مهاجرت نفت
شواهدی دایر بر انتقال نفت به محلی که در آن تجمع یافته وجود دارد. به عبارت دیگر نفت و گاز متمرکز در مخزن ، از سنگی دیگر منشا گرفته و به محلی مناسب جهت ذخیره مهاجرت میکند. از نظر مقایسه سنگ مخزن دارای فضاها و نافذ قابل ملاحظه و به هم مرتبط بود. ولی منافذ سنگ منشا بسیار ریز و یا قابل چشم پوشی میباشد. حرکت سیال ، از سنگ منشا به سمت لایه و معابر توسط و همچنین در درون مخزن ، مهاجرت نامیده شود. تداوم مهاجرت هیدروکربور سبب تجمع آن شده که در نهایت منجر به تشکیل مخزن نفت می شود.
روشهای ژئوفیزیکی برای شناسایی لایههای مختلف زمین
روش ثقل سنجی
با این روش میتوان به کمک دستگاه مخصوص ، تغییرات قدرت ثقل زمین را در نقاط مختلف اندازه گیری و به این ترتیب تا حدی وضع لایههای مختلف را معلوم نمود.
روش لرزه نگاری
با ایجاد زمین لرزه مصنوعی ، ارتعاشاتی به اعماق زمین فرستاده میشود و با مطالعه امواج انعکاسی و یا انکساری ، وضع طبقات زیرزمینی را بررسی مینمایند. از نظر اینکه سرعت امواج در لایههای مختلف متفاوت است (هرچه لایه متراکم تر باشد، سرعت امواج بیشتر است)، روش لرزه نگاری میتواند اطلاعاتی به شکل محدود از وضع لایهها را بدست دهد.
روش مغناطیسی
روش مغناطیسی بر مبنای بررسی جهت و شدت میدانهای مغناطیسی قرار دارد. برای این منظور ، از دستگاهی به نام مگنتومتر استفاده میشود. چون در قشر زمین ، مقادیری مواد آنی وجود دارد و نیز چون ساختمانها و گسستگیهای متعدد ، وضع لایهها را نسبت به سطح زمین تغییر میدهد و اگر خواص مغناطیسی برخی از این لایهها با لایههای دیگر متفاوت باشد، اثر مغناطیسی مختلفی در سطح زمین بوجود میآورد. از این روی ، این عوامل مجموعا یا منفردا مانع از انطباق نصف النهار مغناطیسی بر نصف النهار جغرافیایی میشود. تفاوت حاصل را اختلالات مغناطیسی مینامند و در نتیجه با مطالعه اختلالات مغناطیسی میتوان وضع لایهها را بررسی نمود.
روش الکتریکی
روش الکتریکی بر مبنای اندازه گیری مقاومت مخصوص زمین در مقابل امواج الکتریکی در ایستگاههای مختلف قرار دارد.
روش ژئوشیمی
ژئوشیمی علمی است که بطور کلی از شیمی زمین و بطور اختصاصی از مواد متشکله آن صحبت مینماید. ژئوشیمی از توزیع و حرکت مواد شیمیایی در داخل زمین در زمان و مکان بحث میکند.
گلداشمیت ژئوشیمی را بدین ترتیب تعریف مینماید.
اولین نقش ژئوشیمی از یک طرف اندازه گیری کمی ترکیب زمین و مواد متشکله آن است و از طرف دیگر ، کشف قوانینی که توزیع هر یک از مواد را در زمین کنترل مینماید.
هدفهای اصلی ژئوشیمی را میتوان به شکل زیر خلاصه نمود.
1. اندازه گیری نسبی و مطلق فراوانی مواد و ایزوتوپها در زمین.
2. بررسی توزیع و مهاجرت هر یک از مواد در قسمتهای مختلف زمین.
نتایج بررسیهای لایههای زمین با روشهای مختلف
با اطلاعاتی که از لایههای مختلف زمین برمبنای روشهای زمین شناسی ، ژئوفیزیکی و ژئوشیمی بدست میآید، مواد مختلف موجود در لایههای زمین کشف میشود و محل و کیفیت نفت خام موجود در لایهها کشف میشود و بدین ترتیب با تشخیص محل صحیح نفت و گاز موجود در اعماق زمین میتوان به حفاری و استخراج این مواد اقدام کرد.
مشبـک کـردن لایـه تولیـدی چـاه
Perforation
قسمت عمده تکمیل یک چاه مشبک کردن لایه تولیدی آن می باشد. این عمل کلاً بدان معنی است که ارتباط بین لایه تولید کننده و داخل چاه را برقرار می نمایند و در حقیقت با سوراخ کردن جداره پوششی چاه عمل صورت می پذیرد . انجام این امر پس از مطالعه کامل سنگ مخزن و مشخص کردن محل لایه تولیدی صورت می گیرد و در انجام آن بایستی دقت زیاد به کار برد بخصوص از نظر عمق زیرا که در صورت اشتباه و یا نقص در عمل مشکلات عدیده ای بروز خواهد کرد .
امروزه به دو صورت جداره پوششی را مشبک می نمایند. یکی توسط گلوله های بخصوصی که با روش مخصوصی به طرف دیواره فلزی چاه در عمق مورد نظر پرتاب می گردد و دیگری بوسیله شهاب فلزی که بوسیله باروت بوجود می آید . در حقیقت می توان گفت طرز عمل هر دو تقریباً مشابه است و فقط نوع گلوله ها متفاوت می باشد (بدیهی است زمانی که لایه تولیدی بودن پوشش فلزی تکمیل می گردد (open hole) دیگر عمل مشبک کردن لازم نیست .)
انـواع مـشبـک کنـنـده هـا
1- گـلـولـه های مشبـک کنـنـده
درحقیقتمشابهگلولههایتفنگعملمینماید . بدانمعنیکهپسازانفجارمختصریکهتوسط باروت درداخلتفنگ انجام میگیردگلوله ای فلزی از آن خارج و به سمت دیواره فلزی چاه پرتاب می گردد . کالیبرگلوله دراندازه های 8/1 تا 1 اینچموجوداست وسرعتنهائیدرسرگلولهتا3300 فوتدرثانیهمیرسد . ازایننمونهمشبککننده درحالحاضرکمتراستفادهمیگرددوعلتآنکمتربودنکارآئیدرمقاممقایسهبانوعدومنیز میباشد.
2-شهـاب فـلـز مشبـک کنـنـده (جـت)
در این حالت در حقیقت گلوله از دهانه فشنگ خارج نمی گردد ، بلکه انفجار در باروت باعث می شود که دیواره فلزی به خصوصی (liner) به حالت ذوب درآمده و تغییر شکل داده و در اثر فشار ایجادشده به خاطر انفجار به صورت جت به خارج از فشنگ راه یافته و به سمت دیواره فلزی چاه حرکت کند . جت به وجود آمده با سرعت زیادو ایجاد فشار و بخصوص حرارتی که دارد دیواره فلزی را سوراخ می نماید و از داخل آن عبور کرده به داخل سنگ مخزن نفوذ می کند . (شکل شماره ………...)
همانطورکهدربالا اشارهشدقدرتایننمونهازنمونهگلولهایبیشتراستوبهخاطر همین موضوعموارداستفادهبیشترینیزدارد . ایننوعمشبککنندهدراندازههای مختلف وباجنسپوششخارجیمتفاوتموجودمیباشد . (سرامیکباآلومینیمدرپوش خارجی)
طرز عمل :
بدیهی است که عمل بایستی درون چاه و در مجاروت لایه مورد نظر صورت گیرد . لذا مشبک کننده ها را با وسایل مخصوص و با سیم تحت کنترل به داخل چاه می فرستند .
فشنگها در محفظه های مخصوصی که در روی میله حامل آنها موجود است تعبیه می گردند . به انتهای آنها سیم محتوی نوعی باروت نیز متصل می گردد و سپس این مجموعه توسط سیم به داخل چاه فرستاده می شود . هنگامیکه مشبک کننده ها به عمق مورد نظر رسیدند ، توسط عامل الکتریکی یک شوک وارد می شود که باعث ایجاد انفجار در سیم محتوی باروت می گردد . این سیم که به تمامی فشنگها نیز متصل است در مسیر انفجار در سیم محتوی باروت می گردد . این سیم سرایت کرده و باروت موجود در فشنگ نیز منفجر گردد . وبدیهیاست که سپس فشنگ عمل اصلی خودراانجام میدهد .
آنچه مسلم است اینست که اندازه و شکل و مختصات فشنگها بر روی اثر نهائی آنها نیز مؤثرند و با توجه به نوع کار و شرایط لازم عمل مورد استفاده قرار می گیرند .
ایجاد شبکه ها بر روی لوله پوششی داخل چاه نیز می تواند به داخل (با در نظر گرفتن موقعیت داخل چاه) و در جهات مختلف صورت گیرد . مسلماً محل قرار گرفتن مشبک کننده ها و فاصله ای که تا دیواره چاه دارند در راندمان آنها مؤثر خواهد بود . به طور کل می توان شبکه ها را تحت کنترل به وجود آورد بدانمعنی که نسبت به موقعیت چاه و شرایط عمل نوع مشبک کننده ، می شود تمامی شبکه ها در یک جهت باشند و یا تحت زاویه ای با یکدیگر قرار گیرند . مسلماً این امر در سطح زمین و هنگام تعبیه نمودن فشنگها در داخل میله حامل صورت می گیرد . معمولی ترین نحوه مشبک کردن اینست که فشنگها یک در میان با زاویه 180 درجه عمل می کنند و بدین صورت شبکه ها کاملاً و به طور یک در میان مقابل یکدیگر قرار میگیرند . اشکال شماره 6 تا 9 شکل ظاهری و طرز عمل و راندمان انواع مشبک کننده ها را نشان می دهند . (جهت اطلاع بیشتر به جزوههایمربوط بهشرکت اسوویا کتابچههایشرکتهای شلمبرجر و کاپ گو مراجعه شود .)
تعداد شبکه ها در واحد طول نیز نسبت به موقعیت لایه ها و مشخصات آنها نیز متفاوت می باشد و معمولاً از 1 ، 2ویا4 شبکه در فوت امری عادی است . (اکثراً 4 شبکه در فوت عمل می شود . این موضوع به خصوص در چاههای نفت مورد نظر است . لیکن در چاههای گاز معمولاً 2 شبکه در فوت ایجاد میگردد ) .
