با دقت بالایی امکان پذیر است و با توجه به اینکه LNG تولید شده برای خودروها تا 99 درصد متان دارد، لذا کنترل و تعیین مناسب ترکیب سوخت بازدهی موتور و سوخت را نیز افزایش می دهد.
گاز سنتز مادة اولیه بسیار با ارزشی جهت تولید مواد متنوع شیمیایی میباشد. با استفاده از این گاز و فرایندهای مختلف، میتوان مواد متنوع شیمیایی را تولید نمود که بسته به روش تولید آن نسبتهای مختلف هیدروژن به منوکسیدکربن به دست میآید. همچنین در موارد مصرف در صنعت، بسته به فرایندی که گاز در آن مورد استفاده قرار میگیرد، نسبتهای مختلف لازم است. موارد مصرف گاز سنتز عمده موارد مصرف گاز سنتز به شرح ذیل است:
?- تهیة متانول
از آنجاییکه متانول به مقدار زیاد در سنتز استیک اسید مصرف میشود، اهمیت فراوانی در صنعت دارد.
?- تهیة اتیلن گلیکول
?- واکنشهای هیدروفرمیلدار کردن
در این نوع واکنشها از اولفینها با استفاده از گاز سنتز، آلدئید تولید میشود. این واکنش اکسو سنتز نیز نامیده میشود.
?- سنتز فیشر- تروپش
در این فرایند گاز سنتز به مولکولهای بنزینی در گستره تبدیل میشود. در اصل این واکنش اولیگومریزاسیون منوکیسدکربن به وسیلة هیدروژن جهت تشکیل محصولات آلی میباشد.
?- احیای سنگ آهن
جهت احیای سنگ آهن به دست آمده از معادن، از گاز سنتز استفاده میشود در این فرایند آهن یا پودر آن به وسیله احیای مستقیم کانیهای آهن به دست میآیند.
?- سایر مصارف
از جمله دیگر مصارف گاز سنتز، میتوان به تهیه الکلهای سنگین، دیمتیل اتر، استرها، کتونها، هیدروکربورها و غیره اشاره کرد.
روشهای تهیة گاز سنتز
1- گازیشکلکردن زغال سنگ
این روش، اولین روش تولید گاز سنتز است که در آن گاز سنتز توسط گازی شکل کردن کک از ذغال سنگ در دماهای پایین به وسیلة هوا و بخار آب به دست میآید:
این فرایند غیر کاتالیستی بوده و نسبت تولیدی توسط آن کم، و در حدود 1 است. با توجه به وجود مواد متنوع در ذغال سنگ، گاز سنتز تولیدی از این روش نیازمند واکنشها و خالصسازیهایی جهت تولید گاز سنتز با خلوص بالا میباشد.
?- اکسیداسیون جزئی هیدروکربنها
این فرایند، غیرکاتالیستی بوده و در اصل احتراق جزئی هیدروکربن در حضور اکسیژن و بخار آب میباشد. موقعی که متان به عنوان خوارک مورد استفاده قرار گیرد، مزیت عمدة این روش که یک فرایند تولید گرما میباشد این است که طیف گستردهای از هیدروکربنها را به عنوان خوراک میتواند مورد استفاده قرار دهد. ترکیب گاز سنتز تولیدی بستگی به نسبت کربن به هیدروژن خوراک و مقدار بخار اضافه شده دارد.
?- رفرمینگ هیدروکربنها
این فرایند واکنش کاتالیستی هیدروکربن و عامل تغییر شکل دهنده (Reforming agent ) در دمای بالا میباشد. عامل تغییر شکل دهنده میتواند بخار آب، دیاکسید کربن، اکسیژن و یا مخلوط آنها باشد. ترکیب درصد گاز سنتز تولیدی بستگی به نوع هیدروکربن به کار رفته، عامل تغییر شکل دهنده و مقدار آن، شرایط عملیاتی و نوع کاتالیست دارد.