- Motorola RAZR MAXX برترین اسمارت فون فعلی موتورولا در بازارهای داخلی
توجه: این مقاله به صورت اختصاصی برای Writeage.com نوشته شده درج تمام یا قسمتی از این مطلب، تنها با ذکر نام سایت و آدرس دقیق این صفحه مجاز است.
نکته های مفید درباره تلفن همراه
نکاتی که هنگام انتخاب موبایل بهتر است رعایت کنیم:
1 مقدار حافظه از لحاظ فنی اهمیت زیادی ندارد اما جوانان مهم ترین و بیشترین طرفداران آن هستند و به همین دلیل شرکت های تولید موبایل، با تولید انواع و اقسام مدل های متنوع و حافظه های بالا برای رقابت در میان این خریداران تلاش می کنند.2 امکانات ارتباطی یک گوشی همراه نکته مهم د یگری است که باید به آن توجه کنید. این امکانات باید بر اساس نیازهای شما باشند. در حال حاضر تکنولوژی گوگل خوان و د یگر فید های خبری از محبوبیت بیشتری برخوردارند.
3 صفحه نمایش، سیمای تمام نمای امکانات گوشی را به نمایش می گذارد. در واقع هر آنچه در گوشی همراه ارائه شده، توسط یک صفحه خوب، بهتر دید ه می شود.
4 خاموش شدن گوشی و دسترسی نداشتن به شارژ، بزرگ ترین مشکل استفاده از موبایل است. به عمر باتری موبایل مورد نظر توجه کنید و اگر مجهز به پخش کنند ه موسیقی است، به باتری بهتری نیاز دارید.
یک همراه بهتر
نکاتی که هنگام خرید موبایل بهتر است به آنها توجه کنیم:1 همخوانی موبایل با زند گی و فعالیت های شما، مثلا تاجرانی که همیشه در سفر هستند با کسانی که عمرشان را در جاد ه ها می گذرانند؛ یک گوشی هوشمند با امکانات GPS و صفحه نمایش بزرگ برای مشاهد ه وب، چک کرد ن برنامه های روزانه و ارسال و دریافت ای میل لازم دارند.
2 به شکل و طرح موبایل د قت کنید مدل های تاشو و یا کشویی از صفحه نمایش و صفحه کلید محافظت می کنند اما بزرگ تر هستند و به راحتی مدل های میله ای در جیب جا نمی شوند. بعد از انتخاب مدل موبایل، کلید های گوشی را امتحان کنید.
3 منوها و اینترفیس موبایل را هم بررسی کنید. قبل از خرید گوشی گشتی در منوی آن بزنید و ببینید کار کرد ن با آن آسان هست یا نه؟ اسکرین خوبی دارد؟ اندازه فونت ها چیست؟
4 قیمت موبایل را از چند مغازه مختلف بپرسید و قبل از خرید موبایل جدید، این سوال را از خود تان بپرسید. واقعا چه دلیلی برای این کار دارید؟ آیا موبایل قبلی نیازتان را برطرف نمی کند.
اجزای مهم
به این نکات درباره اجزای صفحه لمسی توجه کنید:1 صفحه حساس به لمس: یک قاب شیشه ای شفاف با سطح حساس به لمس است. قاب لمسی در این حالت به نحوی قرار می گیرد که منطقه حساس قاب، منطقه قابل مشاهد ه صفحه نمایش را می پوشاند. گیرنده حساس آنها یک جریان الکتریکی دارد و لمس آنها باعث تغییر سیگنال و تغییر ولتاژ می شود.
2 کنترلر: یک pc card کوچک که ارتباط میان گیرند ه لمس و رایانه را برقرار می کند. با دریافت سیگنال های مخصوص از صفحه لمسی، آنها را به علائمی معنادار برای پردازنده تبد یل کرده و از طریق پورت USB یا serial به رایانه منتقل می کند.
3 درایور نرم افزاری: چگونگی تفسیر اطلاعات دریافت شده از کنترلر را برای سیستم عامل مشخص می کند. در تمامی فناوری های موجود اطلاعات از گیرنده حساس به کنترلر منتقل شده و کنترلر آنها را به علائم معنادار برای رایانه تبد یل می کند. درایو نرم افزاری چگونگی تفسیر اطلاعات فرستاده شده از کنترلر را معنا می کند.
با حافظه داخلی
اگر د لتان می خواهد راجع به حافظه گوشی تان بیشتر بدانید نکات زیر را مطالعه کنید1 برنامه هایی که روی موبایلتان می ریزید، روی حافظه داخلی نصب نکنید.
4 درست است که روی اس ام اس هایتان حساس هستید و نمی خواهید هر کسی از راه رسید به آنها دسترسی داشته باشد، درست است که بعضی اس ام اس ها آمد ه اند تا برای همیشه در گوشی ها بمانند و خاطره شوند اما بهتر است هر از گاهی اس ام اس های رسید ه و ارسالی خود را پاک کنید و بهتر است این پیامک ها در حافظه داخلی گوشی ذ خیره شوند تا دسترسی به آنها راحت تر باشد.
هشدارهای پلیسی
این هشدارها را جدی بگیرید:1 گوشی خود را به افراد ناشناس ندهید و در مقابل وسوسه ای به نام کمک به همنوع مقاومت کنید.
2 گوشی موبایل خود را از فروشگاه های معتبر و با فاکتور و جعبه تهیه کنید. طبیعی است نباید گوشی تلفن همراه خود را از افراد دستفروش تهیه کنید.
3 هنگام رانندگی از تلفن همراه استفاده نکنید. پس از توقف در محل مناسب، گوشی را در دستی که به سمت پنجره است نگه ندارید.
4 تصاویر و فیلم های خصوصی خود را در گوشی نگهداری نکنید و توجه داشته باشید که گوشی تان را با جعبه و فاکتور از فروشگاه معتبر تهیه کنید. اگر هیچ کدام از این اتفاق ها یاری تان نکرد و جلوی سرقت را نگرفت، اگر گوشی یا سیم کارتتان سرقت شد، بلافاصله موضوع را به مرکز فوریت های پلیس 110 گزارش کرده و اقدام به سوزاندن سیم کارت کنید.
نکاتی برای خرید یک گوشی هوشمند
برای خرید یک گوشی هوشمند باید به چه نکاتی توجه کنید؟گوشی های هوشمند معمولا به دو صورت موجودند:
1 گوشی های هوشمند PDA که در اصل یک دستگاه PDA یا کامپیوتر جیبی هستند. این گوشی های تلفن همراه، قابلیت برقراری تماس تلفنی را هم دارند.