اولین بار در دهه ???? میلادی در فلوریدا رابطه بین امواج لرزه ای و افزایش بردداشت مشاهده شد. برای مثال با احداث ریل راه آهن در نزدیکی چاهها مشاهده شد که با عبور قطار چاه آب با افزایش سرعت بردداشت همراه است.
در زلزله ?? ژانویه ???? کالیفرنیا دو چاه از دو مخزن مجاور، یکی به اندازه ?? بشکه افزایش برداشت و دیگری اندازه ?? بشکه کاهش برداشت را نشان می داد که این نشان از پیچیده بودن عملکرد این امواج بر مخزن دارد.
در زلزله دیگری که در تاریخ ?? می ???? در تاجیکستان رخ داد، تغییر مثبتی در چاههای نفتی مشاهده شد که تا مدت ها ادامه داشت. ناگفته نماند که بهره برداری از این چاهها سالها متوقف شده بود.
کار و تحقییق روی امواج در اواخر قرن ?? و اوایل قرن ?? انجام شد و مشخص شد که زمین لرزه ها قادرند امواج الاستیک را درون زمین منتشر کنند.
بطور کلی دو نوع موج بوسیله زمین لرزه تولید می شود:
?- امواج P که به امواج فشاری یا Compressional معروفند.
?- امواج S که به امواج ثانویه یا Shear معروفند.
با توجه به دانسته های ما از مکانیک سیالات، امواج P قادرند در سیالات (مانند نفت، گاز و آب) و جامدات منتشر شوند در حالی که امواج S فقط در جامدات منتشر می شوند.
استفاده از دو نوع موج لرزه ای برای تحریک چاه متداول می باشد:
?- موج پر قدرت فرا صوتی (High Power Ultra Sonic Wave)
?- موج صوتی با فرکانس پایین (Low Frequency Sonic Wave)
امواج فراصوتی بوسیله ابزاری که دارای نوسان گرهای هیدرو دینامیکی می باشد، بدرون چاه فرستاده می شود و مورد استفاده آن برای تمیز کردن کف چاه از scale ها، کاهش دادن اثر پوسته و Mud Penetration می باشد. در پروژه های نمونه موفقیت این روش در ازدیاد بردداشت ?? تا ?? درصد می باشد. تاثیر این اموج می تواند تا سالها و ماهها وجود داشته باشد. اما مشکل این روش محلی بودن آن می باشد.
استفاده از امواج صوتی با بسامد پایین برای تحریک تمام مخزن می باشد که توسط یک ویبراتور در سطح زمین قرار می گیرد و مانند یک عملیات ساده ?D طراحی و مدیریت می شود. عملیات با توجه به نوع مخزن، سیال و زمین شناسی زیر زمینی منطقه از چند هفته تا ? الی سه ماه انجام می شود و نتیجه آن می تواند تا یک سال ادامه داشته باشد.
تاثیر امواج لرزه ای بر مخازن
?- تغییر تراوایی که به دلیل تغییر تخلخل، گسترش شکاف و درز و تغییر حجم سنگ مخزن می باشد.
?- تغییر فشار سیالات مخزن
?- جابجایی محل سنگ های مخزن و گرادیان گرمایی در سنگ مخزن
الف) می دانیم که در مخازن سیالات مانند آب و نفت با هم ترکیب می باشند. به عنوان مثال اگر یک فضای خالی را در نظر بگیریم، ملکول های آب و نفت کنار هم قرار گرفته اند و معمولا در مخازن ماسه سنگی معمولا فیلم آب قادر است به دیواره سنگ بچسبد و قطر مخزن را کم می کند و خروج ملکول نفت را مشکل می سازد. اموج لرزه ای باعث کاهش نیرو های کشش سطحی (Interfacial Tension) شده و فیلم آب را ویران می کند و باعث افزایش قطر منفذ شده و حرکت ملکول نفت را آسان می کند.
ب) علاوه بر ویران کردن فیلم آب، امواج فرا صوتی قادرند یک نوع آشفتگی و خلازایی (Turbulancy and Cavitation) در داخل فضای خالی ایجاد کند که باعث افزایش تحرک (Mobility) نفت در مخزن می شود.
ج) امواج لرزه ای فراصوتی هنگام انتشار انرژی خود را از دست داده و باعث افزایش دمای مخزن می شود و گرانروی سیال مخزن به خصوص پارافین و آسفالتین شده و حرکت آنرا آسانتر می کند و در واقع باعث افزایش فشار سیال مخزن می شود.
د) یکی دیگر از کارکردهای اموج لرزه ای بدین گونه است که باعث ایجاد نیرو های جاذبه میان ملکول های فاز سیالی در مخزن که از نظر اندازه حداقل می باشد شده (مثلا در مخازن نفتی با آب همراه بالای ?? درصد مورد ذکر شده برای نفت مطرح می شود) و باعث چسیبده شدن (Coalescence) ملکول های بهم شده و ایجاد یک فاز پیوسته می کند.
ر) حرکت اموج لرزه ای در مخازن ماسه ای باعث حرکت ذرات سازنده سنگ شده که این حرکات باعث تبدیل شدن دانه های درشت تر به دانه های ریز تر می شوند و با توجه به اینکه تخلخل و تراوایی دانه های ریز تر در طبیعت کمتر می باشد این مورد می تواند یک تاثیر منفی به شمار آید.
شرایط مخزنی برای استفاده از اموج فرا صوتی
?- چاه با کاهش تولید همراه باشد و Scale باید علت آن باشد و فقط ناحیه کمی باید تحت تاثیر این امواج قرار گیرد زیرا بسامد بالاست و عمق نفوذ کم می باشد.
?- مخزن نباید افت فشار شدیدی را نشان دهد.
?- تخلخل باید بالای ? درصد باشد.
?- گرانروی کمتر از ?-?? پاسکال باشد.
?- عملیات باید در چاههای با لوله های جداری شکافدار انجام شود.
?- بهترین دما برای تحریک چاه توسط این اموج ??? تا ??? درجه سلسیوس می باشد.
شرایط مخزنی برای استفاده از موج صوتی با فرکانس پایین
?- عمق چاه بین ???? تا ???? متر
?- درصد آب نباید کمتر از ?? درصد باشد. چون این روش برای Coalescencing و چسباندن ذرات نفت مناسب می باشد.
?- گرانروی باید کم باشد.
در واقع استفاده از امواج الاستیک یک روش جدید، ارزان، بدون آلودگی محیط زیست و با کارایی بالا می باشد. دانشمندان پیشنهاد می کنند که از Wave Seismic Excitation و Gas Drive بعنوان روشی در EOR استفاده شود.
چون مطالعات جدی در این زمینه از ?? سال قبل شروع شده هنوز نتایج مدون و دسته بندی شدهبدست نیامده است و ذکر جزئیات و محاسبات کمی (Quantity) وجود ندارد
انتخاب روش اقتصادی بازیافت نفت از مخازن هیدروکربوری، از اهمیت زیادی برخوردار است و سالانه سرمایه گذاری کلانی در این باره در کشورهای مختلف انجام میشود. نفت خام با توجه به وضعیت مخزن میتواند طی سه مرحله استخراج شود. در این مطلب، ابتدا روشهای مختلف بازیافت نفت از مخازن هیدروکربوری بیان شده است و در خاتمه روش بازیافت مناسب نفت در کشورمان مورد بررسی واقع شده است:
مرحله اول بازیافت
پس از عملیات حفر چاه و اصابت آن به مخزن نفت، به دلیل فشار زیاد موجود در مخزن، جریان نفت به سوی دهانة خروجی چاه سرازیر میشود. این مرحله از استخراج که عامل آن فشار داخل خود مخزن است به "بازیافت اولیه نفت" موسوم است.
با افزایش تولید و کاهش فشار، سرعت تولید نیز کاهش مییابد تا اینکه فشار به حدی میرسد که دیگر نفت خارج نمیشود. در این مرحله ممکن است, تنها 30 تا 50 درصد کل نفت مخزن استخراج شود. علاوه بر فشار مخزن، عوامل دیگری مانند خواص سنگ مخزن و میزان تخلخل آنها و نیز دمای مخزن نیز در میزان تولید مؤثرند. به عنوان مثال، کل نفت مخازن آمریکا حدود 109*400 بشکه بوده است که تا سال 1970 حدود 109*100 بشکة آن توسط روشهای اولیه استخراج شدهاند. البته هر قدر میزان گاز آزاد در مخزن بیشتر باشد، مقدار تولید نفت توسط این روش بیشتر است. زیرا تغییرات حجم گاز در مقابل تغییر فشار بسیار زیاد است. به عنوان مثال، در ایالت پنسیلوانیای آمریکا به دلیل پایین بودن نفوذپذیری سنگ مخزن (کمتر از 50 میلیدارسی) و انرژی کممخزن که ناشی از پایین بودن مقدار گاز طبیعی آزاد است، میزان نفت استخراج شده با روشهای اولیه بین 5 تا 25 درصد کل نفت بوده است و به همین دلیل در این ایالت روشهای مرحله دوم از سال 1900 میلادی شروع شده است.
مرحله دوم بازیافت
از روشهای مؤثر در مرحلة دوم یکی "سیلابزنی آب" و دیگری "سیلابزنی گاز" یا "تزریق گاز" است. در روش سیلابزنی آب، آب با فشار زیاد، از طریق چاههای اطراف چاه تولید نفت وارد مخزن شده و نیروی محرکه لازم برای استخراج نفت را به وجود میآورد. معمولاً در اطراف هر چاه نفت، چهار چاه برای تزریق آب وجود دارد.
لازم به ذکر است, تزریق "بخار آب"، دما را افزایش و گرانروی را کاهش میدهد. در این روش که از بخار آب به جای آب استفاده میشود، با کاهش گرانروی نفت، جریان آن راحتتر صورت گرفته و سرعت تولید بالا میرود.
در روش سیلابزنی گازی، گاز (مانند گاز طبیعی) با فشار زیاد به جای آب وارد مخزن شده و نفت را به طرف چاه خروجی به جریان میاندازد. در کشور ونزوئلا, حدود 50 درصد گاز طبیعی تولید شده دوباره به چاههای نفت برای استخراج در مرحلة دوم برمیگردند. نحوة تزریق گاز شبیه تزریق آب به صورت چاههای پنجگانه است. در مواردی که گرانروی نفت خیلی بالا باشد از تزریق بخار آب برای استخراج مرحلة دوم استفاده میشود.