2 مدل بعدی، گوشی هایی هستند که شبیه به یک گوشی تلفن همراه هستند و بعضی قابلیت های یک PDA مانند تقویم، ای میل، مرورگر وب و برنامه های آفیس را هم دارند. معمولا گوشی های PDA، صفحه نمایش بزرگ تری دارند و بیشتر صفحه نمایش های حساس به تماس هستند که با قلم با آنها کار می کنند. در نتیجه معمولا صفحه کلید ندارند و از صفحه کلید مجازی روی صفحه نمایش استفاده می کنند. برای انتخاب بین این دو مدل، شاید بیشتر شکل ظاهر و استفاد ه راحت تر از هر کدام می تواند تعیین کننده باشد. اگر شما یک گوشی می خواهید که تنها برقراری تماس و استفاد ه ساد ه، راحت باشد، گوشی های هوشمند را به شما پیشنهاد نمی کنیم چون استفاده از آنها خیلی ساده نیست.
منبع: همشهری دانستنی های ویژه نامه دیجیتال
VoIP چیست؟ (1)
VoIP یک سامانه ارسال و دریافت صدا از طریق پروتکل اینترنت است؛ یعنی همان کاری که تلفن های معمولی انجام می دهند. به همین دلیل به این فناوری تلفن اینترنتی می گویند. شاید بپرسید مزیت استفاده از این روش چیست؟ جواب این سوال بسیار ساده است: استفاده از تلفن اینترنتی هزینه بسیار کمی دارد در سیستم تلفن های سنتی سیگنال های صوتی به صورت آنالوگ از طریق سیم های مسی مبادله می شوند. استفاده از این سیستم در مسافت های طولانی پرهزینه است و از آنجا که مقدار اطلاعاتی که می شود از این طریق جابه جا کرد، محدود است، امکان ارتباط تصویری در این سیستم وجود ندارد. این در حالی است که با VoIP می توان با هزینه ای اندک با دورترین نقاط دنیا تماس صوتی یا حتی تصویری برقرار کرد.
VoIP کوتاه شده این عبارت است: voice over internet protocol همان طور که از نام این سیستم پیداست، VoIP تکنولوژی است که به شما این امکان را می دهد تا برای برقرار کردن یک تماس صوتی به جای استفاده از تلفن های سنتی، از یک اتصال اینترنت استفاده کنید. بنابراین به جز نصب تجهیزات اولیه، تمام هزینه ای که باید برای استفاده از این سیستم بپردازید، هزینه اشتراک یک خط اینترنت است.
بااستفاده از برخی سرویس های این سیستم شما می توانید تنها با کسانی که از این سیستم استفاده می کنند، تماس بگیرید، اما برخی دیگر از سرویس های VoIP این امکان را در اختیار شما قرار می دهند که با تلفن های معمولی شامل تلفن های سنتی، موبایل و... تماس برقرار کرده و گفت و گو کنید.
VoIP چگونه کار می کند؟
همان طور که پیش از این اشاره شد، VoIP بر بستری از شبکه انتقال اطلاعات، یا همان اینترنت کار می کند، ایده اصلی این است که اگر شبکه ای بتواند اطلاعات را با سرعت مناسبی منتقل کند، پس می توان صدا را هم به کمک آن منتقل کرد. فقط باید دو یا چند نفری که می خواهند از این سیستم استفاده کنند، تجهیزات لازم را داشته باشند. مدت ها پیش محققان به این نتیجه رسیده بودند که می توان یک سیگنال را به صورت دیجیتال در یک مسافت طولانی ارسال کرد. برای این منظور ابتدا باید سیگنال های آنالوگ در مبدأ از طریق یک مبدل آنالوگ به دیجیتال (ADC) به سیگنال دیجیتال تبدیل شود. سپس این سیگنال به نقطه پایانی ارسال می شود و در مقصد این سیگنال دیجیتال از طریق یک مبدل دیجیتال به آنالوگ، به سیگنال آنالوگ تبدیل شود. فناوری VoIP بر این اساس کار می کند. صدایی که به شکل اطلاعات دیجیتال در آمده است، از طریق شبکه اینترنت به مقصد فرستاده و در مقصد باز به صدا تبدیل می شود.با فناوری VoIP می توان با یکی از روش های زیر ارتباط صوتی برقرار کرد؛
ارتباط کامپیوتر با تلفن معمولی
در این روش می توانید با استفاده از کامپیوتر با یک وسیله ارتباط VoIP، با دستگاه تلفنی که متصل به شبکه تلفن معمولی است، ارتباط صوتی برقرار کنید. در این روش بین این دو دستگاه، دستگاه سومی وجود دارد که اطلاعات را از شبکه اینترنت دریافت کرده و به شبکه تلفن معمولی منتقل می کند.ارتباط کامپیوتر به کامپیوتر
این روش آسان ترین روشی است که می توانید از این فناوری استفاده کنید. در این روش هم شما و هم طرف دوم ارتباط از یک نرم افزار از تلفن اینترنتی که روی کامپیوتر شخصی تان نصب است استفاده می کنید. در این روش کافی است یک کارت صدا، یک میکروفون، یک هدفون یا اسپیکر و یک خط اینترنت داشته باشید. نرم افزارهای زیادی هستند که امکان این نوع ارتباط را فراهم می کنند. نرم افزارهایی مثل Yahoo Messenger, Google Talk ,Skype, Voodoo و... برای استفاده از این نرم افزارها لازم نیست هزینه ای بپردازید. بنابراین در این روش تنها هزینه ای که باید بپردازید، هزینه اشتراک اتصال اینترنتتان است.ارتباط بین دو تلفن معمولی از طریق VoIP