مرحله سوم بازیافت
پس از استخراج به کمک روشهای مرحلة دوم هنوز هم 30 الی 50 درصد نفت میتواند به صورت استخراج نشده در مخزن باقی بماند. در اینجاست که استخراج نفت به کمک روش مرحلة سوم صورت میگیرد.
یکی از روشهای مرحلة سوم تزریق محلول "مایسلار" ( Micellar solution) است که پس از تزریق آن، محلولهای پلیمری به عنوان محلول بافر به چاه تزریق میشود. در آمریکا ممکن است, روشهای استفاده از محلولهای مایسلار تا 50 درصد کل روشهای مرحلة سوم را شامل شود. محلول مایسلار مخلوطی از آب، مواد فعال سطحی، مواد کمکی فعال سطحی، نفت و نمک است. در روشهای جدید تهیة محلول مایسلار، نفت، نمک و مواد مکمل فعال سطحی حذف گردیدهاند. محلولهای مایسلار نیروی تنش سطحی بین آب و نفت را تا حدود dyne/cm 0.001 یا کمتر از آن کاهش میدهند. گرانروی محلول پلیمری حدود 2 تا 5 برابر گرانروی نفت است. غلظت پلیمر حدود ppm میباشد. در حال حاضر از "پلیآکریلیمیدها" ( Polyacrylimides) و زیستپلیمرها به عنوان پلیمر در محلول بافر استفاده میشود.
مواد فعال سطحی معمولاً "سولفوناتهای نفتی سدیم" هستند و از لحاظ خواص و ساختار شیمیایی شبیه شویندهها میباشند. از الکلها نیز برای مواد کمکی فعال سطحی استفاده میشود. هزینة تولید محلولهای مایسلار برای تولید هر بشکه نفت در سال 1975 حدود 1.5 دلار در آمریکا بوده است.
یکی دیگر از روشهای مرحلة سوم، روش "احتراق زیرزمینی" است. طی این روش اکسیژن موجود در هوا در زیرزمین با هیدروکربنها میسوزد و مقدار گاز تولیدشده، فشار مخزن بالا میرود. گرما همچین گرانروی را کاهش داده و جریان نفت راحتتر صورت میگیرد. یک روش دیگر مرحلة سوم که اخیراً مورد توجه فراوان قرار گرفته است, استفاده از گاز دیاکسید کربن میباشد. این گاز بسیار ارزان بوده و در نفت نیز حل میشود و گرانروی آن را کاهش میدهد. از روشهای دیگر مرحلة سوم، انفجارهای هستهای در زیرزمین است که این انفجارها شکاف مصنوعی در سنگها به وجود میآورد و جریان نفت را تسهیل میکند. روشهای مختلف بازیافت نفت (EOR ) به طور اختصار در شکل 1 نشان داده شده است.
روشهای مناسب بازیافت نفت از مخازن ایران
به طورکلی در ایران، از روشهای تزریق گاز و تزریق آب برای ازدیاد برداشت استفاده میشود. اما در بحث تزریق گاز، شرایط ایران بسیار استثنایی است؛ اولاً ایران دارای مخازن عظیم گازی است و میتوان گاز را با هزینه بسیار ناچیزی تولید و سپس به مخازن نفت تزریق نمود، در حالی که در سایر نقاط دنیا به عنوان مثال دریای شمال، علاوه بر خرید گاز, هزینههای نسبتاً بالایی نیز برای حمل و نقل باید پرداخت نمود. دوم اینکه با توجه به مسئله صیانت, در حدود 90 درصد از گاز تزریقشده در مخازن به صورت گاز همراه یا در گاز کلاهک در مخزن ذخیره میشود و پس از پایان کار حدود 90 درصد یا بیشتر این مقدار مجدداً قابل بازیافت و استخراج خواهد بود.
در سایر کشورها, به دلیل ماهیت خصوصی صنعت نفت خود, سرمایه گذاران خصوصی حاضر به ذخیرهکردن گاز به مدت چند سال برای تزریق نیستند، لذا تزریق گاز برای اینگونه کشورها ممکن است غیراقتصادی باشد.
البته به جای تزریق گاز در مخازن نفت، از تزریق آب نیز میتوان سود جست که کشورهای دیگر بیشتر از این روش استفاده میکنند ولی میزان کارآیی تزریق آب نسبت به تزریق گاز بر حسب مخزن کاملا متفاوت میباشد.
بهطورکلی در مورد مخازن نفت ایران, به دلیل نوع مخازن و ویژگیهای نیروهای کشش بین سطحی، تخلیه ثقلی و غیره و همچنین سایر مسائل اقتصادی دیگری که عنوان شد، تزریق آب نسبت به تزریق گاز دارای مزیت کمتری است. از لحاظ صیانت هم نفت بیشتری تولید کرده و میتوان از گاز ذخیره شده در مخازن بعدها استفاده نمود.
تزریق گاز خصوصاً در شرایطی که ما صاحب یک میدان گازی مشترک هستیم، بسیار اقتصادیتر است و از طرف دیگر، این گاز برای نسل آینده ذخیره میشود. علاوه بر این، تولید نفت نیز به مقدار قابل ملاحظهای افزایش مییابد.
لذا بهتر است، پروژههای تزریق گاز در ایران اجرا شود, مگر اینکه اثبات شود که تزریق گاز از لحاظ فنی و اقتصادی به صرفه نیست. به همین دلیل در حال حاضر, بهطور عمده در مخازن نفت, تزریق گاز نیز منظور میشود.
مقدمه
?در بین مشک?ت بسیاری کهدر حین تولید نفت خام میتواند رخ دهد تشکیل رسوبات آسـفالتینی یکـی از سـختتـرین?موارد قابل کنترل است. رسوب آسفالتین ممکن است خلل و فرجسنگهای مخازن را پر کند و لولههای حلقـهی چـاه و دیگـر ?تجهیزات را مسدود نماید. تخریب مخازن افت تولید و تخریب تجهیزات برخی از نتایج رسوب آسفالتین میباشد.
?روشهای متعددی جهت فائقآمدن بر مشکل رسوب آسفالتین استفاده میشـود. در بـین ایـن روشهـا تزریـق ترکیبـاتیکـه ?بتوانند از پدیده رسوب جلوگیرینمایند اخیراً بسیار متداول شده است.
?اگرچه چگونگی تأثیر گذاریاین ترکیبات به درستی روشن نیست ولی باور کلی بر این است که ایـن مـواد شـیمیایی بـه?روش مشابهی با رزینها آسفالتین را تعلیق مینماید و آنها رادر محلول پایدار میکند. آمفیفیلهای متعددی در پایـدار نمـودن?آسفالتین مورد بررسی قرار گرفتهاند. در این بین مشتقات آلکیلبنزنی آمفیفیلها بیشتر مورد مطالعه قرار گرفتـهانـد. چانـگ و?فوگلر مشتقات آلکیل بنزنی آمفیفیلها را جهت بررسی برهم کنشهایآسفالتین- آمفیفیل مـورد اسـتفاده قـرار دادنـد و?ارتباطی بین تأثیرگذاری این ترکیبات در پایدار نمودن آسفالتیندر ح?لهای آلکانی برقرار نمودند. نتایج نشان دادند که تـأثیر?گذاری یک آمفیفیل به عنوان ترکیبی پایدار کننده مرتبط بااستحکام برهم کـنشهـای آسـفالتین - آمفیفیـل و همچنـین بـه?طول دم آلکیلی آمفیفیل دارد. بلندی طول دم عاملی است که ظرفیتآمفیفیل را برای ایجاد ?یـه پایـدار کننـده اطـراف ذرات
?آسفالتین را نشان میدهد. اخیراً لئون و همکارانش جذب سطحیدسـتهای از مـشتقات آلکیـل بنزنـی آمفیفیـلهـا را بـر ذرات ?آسفالتین مورد مطالعه قرار دادهاند و مستقیماً جذب سطحی را به عملکردآمفیفیلها به عنـوان پایـدار کننـده ارتبـاط دادهانـد.
?مطالعات آنها نشان داد کهمیزان فعالیت آمفیفیلها وابستگی به ماکزیمم مقدار از آمفیفیل که بر روی سـطح آسـفالتینجـذب?سطحی شده است ارتباط دارد. همچنیننتایج تحقیقات آنها نشان داد که جذب سطحی آمفیفیلهـا از نرمـال هپتـان بـر ذرات?آسفالتین فرایندی است که در دو مرحله رخ میدهد. در مرحلهیاول آمفیفیلهـا بطـور مـستقل بـر سـطح آسـفالتین جـذب
?سطحی میشوند و در مرحلهیدوم برهم کنش بین آمفیفیلهای جذب شده دائمی شده و مایسلهای سطحی بر سطوح شروع?به تشکیل شدن مینماید. روش اسپکتروسکوپی مادون قرمز نزدیـکتوسـط محققـین فراوانـی جهـت ارزیـابی فعالیـت?بازدارندهها بر سطح آسفالتین، پدیده خوشه شدن آسفالتین وتعیین نقطهی آستانه تشکیل رسوب مـورد اسـتفاده قـرار گرفتـه
?شده است. تحقیقات زیادیبر سینتیک خوشه شدن ذرات آسفالتین انجام نشده است و مطالعات صورت گرفته شـده?جامع نیست. در این تحقیق با استفاده از تکنیک مادون قرمزنزدیک مطالعات سینتیکی در پدیده خوشـه شـدن ذرات ?آسفالتین در حضور و یا غیاب ترکیبات بازدارنده مورد بررسیقرار میگیرد.
??- آزمایشات تجربی
??-?- نمونههای نفت و مواد شیمیایی
?دو نمونه نفت خام از مناطقنفتی جنوب ایران در تمام بخش تجربی مورد استفاده قرار گرفته شده اسـت. ایـن نمونـههـا?شامل نفت خام مرده منطقه نفتی مارون و نفت خام مرده منطقهنفتـی منـصوری مـیباشـد. درجـدول 1 برخـی از مشخـصات ?نمونههای نفت خام مورد استفاده در این تحقیق آورده شده است. از نرمال هپتان با خلوص بسیار با? جهت عامل رسوب دهنده?آسفالتین و ح?ل تولوئن با خلوص آزمایشگاهی برای انح?ل ترکیباتاستفاده شـده اسـت. هـر دو ترکیـب از شـرکت ?Merck?تهیه شدهاند. جهت مطالعات سینتیکیدر حضور ترکیبات بازدارنده تشکیل رسوب از دو ترکیب در این تحقیـق اسـتفاده شـده?است. ترکیب تجاری 110 ? Flowsolveبازدارنده از تشکیل و پخش کنندهرسـوبات آسـفالتینی از شـرکت ? JD Horizonsتهیـه?گردید. این بازدارنده ترکیبی پلیمری در ح?ل آروماتیکی هیدروکربنیمیباشد. همچنین ترکیـب بازدارنـده دوم نمـک سـدیم?دودسیل بنزن سولفونیک اسید ((DBSAبا خلوص با? یکی از ترکیبات مؤثر در کنترل رسوب بوده و از شرکت ? Alderichتهیه شده است. ?
2-2- دستگاه و شرایط تست
?اندازهگیری جذب نوری نمونههادر پرتو تکفام با طول موج ثابـت 1600 nmصـورت گرفـت. دسـتگاه اسپکتروسـکوپی?مادون قرمز نزدیک با مارک ? Jascoژاپن مدل 075 -? Vبا اندازه سل کوچک با طول مسیر عبور پرتـو نـور 5/.? سـانتیمتـر در?آزمایشات بکار گرفته شد. اط?عاتبسیار مهمی را میتو ان با مطالعهی مقادیر جذب یک مخلوط نفتی حاوی ترکیبات سـنگین?آسفالتینی در طول موج حدود 1600 نانومتر بدست آورد. دلیلاین موضوع در جذب حداقل هیدروکربنها در این ناحیه اسـت. ?بنابراین در این منطقه از طیف مادون قرمز نزدیک حداقل اغتشاشدر اندازهگیری وجود دارد.
?اندازهگیری میزان جذب نمونههابا گذشت زمان با مرحله زمانی دو ثانیه در طول زمـان یـک سـاعت صـورت مـیگیـرد.?نمونه نفت خام به تنهایی و یا مخلوط با ترکیب بازدارنده پساز مراحل محلولسازی (فیلتراسیون ذرات جامد موجـود در نفـت?خام، تهیه غلظت مشخص از ترکیب بازدارنده، اخت?ط کافی نفتو بازدارنده) به صورت وزنی در سـرنگهـای میکرولیتـری بـه ?
?دقت توزین میشوند. حجم موردنظر از نرمال هپتان نیز توسط سرنگ و یا میکرو پیپت دقیقاً انـدازهگیـری مـیشـود. پـس از?آماده سازی دستگاه ( انجام تنظیمات، اندازهگیری خط پایه ) سرنگهای محتوی نمونه نفت و نرمال هپتان بطور همزمـان و در?زمان کوتاهی درون سل دستگاه تزریق میشوند. چند حباب هوایاز قبل کشیده شده به درون سرنگها عملیات اخت?ط درون
?سل را تکمیل مینماید. زمانتخلیه نمونهها به درون سل قبل از شروع اندازهگیری معمو?ً 20ثانیه طول میکشد. محتویاتدو?سرنگ به صورت قطرات ریز درون سلتزریق میشوند. محتویات سل نیز قبل از شروع تست جهت اطمینان از اخـت?ط کامـلبه مدت چندثانیه با همزن بهم زده میشود. آزمایشات در دمای ثابت ? 25° Cانجام میشوند.
?نظر به اینکه در این تحقیقمطالعات سینتیکی پدیده تشکیل رسوبات آسفالتینی در حضور عامل رسـوب دهنـده صـورت?پذیرفته است بنابراین نمونههای مورد مطالعه در نسبتهای با?تراز نقطهی آستانه رسوب بررسی شدهاند. انـدازهگیـری جـذب ?نوری مخلوط در تیتراسیون توسط نرمال هپتان با استفاده ازدستگاه طیف سنجی نوری مادون قرمز نزدیک به عنوان شاخـصی?فیزیکی در ارزیابی نقطهی وقوع تشکیل آسفالتین جامد در یکنمونه نفت مورد نظر قرار میگیرد. نتایج اندازهگیـری شـده بـا?این تکنیک نشان میدهد که نقطهی آستانه تشکیل رسوب آسفالتینبه ترتیب در نسبت
هـای 15/. و 8/? از سـیسـی نرمـال ?هپتان به گرم برای نفتهایخام مارون و منصوری اتفاق میافتد.
?پیشبینی میزان رسوب آسفالتینبر حسب زمان در حین تأثیرگذاری عامل رسـوب دهنـده مـیتوانـد سـینتیک تـشکیل?رسوب را بیان نماید. اندازهگیری مستقیم میزان آسفالتین خارجاز محلول بر حسب زمان در یک نمونه مقدور نمیباشد. مقایسه?رفتار جذبی یک نمونه با رفتار جذبی محلولهایی با غلظتهایمختلفی از آسفالتین در تولوئن و در حضور عامل رسوب دهنـده?بطور غیر مستقیم نتایج سینتیکی را حاصل خواهد نمود. بنابراینمنحنیهای کالیبراسـیون بـا اسـتفاده از آسـفالتین اسـتخراج?شده از هر نمونه نفت مورد نظر به کمک اندازهگیری جذب پرتوهایمادون قرمز نزدیک تهیه میشود. مقایسه نتایج جـذبی در?شرایط سینتیکی (تغییرات جذب بر حسب زمان) نمونههای نفت خامدر حضور و یا غیاب ترکیبات بازدارنده بـا نتـایج منحنـیکالیبراسیون متناظر با آن نفتخام تغییرات میزان رسوب تشکیل شده بر حسب زمان را پیشبینی خواهد نمود.
??- نتایج و بحث
?بررسی سینتیکی تغییرات میزان جذب بر حسب زمان در طول موج 1600 نانومتر برای نفـت خـام منـصوری در شـرایط?تیتراسیون توسط نرمال هپتان صورت پذیرفت. شکل 1 این تغییراترا برای سه نمونه به نسبتهای 3/1، 4/1 و 5/1 سیسی از ?نرمال هپتان به یک گرم از نمونه نفت خام نشان میدهد.
?میزان جذب هریک از این نمونههانسبت به نقطهی ابتدایی جذب همان مخلوط سـنجیده شـده اسـت. بـه عبـارت دیگـر?مقادیر محور عمودی تفاضل مابین مقدار جذب نمونه و عدد جذبمخلوط در زمان صفر میباشـد. نتـایج بدسـت آمـده نـشان?میدهد که هر یک از منحنی تغییرات روندی صعودی داشته و باافزایش زمان میزان جذب افزایش مییابد. ایـن موضـوع بیـان?کننده افزایش میزان حضور ترکیبات آسفالتین خارج از محلولدر اثر حضور عامل رسوب دهنده میباشد. رونـد تغییـرات ابتـدا?با شتاب سریعتری رخ میدهد و با گذشت زمان شیب تغییرات جذبکندتر میگردد و منحنی تغییرات در زمانهای طو?نی به?مقادیر ثابت مقدار جذب میل مینماید. محققین دیگری نیز درمطالعات خود چنین روندی را تجربه نمودهاند. تمایل عـدم?تغییر میزان جذب بر حسب زمان نشان دهنده میل نمودن به ماکزیمممقدار آسفالتین خارج از محلـول در نـسبت مـشخص از?هپتان مورد استفاده می باشد. تغییر شیب منحنی تغییرات رامیتوان ناشی از تغییر مکانیزم پدیده شکیل رسـوب درمخلـوط?عنوان نمود. در زمانهای اولیه افزایش عامل رسوب دهنده بهنمونه نفت مکانیزم ایجاد رسوب پدیده نفـوذ مولکـولی مـیباشـد.
?این در حالی است که در زمانهایطو?نیتر پدیده خوشه شدن ذرات خارج از محلول آسفالتین عامـل اصـلی فراینـد تـشکیل?رسوب می باشد. در زمانهای اولیه تأثیر گذاری عامل رسوب دهندهمنومرهای آسفالتین کـه عـاری از رزیـن شـدهانـد و از فـاز?محلول خارج شدهاند تشکیل هستههای درشت تر آسفالتین را میدهند. مکانیزم تشکیل این ذرات توسط نفوذ مولکولی کنتـرل?میشود. با گذشت زمان و تشکیل ذرات بیـشتر در مخلـوط مجـاورتذرات در کنـار یکـدیگر مـیتوانـد پتانـسیل ایجـاد ذرات?درشتتر را در اثر برخورد با هم فراهم نماید و فرایند خوشهشدن ذرات آغاز گردد. در حقیقت نفوذ مولکولی نیز همـراه پدیـده?خوشه شدن صورت میگیرد و هر دو مکانیزم وجود دارد. افزایشانـدازه ذرات و خوشـههـای تـشکیل شـده در مخلـوط در اثـر?گذشت زمان سبب میگردد مکانیزم خوشه شدن مابین خوشههای موجوددر مخلوط عامل اصـلی در تـشکیل رسـوبات جامـد?باشد. با افزایش نسبت عامل رسوب دهنده به مخلوط میزان جذبدر یک زمان یکسان کاهش مییابد. این روند نشان میدهـد?سرعت تشکیل خوشههای درشتتر در مخلوط با نسبت بیشتر از عاملرسوب دهنـده زیـادتر مـیباشـد. تـشکیل خوشـههـای?درشتتر در مخلوط با گذشت زمان ممکن است سبب ته نشینی رسوباتدر اثر نیروی ثقل آنهـا در کـف سـل شـود. همچنـین?شکل سه بعدی اتصال ذرات به یکدیگر نیز ممکن است سطح مفیدجذب پرتوهای تابش شده به رسوبات را نـسبت بـه حـالتی?که این تعداد از ذرات در خوشه به صورت مجزا از یکدیگر درمخلوط وجود دارند کاهش دهد. ایـن دو دلیـل سـبب مـیگـردد?تغییرات میزان جذب با افزایش عامل رسوب دهنده در نسبتهایبا?تر از نقطهی آستانه ابتدا روندی افزایشی و سپس کاهـشی
?داشته باشد. افزایش میزانجذب با افزایش میزان عامل رسوب دهنده ناشی از حضور بیشتر ذرات و یـا خوشـههـای آسـفالتینی?خارج از محلول می باشد. کاهش بعدی در مقادیر جذب نیز در نتیجهدو عامل ذکر شده میباشد. نسبتهای آزمـایش شـده در?نمونه نفت خام منصوری در محدودهی روند کاهشی قرار دارد. روندتغییرات افزایشی- کاهشی جذب با افـزایش عامـل رسـوب
?دهنده در نمونه نفت ماروننیز مشاهده میشود(شکل?). به هر ترتیب مکانیزم نفـوذ مولکـولی در نـسبتهـای کمتـر ازعامـل?رسوب دهنده نقش قابل رقابتتری دربرابر پدیده خوشه شدن در مقایسه با نـسبتهـای بیـشتر دارد. بنـابراین رونـد تغییـرات ?میزان جذب در نمونهی با نسبت عامل رسوب دهنده کمتر در زمانطو?نیتری به مقدار ثابتی میل مینماید.