شاید شما و طرف مقابلتان به دستگاهی که به شبکه اینترنت متصل باشد دسترسی نداشته باشید یا اینکه استفاده از کامپیوتر به عنوان تلفن برای شما کمی نامطبوع باشد. نگران نباشید! هنوز هم می توانید از VoIP برای برقراری ارتباط استفاده کنید. در این روش می توانید از یک تلفن معمولی به یک تلفن معمولی دیگر از طریق VoIP زنگ بزنید. در این حالت صدای شما از طریق سیم های مسی شبکه مخابرات محلی به یک دستگاه متصل به VoIP منتقل می شود. سپس صدای شما که حالا به شکل اطلاعات دیجیتال درآمده است، از طریق شبکه اینترنت به دستگاه دیگری منتقل می شود. حالا این دستگاه اطلاعات دیجیتال را دوباره به سیگنال های آنالوگ تبدیل کرده و از طریق شبکه مخابرات منطقه ـ که ممکن است هزاران کیلومتر از شما دور باشد به سمت مقصد هدایت می کند. کارت های تلفن بین المللی ای که در بازار موجود هستند،از این روش برای برقراری ارتباط استفاده می کنند.مزایا و معایب استفاده از VoIP چیست؟
همان طور که اشاره شد، VoIP بر بستر شبکه اینترنت کار می کند. بنابراین هر جا که به یک اتصال اینترنت با سرعت مناسب دسترسی داشته باشید، می توانید از این روش برای مکالمه تلفنی استفاده کنید. بنابراین اگر یک شماره تلفن VoIP داشته باشید، می توانید هر جا که خواستید از این شماره تلفن استفاده کنید. به عنوان مثال اگر دفتر کارتان را عوض کنید، می توانید بدون پرداخت هیچ هزینه اضافی ای، شماره تلفن تان را هم با خودتان جابه جا کنید. همچنین برای مسافت های بسیار طولانی، استفاده از این روش هزینه بسیار کمتری دارد. شما می توانید با شریک تجاری تان که هزاران کیلومتر دورتر از شماست تماس بگیرید؛ بدون اینکه در مورد هزینه تماس نگرانی داشته باشید. هم اکنون بسیاری از شرکت های بین المللی که دفترهایی در شهرهای مختلف دنیا دارند، از این سیستم برای ایجاد ارتباط مقرون به صرفه استفاده می کنند.یکی دیگر از مهم ترین مزایای استفاده از VoIP این است که برای استفاده از سرویس های جانبی آن هزینه ای ندارد. سرویس هایی مثل انتقال تماس، انتظار، صندوق پستی صوتی و مکالمه های گروهی ای که در شبکه مخابرات معمولی با پرداخت هزینه در اختیار کاربر قرار داده می شود، در سرویس های مبتنی بر VoIP می توانید کاملاً رایگان در اختیار شما قرار بگیرند. همچنین شما می توانید همزمان با مکالمه با طرف مقابل برای او عکس، فیلم یا هر فایل دیگری را بفرستید.
همچنین اگر یک خط اینترنت با پهنای باند مناسب داشته باشید، می توانید از طریق این سیستم با دوستانتان مکالمه چهره به چهره داشته باشید یا اینکه با چند نفر از همکارانتان یک ویدئو کنفرانس ترتیب بدهید.
اما معایب این سیستم چیست؟ ممکن است تا اینجا این فناوری به نظرتان بسیار عالی بیاید، اما باید به این نکته دقت کنید که فناوری های جدید همواره تلاش می کنند تا مشکلات فناوری های قبلی را رفع کنند؛ اما گاهی خودشان هم مشکلات جدیدی را به وجود می آورند.
اولین اشکال این سیستم این است که برخلاف سیستم تلفن های معمولی، اگر به برق دسترسی نداشته باشید یا جریان برق شما به طور ناگهانی قطع شود، این سیستم هم از کار می افتد. بنابراین اگر می خواهید از این سیستم استفاده کنید، باید به فکر یک منبع تأمین برق اضطراری هم باشید.
دیگر اینکه چون VoIP به اینترنت وابسته است، تماس های شما هم به کیفیت و قابل اطمینان بودن اتصال اینترنت شما وابسته می شود. مثلاً اگر سرعت اینترنت شما پایین باشد، کیفیت صدایی که دریافت یا ارسال می کنید، می تواند غیر قابل تحمل باشد. به عنوان مثال اگر از دایال آپ برای برقراری ارتباط VoIP استفاده کنید، به هیچ عنوان کیفیت صدای قابل قبولی نخواهید داشت. البته داشتن اتصال اینترنتی با سرعت بالا به معنای داشتن کیفیت خوب نیست. کیفیت صدا در ارتباط VoIP به فاکتورهای زیادی بستگی دارد. از جمله سرویس دهنده شما، سرعت اینترنت کسی که به او زنگ می زنید، سخت افزاری که از آن استفاده می کنید و...
آخرین نکته ای که اینجا به آن اشاره می کنیم. مسأله امنیت است. مانند بسیاری از فناوری های مرتبط با اینترنت، امنیت VoIP هم مسأله ای غیر قابل چشم پوشی است. کسانی که از این سرویس استفاده می کنند ممکن است در معرض اسپم های صوتی، دستکاری مکالمات، اخلال در سرویس دهی، حملات هکرها و... باشند.