?شکل2 نتایج سینتیکی حاصلشده در نسبتهای 8/0، 9/0 و 1/1 سیسی از نرمال هپتان به گـرم نفـت خـام مـارون را ?نشان میدهد. در این نمونهها نیز آهنگ نغییرات مقادیر اخت?فمیزان جذب محلول از مقدار پایه در زمان صفر با گذشت زمان افزایش مییابد. همچنین با افزایشنسبت عامل رسوب دهنده ابتدا مقدار این اخت?ف جذب افزایش و سپس کاهش مییابد.
?4- منحنی کالیبراسیون
?آسفالتین استخراج شده ازهر یک از نمونههای نفتی جهت تهیه منحنی کالیبراسیون در بررسی سـینتیکی همـان نمونـه ?مورد استفاده قرار میگیرد. غلظتهای مختلفی از آسفالتین درح?ل با خلوص با?ی تولوئن تهیه میشـود و سـپس در حـضور ?نرمال هپتان به نسبتی با? که بتواند کلیه ترکیبات آسفالتینیرا از محلول مجدداً خارج نماید به مدت حداقلنیم سـاعت قبـل?از شروع تست اندازهگیریمیزان جذب درون سل دستگاه نگه داری میشود. این مدت زمان فرصت کـافی را در اختیـار نرمـال?هپتان قرار میدهد که تمامی محتوای آسفالتین را از محلول خارجنماید.
با اندازهگیری طیف جـذبی هـر یـک از محلـولهـای?فوق میتوان منحنی تغییرات اخت?ف مقدار جذب محلول مورد نظرو محلول شـاهد را برحـسب غلظـت آسـفالتین موجـود در?محلول در هر طول موجی ترسیم نمود. محلـول شـاهد شـامل نرمـالهپتـان و تولـوئن بـه نـسبت مقـادیر مـورد اسـتفاده در?محلولهای آسفالتینی میباشد. نظر به اینکه میزان جذب ترکیباتبه غیر از آسفالتین از جذب محلول آسفالتین کم شده اسـت ?بنابراین این اخت?ف تغییرات میزان جذب آسفالتین خارج از محلولرا نشان میدهد. نظر به اینکه نسبت نرمال هپتان اسـتفاده ?شده منجر به خروج محتوای آسفالتین شده است بنابراین با استفادهاز منحنی کالیبراسیون میتوانیم مقادیر جـذب متنـاظر بـا ?مقدار مشخصی از آسفالتین خارج از محلول را اندازهگیری نماییم. مقایسه این منحنی بـا منحنـی جـذبی مربـوط بـه نمونـهی ?واقعی نفت خام حین تیتراسیون توسط نرمال هپتان که شرح آنرا در بخش قبل اشاره نمودیم میتواند منحنی تغییرات میزان آسفالتین خارج ? از محلول را برحسب زمان نتیجه دهد.
?شکل 3 منحنی کالیبراسیوننمونه نفت خام مارون را در طول موج 1600 نانومتر نشان مـیدهـد. محلـول شـاهد شـامل?200 میکرو لیتر تولوئن و یک سیسی نرمال هپتان میباشـد و محلـولهـایسـاخته شـده نیـز بـا انحـ?ل آسـقالتین در 200 ?میکرولیتر تولوئن و اضافهنمودن یک سیسی نرمال هپتان تهیه شدهاند.
?این منحنی بخوبی نشان میدهدبا افزایش محتوای آسفالتین میزان جذب نیز افزایش مییابد. در محلولهای رقیـق آسـفالتین،?مکانیزم پدیده تشکیل رسوب نفوذ مولکولی می باشد. نظر به اینکهدرمحلولهای با غلظت با?تر آسفالتین مکانیزم خوشه شـدن?نیز به همراه نفوذ مولکولی رخ خواهد داد مقایسه منحنی کالیبراسیونبا منحنی جذبی نمونه واقعی مشکل تر خواهد شد. دلیل?این موضوع در ساختار سه بعدی خوشههای تشکیل شده و یا احتمالرسوب آنها در اثر نیروی ثقل میباشد که باعث مـیشـود?نتایج میزان جذب تحت تأثیر این عوامل تغییر نموده و مقایسهرا دچار اشکال مینماید. بنابراین با این روش میتـوان سـینتیک ?تشکیل رسوب را تا قبل از تشکیل خوشههای بزرگ از آسفالتیناندازهگیری نمود. شکل 4 منحنی کالیبراسیون مربوط به نفـت ?خام منصوری را نشان میدهد.
?نقاط مینیمم عمیق در منحنیتغییرات دقیقاً نشان دهنده پدیده خوشهشدن ذرات آسفالتین مـیباشـد. نقطـهی حـداقل اول?نشان دهندهی تشکیل خوشههای آسفالتین به صورت دوتایی و بههمین ترتیب نقاط حداقل بعـدی سـه تـایی و خوشـههـای?چهارتایی و ... میباشد. تشکیل این خوشهها سبب کاهش میزانجذب مخلوط میشود. در محلولهای رقیق نقاط حداقل عمـق
?کمتری دارند.
5- بررسی سینتیکی رسوب آسفالتین در حضور ترکیبات بازدارنده
?حضور ترکیبات بازدارندهدر محلول سبب کاهش میزان جذب محلول نسبت به محلول متنـاظر بـدون ترکیـب بازدارنـده?میشود. تأخیر زمانی در ظهور ذرات آسفالتین و همچنین پایدارنمودن نسبی نمونه نفت به واسطه خصوصیت تعلیـق کننـدگی?آسفالتین توسط این ترکیبات سبب میشود تعداد ذرات موجود درمحلولهای شامل ترکیبات بازدارنـده مـؤثر کمتـر از تعـداد ?ذرات آسفالتینی جامد در محلولهای بدون ترکیب بازدارنده باشد. بنابراین بدیهی اسـت کـه میـزان جـذب در حـضور ترکیـب ?بازدارنده کاهش مییابد. روند تغییرات منحنی جذب نیز شاملدو بخش بـا شـیب تنـد و کنـد مـیباشـد و بـه دلیـل تـشکیل?خوشههای بزرگ آسفالتین منحنیهای جذبی در نسبتهای مختلف نرمالهپتـان اضـافه شـده ممکـن اسـت در مقایـسهی بـا?یکـدیگر رونـدی افزایـشی -کاهـشی داشـته باشـند. شـکله ـای 5 تـا 7 بـه ترتیـب اثـر ترکیـب بازدارنـده تجـاری 110 در?غلظتهای1000، ?2000 و 5000 ppmرا بر روی نفت خام مارون در بررسی سینتیکی تیتراسیون در سـه نـسبت 0/8، 0/9 و?1 سیسی نرمال هپتان به گرم نفت خام نشان میدهد. افزایش غلظتبازدارنـده در هـر نـسبت عامـل رسـوب دهنـده سـبب افزایش مدت زمانی ? است که نفوذ مولکولی بر پدیده رسوبحاکم است.
?
?همچنین اثر بازدارنده دودسیلبنزن سولفونیک اسید در غلظت ? 5000ppmبر نمونه نفت خام مـاروندر شـکل 8 آمـده اسـت.?افزایش نسبت عامل رسوب دهندهسبب کاهش میزان جذب هر نمونه در مقایسه با نمونهی بدون بازدارنده مـیشـود. تغییـرات ?جذب در نسبتهای مختلف عامل رسوب دهنده در مقایسه با یکدیگرروندی افزایشی و سپس کاهشی دارد.
?بررسی سینتیکی نمونه نفتمنصوری در حضور بازدارنده تجـاری 110 در غلظـت ? 5000 ppmو در سـهنـسبت افـزایش?عامل رسوب دهنده در شکل 9 آمده است. تأثیر بازداری بازدارنده با مقایسه دو شکل 1و9 نشان میدهـد کـه در نـسبتهـای?پایین از عامل رسوب دهنده میزان جذب کاهش مییابد. این موضوعنشان دهنده کنترل پدیده رسـوب در مخلـوط مـیباشـد.?افزایش میزان جذب در حضور ترکیب بازدارنده در مقایسه با نمونهبدون بازدارنده توان پراکنده سازی رسوبات در جلـوگیری از?رسوب خوشههای سنگین و همچنین ممانعت از تشکیل خوشههای درشتو در نتیجه افزایش سطح مؤثر ذرات جامـد در برابـر?پرتوهای تابیده شده به رسوبات موجود را نشان میدهد. اهمیتنقش پراکنده سازی ترکیبات بازدارنده در نسبتهـای بـا?تر از ?بکارگیری عامل رسوب دهنده بوضوح دیده میشود. این مطلب هماهنگیبا چگونگی وقوع این پدیـده در مقـادیر بـا?تر عامـل?رسوب دهنده دارد. افزایش مقدار عامل رسوب دهنده سبب تشکیلخوشههای درشتتر در مخلوط میشود.
نتیجهگیری
?در این تحقیق مطالعات سینتیکیتشکیل رسوب در نمونه های نفت خام مناطق نفتی مارون و منصوری از منـاطق نفتـی?جنوب ایران صورت گرفت. مکانیزم پدیده تشکیل رسوب در فرآیندتیتراسیون با گذشت زمان تغییر میکند. در زمانهای اولیه?افزایش عامل رسوب دهنده به نمونه نفت مکانیزم ایجاد رسوبپدیـده نفـوذ مولکـولی مـیباشـد. ایـن در حـالی اسـت کـه در
?زمانهای طو?نیتر پدیده خوشهشدن ذرات خارج از محلول آسفالتین عامل اصلی فراینـد تـشکیل رسـوب مـیباشـد. حـضور?ترکیبات بازدارنده در محلول سبب کاهش میزان جذب محلول نسبتبه محلول متناظر بدون ترکیب بازدارنده میشـود. تـأخیر?زمانی در ظهور ذرات آسفالتین و همچنین پایدار نمودن نسبینمونه نفت به واسطه خصوصیت تعلیق کنندگی آسفالتین توسط?این ترکیبات سبب میشود تعداد ذرات موجود در محلولهای شاملترکیبات بازدارنده مـؤثر کمتـر از تعـداد ذرات آسـفالتینی?جامد در محلولهای بدون ترکیب بازدارنده باشد. بنابراین بدیهیاست که میـزان جـذب در حـضور ترکیـب بازدارنـده کـاهش?مییابد. روند تغییرات منحنی جذب نیز شامل دو بخش با شیب تندو کند مـیباشـد و بـه دلیـل تـشکیل خوشـههـای بـزرگ?آسفالتین منحنیهای جذبی در نسبتهای مختلف نرمال هپتـان اضـافهشـده ممکـن اسـت در مقایـسهی بـا یکـدیگر رونـدی ?افزایشی- کاهشی داشته باشند.
?مراجع
?,?1. Chang, C. L., and Fogler, H. S., "Asphaltene Stabilization in Alkyl Solvents using Oil Soluble Amphiphiles
??Paper SPE 25185 presented at the SPE International Symposium on Oilfield Chemistry, New Orleans, LA, March
?.3991
??2. Leon, O., Rogel, E., Urbina, A., Andujar, A., and Lucas, A.," Study of the Adsorption of Alkyl Benzene-Derived
?.9991 ,7567 -3567 .?Amphiphiles on Asphaltene Particles," Langmuir, Vol. 15, No. 22, pp
??3. Leon, O., Contreras, E., Rogel, E., Dambakli, G., Acevedo, S., Carbognani, L., and Espidel, J., "Adsorption of
?,31 .?Native Resins on Asphaltene Particles: A Correlation between Adsorption and Activity," Langmuir, Vol. 18, No
?.2002 ,2115- 6015 .?pp
?.?4. Rogel, E., Leon, O., Espidel, J., and Gonzalez, J., "Asphaltene Stability in Crude Oils," SPE Prod. Facil., pp
?.)05027 ?84-88 May 2001(SPE
?
5.Leontaritis, K. J., "Drilling and Completion Fluids Destabilize Asphaltenes," World Oil, pp. 101-104, November,
1997.
6-Kyeongseok, O., and Milind, D. D., "Effect of Organic Additives on the Onset of Asphaltene Precipitation,"
Energy & Fuels, Vol.16, No. 3, pp. 694-699, 2002.
7-Auflem, I. H., Havre, T. E., and Sj?blom, J., "Near-IR Study on the Dispersive Effects of Amphiphiles and
Naphthenic Acids on Asphaltenes in Model Heptane-Toluene Mixtures," Colloid Polym. Sci., Vol. 280, No. 8, pp.
695-700, 2002.
8- ?stlund, J., Nyden, M., Auflem. I. H., and Sj?blom, J., "Interactions between Asphaltenes and Naphthenic
Acids," Energy & Fuels, Vol. 17, No. 1, pp. 113-119, 2003.
9- Aske, N., Kallevik, H., Johnsen, E. E. and Sj?blom, "Asphaltene Aggregation from Crude Oils and Model
Systems Studied by High-Pressure NIR Spectroscopy," J., Energy & Fuels, Vol. 16, pp. 1287-1295, 2002.
10-Andersen, S. I., "Flocculation Onset Titration of Petroleum Asphaltenes," Energy & Fuels, Vol. 13, No. 2, pp.
315-322, 1999.
11-Joshi, N. B., Mullins, O. C., Jamaluddin, A. Creek, J., and McFadden, J., "Asphaltene Precipitation from Live
Crude Oil," Energy & Fuels, Vol.15, No. 4, pp. 979-986, 2001. 12-Evdokimov, I. N., Eliseev, N. Y., and Akhmetov, B. R., "Assembly of Asphaltene Molecular Aggregates as
Studied by Near-UV/visible Spectroscopy: II. Concentration Dependencies of Absorptivities," J. Pet. Sci. Eng.,
Vol. 37, No. 3, pp. 145-152, 2003
?15. سلیمانی نظر، علیرضا "بررسی تجربی و رفع مشک?ت ناشی از رسوب هیـدروکربنهـای سـنگین نفتـی نظیـر آسـفالتیندر مخـازن و?تأسیسات بهرهبرداری" گزارشسوم طرح تحقیقاتی منعقده مابین معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه اصفهان و مدیریت پژوهشو توسعه .1384،?شرکت ملی نفت ایران
سوب آسفالتین در مخازن نفتی ، یکی از موارد بسیار مهم در تولید از مخازن می باشد. انصداد در محیط متخلخل سازند نفتی، دهانه چاه و تأسیسات فرآورشی از مشکلات جدی تولید نفتهای آسفالتینی می باشد.
ساخت مدل پیش بینی رسوب از آن جهت بسیار با اهمیت است که می توان براساس نتایج آن سیستم هایتزریقی و تولیدی را به گونه ای طراحی نمود که رسوب آسفالتین تشکیل نشده و یا مقدار آن به حداقل کاهش یابد. ولی اغلب مدل های پیشنهادی دارای دقت بالایی برای تمامی مخازن نمی باشند و نمی توان از آن در همه مواردی که رسوب آسفالتین وجود دارد استفاده نماییم چون, رسوبات آسفالتین دارای ترکیبات ناشناخته ای هستند و نمی توان برای این ملکول ها ساختار یکسانی در نظر بگیریم و اصولاً ساختار این مواد در مخازن مختلف متفاوت می باشد. پیدیده مافوق صوت Ultrasonic Cavitations)) یکی از روش های فیزیکی حذف رسوبات آسفالتین می باشد که از این روش می توان در تمامی موارد رسوب بخوبی استفاده نمود و میزان رسوب را تا اندازه ای کاهش داد.
?- مقدمه
یکی از شناخته شده ترین و مهم ترین مشکلات در صنعت نفت و استخراج، پدیده رسوب آسفالتین می باشد که باعث بروز مشکلات بسیاری از قبیل افزایش هزینه های استخراج و کاهش میزان برداشت نفت از مخازن می شود. رسوب آسفالتین در مخازن نفتی ، یکی از مشکلات بسیار مهم در تولید از مخازن می باشد . انسداد در محیط متخلخل سازند نفتی، دهانه چاه و تأسیسات فرآورشی از مشکلات جدی تولید نفتهای آسفالتینی م ی باشد . ساخت مدل پیش بینی رسوب از آن جهت بسیار با اهمیت است که می توان براساس نتایج آن سیستم های تزریقی و تولیدی را به گونه
ای طراحی نمود که رسوب آسفالتین تشکیل نشده و یا مقدار آن به حداقل کاهش یابد . ولی اغلب مدل های پیشنهادی دارای دقت بالایی نمی باشد و نم ی توان از آن در همه مواردی که رسوب آسفالتین وجود دارد از این روش ها استفاده نماییم چون , رسوبات آسفالتین دارای ترکیبات ناشناخته ای هستند و نمی توان برای این ملکول ها ساختار یکسانی در نظر بگیریم و اصولاً ساختار این مواد در مخازن مختلف متفاوت می باشد . پدیده م افوق صوت یکی از روش های فیزیکی حذف رسوبات آسفالتین می باشد که از این روش می توان در تمامی موارد رسوب بخوبی استفاده نمود و میزان رسوب را به طور قابل توجهی حذف نمود.
آسفالتین ها به طور کلی ترکیبات سنگینی هستند که در نفت یافت می شو ند. این ترکیب دارای ساختار مولکولی پیچیده ای است که میتوان از آن به عنوان مجموعه مولکولهای غیر هیدروکربنی قابل حل در بنزن و غیرقابل حل در حلال های با جرم مولکولی کم و نیز نرمال آلکانها یاد کرد
بر اساس مطالعات آزمایشگاهی متعدد گمان می رود این ترکیبات به صورت پاره ای حل شده و پاره ای در حالت کلوئیدی در نفت وجود دارند . عوامل تشکیل رسوب در مخازن،تغییرات فشار، دما و ترکیب نفت می باشد .این عوامل سبب به هم خوردن تعادل شیمایی موجود در مخزن می گردد
که نتیجه آن به صورت تشکیل رسوب خواهد بود . در ایران مخازن متع ددی دچار مشکل رسوب ترکیبات سنگین شامل آسفالتین می باشند . رسوب آسفالتین در مخازن نفتی باعث کاهش نفوذپذیری و تغییر ترشوندگی سنگ مخزن و در نهایت کاهش تولید نفت از مخزن می گردداز این رو بررسی روشی که بتواند رسوب آسفالتین را حذف نماید از اهمیت خاصی بر خورد ار است . با وجود این مشکلات، فقدان اطلاعات دقیق از ساختار و مکانیسم تشکیل و حتی جرم مولکولی دقیق آسفالتین که خود نیز بدلیل عدم وجود آگاهی از نیروهای بین مولکولی می باشد، شناخت این پدیده را دشوار تر و در عین حال حیاتی تر کرده است.
?- رسوب آسفالتین
تنوع موا د و گوناگونی شیمیایی از خصوصیات نفت خام می باشد . از جهت دیگر مطالعه رسوب آسفالتین این مواد میتوانند به دو گروه تقسیم شوند:
?- هیدروکربنهای غیر قطبی مثل پارافین ها, نفتن ها و آروماتیک ها با وزن ملکولی متوسط
?- مواد پلی آرو ماتیکی
آروماتیک ها ی قطبی شامل فلزات و نیتروژن که قسمت انتهایی و غیر فرار نفت خام هستند و می توانند به رزین ها و آسفالتین ها تقسیم گردند . رزین ها از آسفالتین ها دارای قطبیت کمتری هستند و تحت شرایط خاص از نفت خام رسوب می نمایند . ساختار شیمیایی وخواص شیمی فیزیکی آسفالتین ها ورزین ها به خوبی قابل درک و فهم نمی باشند . محدودیت های عملیاتی آسفالتین ها و رزین ها بر پایه حلالیت در رقیق کننده های مختلف می باشد ساختار فضایی یک ملکول آسفالتین برای نمونه به صورت زیر نمایش داده شده است:
برای آسفالتین یک ساختار مشخص و معین وجود ندارد لذا برای آن ساختار مولکولی متوسط تعریف می شود. نسبتH/C و قطبیت زیاد باعث می شودکه ساختاری آروماتیکی همراه مقادیری هترواتم برای آسفالتین پیشنهاد شود. تعداد و نحوه قرارگیری حلقه های بنزنی تعیین کننده ساختار و خواص متفاوت برای مدل های مختلف آسفالتین می شود.