یک نگاه کوتاه تاریخی
همه ما اینترنت را می شناسیم و می دانیم که این شبکه جهانی برای انتقال اطلاعات طراحی شده است و برای همین کار هم از آن استفاده می شود. اگر به صدا هم به عنوان نوعی از اطلاعات نگاه کنیم، واضح است که این داده را هم می توانیم از طریق شبکه اینترنت منتقل کنیم. اما ایده انتقال صوت از این طریق، یک ایده تازه نیست و سابقه آن به سال 1973 بر می گردد. در آن سال ایده انتقال صدا از طریق یک سیستم ارتباط اطلاعاتی جهانی مطرح شد. در آن زمان هم هنوز زیر ساختی برای راه اندازی این سیستم وجود نداشت. اما چندی نگذشت که اینترنت متولد و پروتکل های آن تعریف شد. سرانجام در سال 1995 شرکتی به نام VOCAIT اولین نرم افزار تلفن اینترنتی را عرضه کرد. این شرکت کوچک نرم افزاری عرضه کرد که بسیار شبیه نرم افزارهای تلفن اینترنتی امروزی بود. این نرم افزار روی کامپیوترهای شخصی نصب می شد و کاربر با داشتن یک کارت صدا،میکروفون و یک هدفون یا اسپیکر می توانست به ارسال و دریافت صدا بپردازد. این نرم افزار خیلی سادهInternet phone نام داشت. Internet phone برخلاف نرم افزارهای امروزی که اغلب از پروتکل sip استفاده می کنند. از پروتکل H.323 استفاده می کرد. این نرم افزار برای VOCAL TEC یک موفقیت تجاری به همراه آورد. در سال 1996 این شرکت نسخه جدید این نرم افزار را با نام تجاری IPO عرضه کرد. این نرم افزار به اسکایپ میانه های دهه 90 تبدیل شد. اشکال عمده این نرم افزار این بود که کیفیت صدای آن ضعیف تر از کیفیت صدای تلفن های معمولی بود ( مشکلی که نرم افزارهای امروزی نیز کماکان با آن دست به گریبان هستند) اما از آن مهم تر این بود که امکان دسترسی به اینترنت بسیار کمتر از دنیای امروز بود. بنابراین هنوز امکان استفاده از این سیستم در سطح وسیع وجود نداشت. در سال 1998 شرکت هایی پیدا شدند که تکنولوژی ارتباط VoIP از کامپیوتر به تلفن و از تلفن به تلفن را عرضه کردند. در این سال یک درصد از تماس های صوتی داخل ایالات متحده از طریق VoIP برقرار شده بود. تا سال 2000 این سیستم هنوز به عنوان یک سیستم حاشیه ای به شمار می رفت؛ اما با آغاز قرن بیست و یکم، آرام آرام VoIP به عنوان جایگزینی برای تلفن های معمولی تبدیل شد. در سال 2000، سه درصد تماس های تلفنی در ایالات متحده از طریق VoIP انجام شد و این آمار در سال 2005 به 25 درصد رسید.معایب استفاده از نرم افزارهای VoIP
نرم افزارهایی مثل Yahoo Messenger, Google Talk ,Skype و... که امکان برقراری ارتباط VoIP را در اختیار شما می گذارند، در واقع نرم افزارهایی انحصاری هستند. به این معنا که اگر شما در این طرف خط skYpe استفاده می کنید. بنابراین نمی توانید به کمک یکی از این نرم افزارها با نرم افزارهای دیگری که سیستم VoIP را در اختیار شما می گذارند، تماس بگیرید. همچنین این نرم افزارها نمی توانند جایگزین سیستم تلفن های معمولی شوند. این نرم افزارها روی کامپیوتر اجرا می شوند و اگر در سیستم کامپیوتر شما اختلالی ایجاد شود، شما قادر نخواهید بود به این نرم افزارها دسترسی داشته باشید. به علاوه از آنجا که کامپیوتر و مودم های ADSL نیاز به جریان برق دارند، در صورت قطع شدن جریان برق، دیگر قادر به استفاده از این سرویس ها نخواهید بود. همچنین با استفاده از این نرم افزارها شما نمی توانید با شماره های ضروری تماس بگیرید. به این ترتیب این نرم افزارها به هیچ عنوان مناسب استفاده در موقعیت های اورژانسی نیستند.یکی دیگر از مشکلات فناوری VoIP که از همان پیدایش این فناوری مطرح بوده، کیفیت پایین، تأخیر و پژواک داشتن صداست. ممکن است بگویید با پیشرفت تکنولوژی و در اختیار داشتن سرعت اینترنت مناسب می توان به کیفیت صدای مطلوبی دست پیدا کرد. مهم ترین دلیل این موضوع به نحوه کارکرد VoIP بر می گردد. همان گونه که پیش از این اشاره شد، VoIP فناوری انتقال صدا بر بستر یک شبکه IP (مانند اینترنت) است. بنابراین باید با نحوه کار یک شبکه IP به منظور مبادله اطلاعات بیشتر دقت کنیم. زمانی که یک فایل از نقطه A به نقطه B و روی یک شبکه IP ارسال می شود، فایل مورد نظر به تعدادی بسته اطلاعاتی (Packet) تقسیم می شود. در ادامه این بسته ها بر اساس یک اولویت و با یک نظم و ترتیب خاص ارسال می شوند. بنابراین با توجه به ماهیت انتقال اطلاعات در این نوع شبکه ها، بسته های اطلاعاتی ممکن است با همان ترتیبی که در مبدأ ارسال می شوند، به مقصد نرسند. البته نگران گم شدن یا پس و پیش شدن اطلاعات نباشید. چرا که هنگام ارسال این بسته ها برای هر کدام عدد خاصی در نظر گرفته می شود که گیرنده می تواند به کمک این اعداد ترتیب بسته ها را مشخص کرده و اطلاعات را بازسازی کند. در فناوری VoIP، صوت به داده های دیجیتال تبدیل و پس از قرار گرفتن در بسته ای اطلاعاتی، از طریق اینترنت ارسال می شوند. به این ترتیب این بسته ای اطلاعاتی ممکن است با همان ترتیبی که ارسال شده اند به مقصد نرسند. همان طور که گفته شد، سیستم دریافت کننده قادر به بازسازی مجدد بسته ای اطلاعاتی صرف نظر از ترتیب آنهاست. بنابراین اگر بسته های مربوط به صوت به ترتیب ارسال شده دریافت نشوند، در زمان دریافت باید پردازش اضافی روی این اطلاعات صورت بگیرد که می تواند موجب تأخیر در دریافت صدا شود.
منبع: نشریه دانستنیها، ویژه نامه اردیبهشت 90
VOIP چیست؟(2)
نرم افزارهای VOIP:
Yahoo Messenger
یک آشنای قدیمی
اولین نسخه این نرم افزار در سال 1998 با نام yahoo pager عرضه و با استقبال مواجه شد. با گذشت زمان نسخه های دیگری از این نرم افزار ارائه شدند و امکانات و خدمات دیگری به این نرم افزار افزوده شد. در حال حاضر می توانید این نرم افزار را در سیستم عامل های ویندوز و Mac نصب و استفاده کنید.
Yahoo voice یک سرویس VOIP است که کمپانی یاهو آن را از طریق نرم افزار یاهو مسنجر ارائه می کند. این نرم افزار سرویس ارتباط صوتی کامپیوتر به کامپیوتر و کامپیوتر به تلفن در تمام کشورهای دنیا ارائه می کند. اما سرویس تلفن به کامپیوتر تنها در ایالات متحده و کشور فرانسه ارائه می شود. به این ترتیب کافی است که یک اسپیکر و یک میکروفون داشته باشید تا بتوانید با این نرم افزار ارتباط صوتی برقرار کنید. به علاوه در بسیاری از کشورها می توانید از طریق این نرم افزار به موبایل دوستانتان پیام کوتاه ارسال کنید. همچنین اگر یک وب کم داشته باشید و سرعت اینترنت شما مناسب باشد، می توانید علاوه بر ارتباط صوتی، با دوستانتان ارتباط تصویری هم برقرار کنید. این سرویس هم از سرویس های رایگان یاهو است. رزولوشن تصویری ای که این نرم افزار در این حالت در اختیار شما قرار می دهد 240 ×320 یا 120×160 است و سرعت آن به طور متوسط یک یا دو فریم در ثانیه است.
از نسخه هشتم به بعد سرویس پست صوتی به این نرم افزار اضافه شد؛ به این ترتیب که می توانید برای دوستانی که آف لاین هستند، پیام صوتی بگذارید و هرگاه که آنها آن لاین شدند، پیام صوتی شما را دریافت کنند. اما این تمام ماجرا نیست. این نرم افزار امکانات و قابلیت های دیگری دارد که باعث می شود چیزی بیشتر از یک نرم افزار چت ساده یا تلفن اینترنتی باشد. به کمک این نرم افزار می توانید فایل هایی تا حجم دو گیگابایت با دوستانتان به اشتراک بگذارید. با ارائه این نسخه، یاهو امکان جالب دیگری برای این نرم افزار ارائه کرد. به این ترتیب که کاربران این نرم افزار می توانند برای این نرم افزار plug –in طراحی کنند. همچنین می توانند این plug –in را در یک گالری به اشتراک بگذارند یا plug –in هایی را که دیگران طراحی کرده اند از این گالری دریافت کنند.
یکی دیگر از امکانات جذاب این نرم افزار، امکان گوش دادن به رادیوهای اینترنتی است. این سرویس که به نام Yahoo music Radio معروف است. یک رادیوی اینترنتی است که آن را شبکه رادیویی CBS از طریق سایت یاهو ارائه می کند. این سرویس همچنین به کاربران اجازه می دهد تا خودشان یک ایستگاه رادیویی مجازی داشته باشند و موسیقی هایشان را برای دیگران پخش کنند. همچنین می توانید پلی فهرست خودتان را با توجه به سلیقه موسیقیایی خودتان انتخاب و به موسیقی هایی که دوست دارید گوش کنید.
گوش دادن به موسیقی، تنها امکان سرگرمی ای نیست که این نرم افزار در اختیار شما قرار می دهد. در پنجره گفت و گو می توانید دکمه بازی را فشار دهید و به بازی های مختلفی دسترسی پیدا کرده و با دوستانتان بازی کنید.
یاهو نسخه ای از این نرم افزار را برای گوشی های تلفن همراه طراحی کرده است. چند سال پیش هم نسخه یاهو وب مسنجر معرفی شد. برای استفاده از این مسنجر تحت وب، نیازی نیست که نرم افزار یاهو مسنجر را نصب کنید. شما می توانید به راحتی با یک مرورگر معمولی از این سرویس استفاده کنید.
اخیراً با توجه به همه گیر شدن انواع شبکه های اجتماعی، یاهو با همکاری این شبکه های اجتماعی قابلیت هایی اضافه کرده تا کاربران بتوانند از طریق یاهو مسنجر با دوستانشان در دیگر شبکه های اجتماعی در ارتباط باشند.
آیا استفاده از VOIP به نفع همه است؟
همیشه با شکل گیری فناوری ها جدید و استفاده در سطح وسیع و به شکل تجاری، فضاهای جدیدی برای رقابت به وجود می آیند که ممکن است بازار فناوری های قدیمی تر را تهدید کنند. فناوری اطلاعات نه تنها از این قاعده مستثنا نیست بلکه به دلیل طبیعت خاص آن، این رقابت در این حوزه حساسیت خاصی دارد. تا پیش از معرفی شدن VOIP و استفاده در سطح وسیع از آن، شرکت های مخابرات سنتی سرویس های مکالمات تلفنی معمولی، ارسال و دریافت فکس و... را ارائه می کردند. با پیدایش VOIP جایگزین دیگری برای استفاده از این سرویس ها در اختیار کاربران قرار گرفت. حالا کاربران این امکان را داشتند که بدون پرداخت هیچ گونه هزینه ای با هزاران کیلومتر آن سوتر مکالمه کنند. این مسأله ای است که می تواند باعث زیان مالی شرکت های مخابرات معمولی شود. به این دلیل در کشورهای مختلف دنیا قوانین و شرایط مختلفی ایجاد شده است. به عنوان مثال در سوئد و در برخی مناطق ایالات متحده، شرکت های ارائه سرویس های مکالمات تلفنی به طور کامل به تکنولوژی VOIP رو آورده اند در حالی که در کشورهای دیگری مثل پرتغال و امارات متحده عربی این فناوری به طور کامل ممنوع شده است.مقایسه VOIP و شبکه های مخابرات معمولی
روش برقراری ارتباط در فناوری VOIP بسته های داده و پروتکل اینترنت است. در این روش برای انتقال اطلاعات نیاز به یک مسیر اختصاصی نیست؛ بلکه این اطلاعات به صورت دنباله ای از قطعات کوچک به نام پاکت (Paket) ارسال می شود. هر پاکت در طول شبکه از گرهی به گره دیگر ارسال می شود و در هر گره پاکت به طور کامل دریافت و ذخیره شده سپس به گره های بعدی ارسال می شود. در حالی که شبکه های مخابرات سنتی از طریق سوئیچ های شبکه، یک مسیر اختصاصی بین ایستگاه های مبدأ و مقصد برقرار می شود. مقایسه این دو فناوری نشان می دهد که شبکه های مبتنی بر VOIP پیچیدگی داخلی کمتری دارند. بنابراین راه اندازی یک شبکه مبتنی بر VOIP، آسان تر و هزینه های آن هم کمتر است. به علاوه هزینه نگهداری از زیر ساخت های شبکه های مبتنی بر VOIP، نسبت به شبکه های مخابرات قدیمی، کمتر است. همین سادگی سیستم و پایین بودن هزینه های راه اندازی و نگهداری باعث می شود کلیه سرویس هایی که از طریق این شبکه ها در اختیار کاربر قرار می گیرند، با هزینه کمتری ارائه شوند.مراکز VOIP می توانند مانند شبکه های مخابرات معمولی یک شماره تلفن ثابت در اختیار شما بگذارند. این شماره ها مانند آدرس پست الکترونیک، یک پس ورد یا کلمه عبور دارند. کاربر با استفاده از این کلمه عبور به این مرکز وصل می شود و شماره تلفن مقصد را به مرکز VOIP می دهد،Ip مقصد را دریافت می کند و با استفاده از این Ip تماس با مقصد برقرار می شود.