همانطوری که از ساختار آسفالتین دیده می شود ساختار دارای ملکول های نیتروژن, اکسیژن و سولفور می باشد که این امر باعث می شود این مواد محدوده وسیعی از خواص فیزیکی را شامل شود , این محدوده گسترده از خواص فیزیکیباعث می شود که بتوان از روشهای حذف فیزیکی متعددی بر روی رسوب استفاده نماییم.
?- روش های حذف رسوب آسفالتین
3-1- روش های شیمیایی
در روش شیمیایی می توان از حلال هایی همچون زایلن و تولوئن برای حل رسوب آسفالتین درنفت خام استفاده نماییم
3-2- استفاده از شوینده های آسفالتین
این شوینده ها یک نوع از عوامل فعال سطحی هستند که باعث شکستن رسوب آسفالتین شده و مانع چسبیدن دوباره ذرات آسفالتین به همدیگر می شود.
3-3- Crystal modifiers
پلیمر هایی هستند که باعث کاهش رشد کریستالی واکس و آسفالتین می شوند . موقع استفاده از روشهای شیمیا یی باید به کلیه مشکلات زیست محیطی, سمی بودن و خطرات آنها بر چاهها و خطوط لوله دقت کافی اعمال گردد.
3-4- روش های مکانیکی
در این روش ها از برسها و تیغه ها برای از بین بردن رسوب آسفالتین استفاده می گردد . در روش های مکانیکی برس یا تیغه بوسیله کابل هایی به خ طوط لوله فرستاده شده و رسوب آسفالتین را از بین می برند . ازمحدودیت های این روش این است که امکان استفاده از آن در مخازن نمی باشد و دیگر اینکه به علت تماس برس با دیواره لوله باعث افزایش سریع خوردگی لوله می گردد.
3-5- روش های حرارتی (thermal methods)
الف ) Hot Oiling
این روش شامل تزریق نفت داغ به مخزن برای از بین بردن رسوب آسفالتین می باشد .در صورتی که میزان رسوب زیاد اشد این روش نه تنها باعث کاهش میزان رسوب آسفالتین نمی شود بلکه باعث افزایش رسوب نیز می گردد.
ب)استفاده از هیترهای ته چاهی
از معا یب این روشها هزینه زیاد و نگهداری از این هیترها می باشد . همچنین مصرف الکتریسیته این دستگاه ها خیلی بالا می باشد.
ج)استفاده از مواد شیمیایی که انرژی گرمایی آزاد می کنند
این فراین شامل تزریق کلرید آمونیم و نیترات سدیم است . برای به تاخیر انداختن واکنش گرمازا از نیتروژن استفاده میگردد. از معایب این روش گران بودن استفاده از این روش نسبت به روشهای دیگر و عدم کنترل بر واکنش می باشد.
د(استفاده از بخار آب یا آب داغ
?- استفاده از پدیده مافوق صوت
دلیل فیزیکی بودن این روش به این دلیل است که از روشهای شیم یایی , فیزیکی , حرارت دادن یا استفاده از بازدارنده ا استفاده نمی شود , هیچ تغییر شیمیایی در سیال به وجود نمی آید , تغییر شیمایی در فرایند کریستالیزاسیون به وجود ی آید و در نهایت از نیروی فرکانس خارجی برای شکستن رسوب استفاده می شود.
پدیده مافوق صوت پدیده ای است که در آن امواج صوتی بالاتر از حد شنوایی انسان ایجاد می گردد که این صوتتوسط انسان شنیده نمی شود. این آستانه از 20000 سیکل بر ثانیه شروع شده و تا 100000 سیکل بر ثانیه ادامه دارد.فرکانس معمول مورد استفاده در آزمایشات بین 20000 تا 50000 سیکل بر ثانیه می باشد. زمانی که دامنه صوت افزایش پیدا می کند در مایع این صدا غیر قابل انعطاف می باشد که در مایعات باعث پدیده گسستن پیوند ها می شود , که این مر باعث به وجود آمدن فشار منفی می شود و منجر به اتفاق پدیده ای به نام کاویتاسیون می گردد.
دراین روش با استفاده از پدیده مافوق صوت ذرات حباب در درون لوله های دارای رسوب ایجاد می گردد , به گونه ای که انرژی انتقال داده شده از این پدیده باعث می شود که ذرات نفت خام درون لوله بصورت حباب در آمده یا به عبارت یگر پدیده کاویتاسیون صورت گیرد.
این حباب ها هنگام تشکیل شدن به سطح لوله رسیده و ناگهان می ترکند که این پدیه در مقیاس بالا مقدار انرژی بالایی تولید می نماید این انرژی باعث کنده شدن ذرات رسوب از جایی که رسوب تشکیل شده است می شود.
بدین ترتیب می توان رسوب را حذف کرد ولی این پدیده , پدیدهای قابل برگشت بوده و باعث می گرددکه ذرات بسیار ریز رسوب دوباره با آرام شدن جریان , مثلاً در مخازن نگهداری دوباره رسوب تشکیل گردد , ولی روشی مناسب برای حذف موضعی رسوب از محل انسداد می باشد.
همانطوری که صوت در مایع پیش می رود حباب های پدید آمده از کاویتاسیون در مایع نوسان کرده و رشد می کنندتا اینکه به یک حد غیر قابل پایدار می رسند و در نهایت حباب ها با قدرت و شدت بالا متلاشی می شوند . مکانیسم این فرآیند در شکل زیر نشان داده شده است:
شکل ? پدیده کاویتاسیون و اثر آن بر روی تمیز سازی رسوب از سطح
میزان حذف رسوب در نمودار های زیر با توجه به فرکانس صوت و نوع جریان و مدت زمان قرار گرفتن در معرض پدیده آلتراسونیک مورد بررسی قرار می گیرد:
شکل ? درصد حذف رسوب بر حسب توان الکتریکی بکار برده شده در آلتراسونیک(در Re=55 and 80 ) برای مدت زمان ?,? ساعت در فرکانس ????? سیکل بر ثانیه
شکل ? درصد حذف رسوب بر حسب توان الکتریکی بکار برده شده در آلتراسونیک(در Re=55 and 80) برای مدت زمان یک ساعت ساعت در فرکانس ????? سیکل بر ثانیه
تصاویر زیر که قبل و بعد از پدیده آلتراسونیک گرفته شده میزان حذف رسوب را در دمای ? درجه سانتیگراد از نفتخام نشان می دهد.
شکل ? لوله حاوی رسوب در دمای ? درجه سانتیگراد قبل از در معرض قرار دادن پدیده آلتراسونیک میزان رسوب باقی مانده بعد از عملیات آلتراسونیک در لوله انتقال نفت خام در تصویر زیر نشان داده شده است:
شکل ? بعد از انجام عملیات آلتراسونیک را نشان می دهد
نتیجه گیری
با توجه به مطالعه و مقایسه مدل های ذکر شده، نتایجی به شرح ذیل بدست آمده است:
در اکثر مدل های ارائه شده برای مدلسازی رسوب آسفالتین در نفت خام به داده های تجربی نیاز می باشد و در مواردی که این اطلاعات مورد نیاز نیست، خروجی های مدل, تطبیق خوبی با واقعیت نخواهد داشت. به این ترتیب استفاده از حذف فیزیکی به روش آلتراسونیک روشی مناسب و جدید می باشد .
از مزایای این روش کاربرد برای نفت مخازن مختلف می باشد و احتیاج به مدل های ترمودینامیکی پیچیده نمی باشد. و از آنجایی که ما در مخازن نفتی و لوله های انتقال نفت و امکانات فرآورشی دارای رسوب هستیم و این پدیده ای اجتناب ناپذیر است پس این روش نسبت به مدل هایی که بر پایه معادلات ترمودینامیکی بنا شده اند و توانایی آنها در تطبیق داده های کمی حاصل از آزمایش با تئوری ضعیف است مناسب می باشد.
منابع:
[1]. Firoozabadi, A., Thermodynamics of hydrocarbon reservoirs, McGraw-Hill, USA (1999).
[2]. Xiangjun Qin., “Modeling Asphaltene Precipitation in Reservoir Simulation “,Ind. Eng.
Chem. Res. 2000, 39, 2644-2654
[3]. B. Aguilera-Mercado,” Mesoscopic Simulation of Aggregation of Asphaltene and Resin
Molecules in Crude Oils “ , Energy & Fuels 20 Oct, 2005,
[4]. Stanislaw, Malanowski., Aderzj, Anderko., Modeling Phase Equilibria Thermodynamic
Background and Practical Tools, John Wiley , New York(1992).
[5] Bae, Y. C.; Shin, J. J.; Soane, D. S.; Prausnitz, J. M. "Representation of Vapor- Liquid and
Liquid-Liquid Equilibria for Binary Systems Containing Polymers: Applicability of an Extended
Flory-Huggins equation". J. Appl. Polym. Sci. 1993, 47, 1193-1206.
?- مهندسی نفت - اکتشاف
?- مهندسی نفت- استخراج و حفاری(بهره برداری و حفاری)
?- مهندسی نفت - مخازن هیدروکربوری
?- مهندسی نفت - بهره برداری از منابع نفت
رشته های مرتبط با مهندسی نفت (بالادستی) در مقطع کارشناسی ارشد
?- مهندسی نفت- اکتشاف
?- مهندسی نفت (شیمی)- مخازن هیدروکربوری
?- مهندسی نفت - استخراج و حفاری(حفاری و بهره برداری نفت)
تعدادی دانشگاه محدود در کشور در مقاطع فوق دانشجو پذیرفته که جذب دانشجویان به صورت وسیع در این دانشگاهها از سال ???? شروع گردید. در این میان دانشگاه صنعت نفت پرچمدار جذب بوده و دانشگاههایی مانند تهران، علم و صنعت، صنعتی تبریز، صنعتی امیرکبیر و تعداد کمی از دانشگاههای دولتی دیگر و دانشگاه آزاد(علوم و تحقیقات) و امیدیه در زمینه جذب اقدام می نمایند.
?- جذب مقطع کارشناسی
جذب مقطع کارشناسی از میان دیپلمه های ریاضی و فیزیک از طریق کنکور سراسری امکان پذیر می باشد . از آنجاییکه چند سال اخیر سیل مشتاقان به این رشته ها زیاد می باشد توصیه می شود داوطلبان کنکور دارای رتبه های پایین به انتخاب دست بزنند.