نصب و استفاده از شبکه های مخابراتی مبتنی بر VOIP هر روز بیشتر گسترش می یابد. هم اکنون بسیاری از شرکت های بین المللی برای ایجاد ارتباط بین دفترهای خود در نقاط مختلف دنیا از این سیستم استفاده می کنند به عنوان مثال کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران برای برقراری ارتباط بین دفترهای این شرکت در اروپا، آسیا، خاورمیانه و آفریقا از VOIP استفاده می کند.
میزبانان VOIP ایرانی
برای ایجاد ارتباط با تلفن اینترنتی یا همان VOIP نیاز به یک میزبان دارید که دامنه تماسش را در اختیار شما قرار دهد. در این شرکت هایی وجود دارند که این کار را انجام می دهند. تعداد شرکت های ارائه دهنده سرویس VOIP تقریباً زیاد است. ما بخشی از این شرکت ها را به شما معرفی می کنیم.Skipe
اسکایپ نرم افزاری است که این امکان را به شما می دهد که از طریق آن بتوانید با دوستانتان تماس صوتی برقرار یا با آنها چت کنید. این نرم افزار از سیستم VOIP برای برقراری ارتباط صوتی استفاده می کند. برای ارتباط صوتی با کاربران دیگر اسکایپ نیاز به پرداخت هیچ هزینه ای ندارید. اما برای تماس با تلفن های ثابت و همراه باید هزینه مشخصی بپردازید.پیشینه اسکایپ به سال 2003 بر می گردد. در آن سال نیکلاس زونشتروم سوئدی و جانوس فریس دانمارکی یک شبکه ارتباط تلفنی کاربر به کاربر (peer to reer) ایجاد کردند. در ماه آوریل آن سال دامنه های slype.net و skipe.com ثبت و راه اندازی شدند و در ماه آگوست سال 2003 اولین نسخه بتای عمومی اسکایپ منتشر شد. مدتی بعد ebay شرکت پشتیبانی کننده این نرم افزار را خرید و از آن پس انتشار آن حالت حرفه ای تری به خود گرفت.
این نرم افزار را به خاطر امکانات جانبی اش نظیر چت، امکان به اشتراک گذاری فایل و ویدئو کنفرانس محبوب شده است. تا سال 2010 تعداد کسانی که حساب کاربری اسکایپ داشته اند. بیش از 600 میلیون نفر بوده است. بنا به گزارش Tele Geography که در اوایل سال 2010 منتشر شد. در سال 2009 حدود 13 درصد تماس بین المللی از طریق اسکایپ انجام شده است. مجموع این تماس ها شامل 406 میلیارد دقیقه بوده که 54 میلیارد دقیقه آن از طریق اسکایپ بوده است.
در می 2010 نسخه 5 بتای اسکایپ منتشر شد. این نسخه اسکایپ این امکان را ایجاد کرد که چهار نفر به طور همزمان با هم ارتباط تصویری داشته باشند. به علاوه در همین ماه نسخه جدید اسکایپ برای iphone منتشر شد. این نرم افزار به شما اجازه می دهد تا از طریق شبکه 3G ارتباط صوتی یا تصویری برقرار نکنید.
همان طور که اشاره شد یکی از دلایل محبوبیت اسکایپ امکاناتی بوده که این نرم افزار در اختیار کاربرانش قرار داده است. اگر سرعت اینترنت شما مناسب باشد. می توانید به وسیله اسکایپ ارتباط ویدئویی برقرار کنید. به علاوه اگر طرف مقابل شما یک وب کم HD داشته باشد. می توانید به کمک آخرین نسخه اسکایپ، تصویر طرف مقابل را به صورت HD دریافت کنید. حداقل سرعت اینترنت شما در این حالت باید 512KB/S باشد. ارتباط تصویری همزمان با چند نفر به کمک نسخه پرمیوم اسکایپ امکان پذیر است. برای استفاده از این نسخه باید ماهانه هزینه ای بپردازید. اما حالت ارتباط تصویری با یک نفر رایگان است. اگر موبایل شما از سیستم 3G پشتیبانی می کند، با نسخه اسکایپ برای موبایل می توانید به صورت رایگان تماس تصویری برقرار کنید. به علاوه اخیراً اولین نسل تلویزیون هایی که از اسکایپ پشتیبانی می کنند عرضه شده اند. به این ترتیب می توانید تصویر دوست، همکار یا اعضای خانواده تان را روی صفحه این تلویزیون ببینید و با آنها صحبت کنید. سامسونگ و پاناسونیک اخیراً تلویزیون هایی دارای این قابلیت را عرضه کرده اند.
یکی دیگر از قابلیت های اسکایپ، امکان برقراری ارتباط با تلفن ها و موبایل های معمولی در هر نقطه جهان است. هزینه ای که در این حالت می پردازید بسیار کمتر از هزینه برقراری تماس به شکل عادی است. به خصوص اگر بخواهید با شخصی در کشوری دیگر تماس بگیرید.
قابلیت های دیگر این نرم افزار عبارتند از فرستادن پیام کوتاه، فرستادن فایل، پست صوتی، منتقل کردن تماس و...
Google Talk، نرم افزار چت گوگل
گوگل تاک یا به طور مختصر جی تاک نرم افزار رایگانی است که شرکت گوگل آن را برای ویندوز طراحی کرده است. کاربران این نرم افزار می توانند از امکانات چت، تلفن اینترنتی (VOIP)و ارتباط تصویری آن استفاده کنند. اولین نسخه بتای این نرم افزار در آگوست سال 2005 عرضه شد. هم اکنون نرم افزار چی تاک برای بسیاری از سیستم عامل های تلفن همراه مثل PHONE و آندروید موجود است. گوشی NOKIA N900 هم این نرم افزار را به هنگام خرید روی خودش دارد.در فوریه 2005 نسخه تحت وب جی تاک هم عرضه شد. در آن زمان در صفحه اصلی Gmail پنجره ای طراحی شد که فهرست دوستان کاربر در جی تاک را نمایش می داد و کاربر می توانست با آنها چت کند. همچنین گفت وگوهای کاربران به صورت پیش فرض در قسمت چت صفحه Gmail آنها ذخیره می شود. علاوه بر این کاربر می تواند در هر کلمه ای که بخواهد در این گفت و گوهای ذخیره شده جست وجو کند.البته کاربر جی تاک این امکان را دارد که وقتی نمی خواهد گفت وگوهایش ذخیره شوند، هر زمان که خواست این امکان را غیر فعال کند.
قابلیت ذخیره کردن گفت وگوها در یاهو مسنجر به صورت پیش فرض نبود. کاربر باید خودش آن را فعال می کرد و در این حالت هم این گفت وگوها از طریق یاهو میل در دسترس نبود. همچنین امکان دسترسی به فهرست دوستان از طریق صفحه ای میل، امکانی بود که یاهو بعد از Gmail اضافه کرد.
در ماه نوامبر سال 2008، گوگل یک پلاگ این برای برقراری ارتباط ویدئویی ارائه کرد. کاربر باید این پلاگ این را دریافت و نصب می کرد تا بتواند از طریق صفحه Gmail با دوستانش ارتباط تصویری برقرار کند. این پلاگ این برای سیستم عامل های ویندوز، Mac و لینوکس ارائه شده است.
در جولای 2006 گوگل امکان پست صوتی و ارسال فایل را به نرم افزار جی تاک اضافه کرد. هر پیام صوتی می تواند حداکثر 10 دقیقه باشد. این پیام ها به صورت یک فایل mp3 به ای میل گیرنده ارسال می شود. کیفیت این پیام های صوتی 11khz kbit/s و به صورت مونوست.
در سال 2010 گوگل پلاگ اینی برای صفحه Gmail ارائه کرد که این امکان را به وجود آورد که کاربران از طریق همان صفحه Gmail تماس صوتی برقرار کنند. بنابراین کاربران گوگل برای استفاده از voIp، دیگر نیازی به نصب هیچ گونه نرم افزاری نداشتند و می توانستند از طریق یک مرورگر با دوستانش در هر جای دنیا، تماس صوتی برقرار کنند. کاربران جی تاک در ایالات متحده می توانند با استفاده از این پلاگ این به تلفن های معمولی هم زنگ بزنند. البته کاربر برای استفاده از این امکان باید هزینه کمی بپردازد.
اشتراک تلفن
این دومین سرویسی است که شرکت افرانت در اختیار شما قرار می دهد. اشتراک تلفن امکان تماس از سراسر ایران را با سراسر جهان با صرفه جویی بالا تا 75 درصد کاهش نسبت به هزینه های مخابرات از طریق تلفن ثابت و موبایل فراهم می کند. در این سرویس کاربر شماره 81182 را گرفته و سپس با وارد کردن شماره مقصد می تواند تماس موفقی داشته باشد. اما پیش از این باید افرانت شماره شما را شناخته باشد. برای این کار پس از گرفتن شماره 81182 عدد 89 و سپس یک کد سه رقمی دلخواه ( بین 100 تا 109) و بعد شماره مقصد مورد نظر را وارد نموده و در انتها کلید # را فشار دهید. از این به بعد برای تماس با شماره مقصد مورد نظر کافی است 81182 را شماره گیری و کد سه رقمی مقصد مورد نظر را وارد کنید.پارس آنلاین
شرکت پارس آنلاین نیز یکی از شرکت های بزرگ ارائه دهنده خدمات اینترنتی محسوب می شود. این شرکت به سه روش سرویس تلفن اینترنتی را در اختیار مشتریان خود قرار می دهد.پارسیان میزبان
این شرکت یکی از میزبانان تلفن اینترنتی ایرانی است، شرکت پارسیان میزبان برای ارائه سرویس تلفن اینترنتی نیازی به سخت افزار ندارد. خدمات آن به صورت تلفنی در اختیار شما قرار می گیرد. شما می توانید با انجام چهار مرحله زیر از سرویس تلفن اینترنتی پارسیان میزبان استفاده کنید. ابتدا شماره تلفن منزل یا محل کار یا هر شماره ای را که از آن می خواهید تماس برقرار کنید. به کارشناسان بخش تلفن اینترنتی این شرکت بگویید. پس از اعلام اپراتور شماره مقصد خود را بدون دو صفر وارد کنید، ارتباط شما برقرار می شود. البته اگر شماره های مبدأ و مقصد شما در این سیستم معرفی و تنظیم شود، دیگر نیازی به وارد کردن پین و حتی شماره های مقصد خود نخواهید داشت. سرویس تلفن اینترنتی این شرکت یک حالت شارژی دارد و هیچ مبلغی روی قبض تلفنتان نخواهد آمد. برای شارژ و رسیدن به سرویس این شرکت می توانید با شماره 8802727 تماس گرفته و یا به آدرس میدان فاطمی، میدان گل ها، ابتدای بلوار گل ها پلاک شش، طبقه چهارم مراجعه کنید.تلفن آسا
این روش هم مانند سرویسی است که شرکت افرانت ارائه می داد. برای استفاده از شبکه هوشمند تلفن بین الملل (تلفن آسا) با وارد کردن شماره ده رقمی 9092304400 شماره می توانید بدون نیاز به رمز عبور یا خرید کارت، با کشورهایی که نام آنها در فهرست زیر آمده، مکالمه تلفنی داشته باشید. هزینه مکالمات تلفنی با استفاده از سرویس تلفن آسان، دقیقه ای 49 تومان است که بر روی قبض تلفن شما به وسیله شرکت مخابرات ایران به دستتان می رسد.افرانت
افرانت هم از شرکت های بزرگ ارائه دهنده خدمات اینترنتی است. این شرکت سرویس تلفن اینترنتی را به سه روش در اختیار مشتریان قرار می دهد.اشتراک تلفن بدون پین
در این سرویس با معرفی تنظیم شماره های مبدأ و مقصد شما در این سیستم دیگر نیازی به وارد کردن پین و حتی شماره های مقصد خود نخواهید داشت. برای این کار ابتدا شماره تلفن منزل یا محل کار یا هر شماره ای را که از آن می خواهید تماس برقرار کنید به پارس آنلاین معرفی می کنید. سپس شماره 9711211 در تهران و 9714412 در کرج را شماره گیری کنید. پس از اعلام اپراتور # را فشار دهید تا از مانده اعتبار خود آگاه شوید و در آخر شماره مقصد را شماره گیری کنید. برای داشتن این سرویس می توانید با شماره شرکت یعنی 82208166 تماس گرفته و سفارش دهید. برای تماس با شرکت پارس آنلاین می توانید شماره 82200 را گرفته یا به آدرس خیابان خرمشهر، شماره 222، ساختمان نگین سبز مراجعه کنید.اشتراک تلفن با امکانات ویژه
در این سرویسی که افرانت ارائه می دهد، شرکت هایی با حجم بالای تلفن بین الملل می توانند بهره ببرند. این سرویس نیاز به نصب تجهیزات دارد که پس از آن دیگر کاربر از خط مستقیم خود و بدون نیاز به گرفتن شماره افرانت می تواند با شماره بین المللی تماس حاصل کند.هزینه سرویس های افرانت از طریق خرید کارت های تلفن بین الملل این شرکت پرداخت می شود. برای تماس با این شرکت می توانید با شماره 81181 تماس گرفته یا به آدرس خیابان شهید بهشتی، خیابان سهند، پلاک 12 مراجعه کنید.