? جذب مقطع کارشناسی ارشد
?-?) مهندسی حفاری و استخراج نفت /اکتشاف نفت:
جذب مقطع کارشناسی ارشد نیز در دانشگاههای برشمرده در بالا صورت پذیرفته که تمامی فارغ التحصیلان رشته های کارشناسی می توانند در آن شرکت نمایند. دروس مورد امتحان در کنکور کارشناسی ارشد به شرح ذیل است:
زبان عمومی و تخصصی، ریاضیات کاربردی و عددی،زمین شناسی(عمومی،ساختمانی،نفت)،مقاومت مصالح و مکانیک سیالات، حفاری و چاه پیمایی و مهندسی مخازن، مکانیک سنگ و ژئو تکنیک، ژئو فیزیک اکتشافی و ژئو شیمی اکتشافی، ضرایب به ترتیب دروس:
الف- مهندسی حفاری و استخراج نفت : ?/?/?/?/?/?/?
ب- مهندسی اکتشاف نفت : ?/?/?/?/?/?/?
?-?) مهندسی شیمی - مخازن هیدروکربوری
زبان عمومی و تخصصی، ترمودینامیک، مکانیک سیالات( یک و دو فازی)، ریاضیات کاربردی و عددی، مهندسی نفت (اکتشاف، حفاری، چاه پیمایی، تولید،نمودارگیری)، مهندسی مخازن - البته معمولا چند سوال از زمین شناسی نفت یا زمین شناسی داخلی ایران در سوالات می آیدودروس خواص سیالات و خواص سنگهای مخزن نیز سوالاتی طرح می شود.
ضرایب به ترتیب: ?/?/?/?/?/?
لازم به ذکر است جهت شرکت در آزمون کارشناسی ارشد این رشته ها هر نوع مدرک کارشناسی مورد قبول می باشد. تحصیل در رشته کارشناسی ارشد منوط به قبولی در امتحان ورودی و گذراندن دروس پیش نیاز به تشخیص گروه آموزشی مربوط بوده و هزینه دروس پیش نیاز نیز توسط دانشجو پرداخت می شود.
?- جذب مقطع دکترا
در حال حاضرتعداد کمی از دانشگاههای کشور مانند تهران، امیرکبیر، تبریز و... در زمینه جذب دانشجو در مقطع دکترا اقدام نموده اند. جذب در مقطع دکترا نیازمند مدرک زبان انگلیسی (به تشخیص هر دانشگاه) بوده که یا خود داوطلب مدرک مورد نظر را داشته یا دانشگاه نسبت به برگزاری آزمون زبان اقدام می نماید. برخی از دانشگاهها آزمون ریاضی اولیه نیز برگزار می نمایند.
سوالات آزمون به صورت تشریحی از مهندسی مخزن، ریاضیات، زبان، خواص سیالات مخزن پیشرفته و ... بوده و آزمون هر دانشگاه داخلی برگزار می شود.
حفاری underbalanced coiled tubing ارزش کاری خود را در 5 چاه در کاهش صدمات وارده به سازند در حین حفاری و بهبود بهره وری اثبات کرده است.
اهداف این پروژه در بکار گیری همزمان چند تکنولوژی در حفاری:
هدف از این پروژه، بهبود برداشت از چاه های عمودی از طریق ادامه حفاری در چاه های موجود بصورت افقی است. حفاری underbalance برای تعیین دقیق ناحیه تولید، آزمایش جریان تولید مخزن در حین حفاری، و جلوگیری از صدمه دیدگی سازند مخزن صورت می گیرد.
همچنین وسیله coil tubing بدلیل کوچکی قطر لوله جداری تولیدی و همچنین نرح بالای build up سازند خورنده مخزن، انتخاب شده است.
کاهش هزینه های حفاری و افزایش نرخ نفوذ (ROP):
موفقیت روش های مرکب حفاری بدلیل کاهش هزینه و همچنین بهبود بهره وری در مخزن میدان Hassi Messaoud کاملا مشهود می باشد. بهره وری چاه در حین حفاری بطور قابل ملاحظه ای در مقایسه با چاه های اطراف بهبود یافت. برای نمونه در حین حفاری چهارمین چاه با روش UBD، 12540 بشکه (3643 متر مکعب) نفت خام در مدت 20 روز تولید شد. در پایین تر از عمق 11952 فوت (3643 متر) در حدود 176.6 – 635.7 Mcf/d 5-18) Mcm/d) تولید شد.
ایندکس تولید در حین حفاری که برای روشن کردن مقدار بهره دهی مخزن در حین حفاری محاسبه گردید، به سرعت با افزایش عمق عمودی چاه چهارم افزایش یافت.
در حین حفاری پنجمین چاه هزینه های حفاری به دلائل حذف شدن پیوستن لوله ها، افزایش نرخ نفوذ، جلوگیری از مشکلات عمومی حفاری مانند کم شدن سیال حفاری، مشکلات مختلف در رابطه با گیر کردن لوله ها، افزایش عمر لوله جداری و کم شدن زمان و مسافت حفاری شده برای رسیدن به ناحیه تولیدی، کاهش یافت.
هزینه اولیه چاه مقداری بیشتر از 1.6 میلیون دلار بوده که با شروع پنجمین چاه تا کمتر از 1.2 میلیون بشکه کاهش یافت. این موفقیت ها با زمان گمگشته صفر (zero lost time) در طی حفاری کامل شد.
فرصت ها و رقابت ها:
بعد از کشف میدان Hassi Mesaoud، بوسیله چاه های عمودی گسترش یافت. اکثر این چاه ها دیگر بهره ور نبوده و نیاز به حفاری تعمیراتی دارند. میدان در مساحتی معادل 722 مایل مربع (2000 کیلومتر مربع) گسترده شده است. اولین ناحیه بهره ور مربوط به دوران کامبرین از سازند Ra در عمق 11155 فوت (3400 متر) نمایان شده است. مشخصه سازند Ra تخلخل، تراوایی و مقدار شیل متغیر است. ماسه سنگ سخت و خورنده موجب خطا در اندازه گیری پیوسته در حین حفاری بدلیل تعییرات در ته چاه و عملکرد مته می شود. مخزن پیچیده نیز تحت فشار قرار داشت که موجب کم شدن سیال حفاری در نواحی آسیب دیده سازند به محض نمایان شدن شکافی در سر آن می شود. کاهش گل نیز خطر شکاف های باز را زیاد کرده که موجب فوران آب (water breakthrough) خواهد شد.
تکنولوژی های جدید مورد استفاده
تیم حفاری خدمات 5 گانه زیر خود را از شرکت weatherford دریافت کرد؛
خدمات کنترل فشار حفاری
خدمات حفاری انحرافی
اندازه گیری در حین حفاری
لوله جداری thru-tubing
مته نیز از شرکت های گوناگون و بر اساس اطلاعات ثبت شده تهیه گردید.
حفاری underbalanced coiled tubing ارزش کاری خود را در 5 چاه در کاهش صدمات وارده به سازند در حین حفاری و بهبود بهره وری اثبات کرده است.
اهداف این پروژه در بکار گیری همزمان چند تکنولوژی در حفاری:
هدف از این پروژه، بهبود برداشت از چاه های عمودی از طریق ادامه حفاری در چاه های موجود بصورت افقی است. حفاری underbalance برای تعیین دقیق ناحیه تولید، آزمایش جریان تولید مخزن در حین حفاری، و جلوگیری از صدمه دیدگی سازند مخزن صورت می گیرد.
همچنین وسیله coil tubing بدلیل کوچکی قطر لوله جداری تولیدی و همچنین نرح بالای build up سازند خورنده مخزن، انتخاب شده است.
کاهش هزینه های حفاری و افزایش نرخ نفوذ (ROP):
موفقیت روش های مرکب حفاری بدلیل کاهش هزینه و همچنین بهبود بهره وری در مخزن میدان Hassi Messaoud کاملا مشهود می باشد. بهره وری چاه در حین حفاری بطور قابل ملاحظه ای در مقایسه با چاه های اطراف بهبود یافت. برای نمونه در حین حفاری چهارمین چاه با روش UBD، 12540 بشکه (3643 متر مکعب) نفت خام در مدت 20 روز تولید شد. در پایین تر از عمق 11952 فوت (3643 متر) در حدود 176.6 – 635.7 Mcf/d 5-18) Mcm/d) تولید شد.
ایندکس تولید در حین حفاری که برای روشن کردن مقدار بهره دهی مخزن در حین حفاری محاسبه گردید، به سرعت با افزایش عمق عمودی چاه چهارم افزایش یافت.
در حین حفاری پنجمین چاه هزینه های حفاری به دلائل حذف شدن پیوستن لوله ها، افزایش نرخ نفوذ، جلوگیری از مشکلات عمومی حفاری مانند کم شدن سیال حفاری، مشکلات مختلف در رابطه با گیر کردن لوله ها، افزایش عمر لوله جداری و کم شدن زمان و مسافت حفاری شده برای رسیدن به ناحیه تولیدی، کاهش یافت.
هزینه اولیه چاه مقداری بیشتر از 1.6 میلیون دلار بوده که با شروع پنجمین چاه تا کمتر از 1.2 میلیون بشکه کاهش یافت. این موفقیت ها با زمان گمگشته صفر (zero lost time) در طی حفاری کامل شد.
فرصت ها و رقابت ها:
بعد از کشف میدان Hassi Mesaoud، بوسیله چاه های عمودی گسترش یافت. اکثر این چاه ها دیگر بهره ور نبوده و نیاز به حفاری تعمیراتی دارند. میدان در مساحتی معادل 722 مایل مربع (2000 کیلومتر مربع) گسترده شده است. اولین ناحیه بهره ور مربوط به دوران کامبرین از سازند Ra در عمق 11155 فوت (3400 متر) نمایان شده است. مشخصه سازند Ra تخلخل، تراوایی و مقدار شیل متغیر است. ماسه سنگ سخت و خورنده موجب خطا در اندازه گیری پیوسته در حین حفاری بدلیل تعییرات در ته چاه و عملکرد مته می شود. مخزن پیچیده نیز تحت فشار قرار داشت که موجب کم شدن سیال حفاری در نواحی آسیب دیده سازند به محض نمایان شدن شکافی در سر آن می شود. کاهش گل نیز خطر شکاف های باز را زیاد کرده که موجب فوران آب (water breakthrough) خواهد شد.
تکنولوژی های جدید مورد استفاده
تیم حفاری خدمات 5 گانه زیر خود را از شرکت weatherford دریافت کرد؛
خدمات کنترل فشار حفاری
خدمات حفاری انحرافی
اندازه گیری در حین حفاری
لوله جداری thru-tubing
مته نیز از شرکت های گوناگون و بر اساس اطلاعات ثبت شده تهیه گردید.