تلفن آسان
برای استفاده از سرویس تلفن آسان که از طریق شبکه هوشمند مخابرات کشور راه اندازی شده، می توانید ابتدا شماره 2303333-909 گرفته و سپس با گرفتن شماره مقصد تماس موفق داشته باشید اما این روش معایبی دارد: اول اینکه به دلیل گران بودن carrier نمی توانید با تمام کشورهای دنیا تماس بگیرید و دوم اینکه از راه موبایل و شهرستان نمی توانید از سرویس استفاده کنید.کارت تلفن
تنها ساکنان شهرهای تهران و کرج می توانند از این سرویس استفاده کنند. یعنی با خرید کارت های تلفن پارس آنلاین می توانند تماس های اینترنتی خود را بگیرند.بیستاک
شرکت بیستاک یکی از شرکت های نوپا در این حوزه است اما این شرکت توانسته با نوآوری تماس اینترنتی را برای شما راحت تر کند. اگر مایل به استفاده از خدمات شرکت بیستاک هستید، می توانید تنها با گرفتن شماره 020 و در ادامه شماره مقصدتان، تماس بین المللی حاصل کنید. اگر ساکن استان های تهران، خراسان رضوی، چهار محال و بختیاری، همدان، قم، بوشهر، سمنان، لرستان، مرکزی، گلستان، مازندران و یزد باشید یا با سیم کارت همراه اول شماره بگیرید، نیازی به خرید شارژ این شرکت نیست و هزینه تماستان با قبض در اختیار شما قرار می گیرد. اما اگر جزو ساکنان این استان ها نباشید، می توانید با مراجعه به سایت http://www.20talk. com و خرید الکترونیکی شارژ تماس تلفن اینترنتی حاصل کنید.منبع: نشریه دانستنیها، ویژه نامه اردیبهشت 90
آشنایی با سرویسهای مخابرات
مقدمه
با توجه به اینکه ارتباطات جزء لاینفک مقوله فناوری است و به طور کل یک فناوری بنیادی است، در این مقاله سعی شده ابتدا تعریفی از مسیر اصلی شبکهها ارایه شود و سپس به معرفی سرویسهای مختلفی که توسط شرکت مخابرات در سطح کشور به مشتریان ارایه میشود، بپردازیم. در ادامه نیز سرویس MPLS که یکی از بسترها و زیرساختهای موجود در ایران است، به صورت تخصصی آشنا خواهیم شد.
لازم به ذکر است که بررسی دقیق و تمام وکمال فناوریهای ارتباطاتی و بسترهای مخابراتی، نیاز به فرصتی خارج از حوصله این مقاله دارد.
مفهوم زیرساخت
زیرساخت یا Backbone مسیر اصلی شبکه است که تعداد زیادی داده را به تعدادی خطوط کوچکتر منتقل میکند. به عبارت دیگر با خطوط شبکه اصلی(Backbone) ، تعداد زیادی شبکههای کوچکتر به یکدیگر متصل میشوند که نتیجه آن شبکه گسترده WAN است که توسط اتصالاتBackbone ها به یکدیگر متصل میشوند.
یکی از نمونههای آن اینترنت است که شامل چندین اتصال با پهنای باند بسیار گسترده میشود و قسمتهای مختلف جهان را به یکدیگر متصل مینماید (جدول 1).
جدول 1: برخی از نقاط اصلی اینترنت
وضعیت زیرساخت در ایران
اگر بخواهیم وضعیت زیرساخت را در ایران بررسی کنیم، باید Backbone را در ایران تعریف کنیم. بنا بر تعریف فوق، معمولاً ارتباط بین مراکز مخابراتی استانها و همچنین بستر اصلی مخابرات در مرکز استان را Backbone مینامند.
نکته: ارتباط مراکز مخابراتی تا محل مشترک، به لایه دسترسی یا Access معروف است. منظور از مشترک، کاربران اداری و خانگی است.
طبق اظهارات کارشناسان شرکت مخابرات، در حال حاضر در بخش Backbone کشور از فیبر نوری استفاده میشود.
نکته: هماکنون به صورت عملی از هر فیبر نوری امکان ارسال دیتا با پهنای باند 320Gbps وجود دارد.
با اقداماتی که در چند سال گذشته صورت گرفته، در استانهایی از مسیرهای چندگانه استفاده شده است. بنابراین میتوان گفت در حال حاضر مخابرات در بخش Backbone مشکلی ندارد و مشکل اساسی در قسمت Access است.
اما با توجه به اینکه اغلب لایه دسترسی کشور سیمی است، میتوان مشترکین را به چند بخش تقسیم کرد:
گروه اول: مشترکینی که از مرکز مخابراتی تا منزل (یا اداره و شرکت) از زوج سیم استفاده میکنند که این دسته برای اینترنت پرسرعت مشکلی ندارند.
گروه دوم: برخی از مشترکین، از زوج سیم به صورت PCM4 استفاده میکنند. به این معنا که ارتباط 4 مشترک از مخابرات به وسیله یک زوج سیم مدوله (Modulation) میشود که این ارتباط بین این 4 مشترک به اشتراک گذاشته میشود و پهنای باند اختصاص یافته به این زوج سیم، بین این 4 خانواده تقسیم میشود. شایان ذکر است هماکنون بیشتر مشترکین این مشکل را دارند و نمیتوانند از اینترنت پرسرعت مانند ADSL استفاده کنند.
گروه سوم: این دسته از ترکیبی از زوج سیم و فیبر نوری بهره میبرند. بدین صورت که از مخابرات منطقه تا کافوی نوری (نزدیک مشتری) از فیبر نوری استفاده میشود. در کافو هم دیتا به گونهای مدوله میشود که ورودی کافو فیبر نوری بوده و خروجی آن سیم مسی است و در ادامه تا منزل مشترک از زوج سیم مسی استفاده میشود. لازم به ذکر است در این دسته علیرغم استفاده از فیبر نوری، به دلیل اینکه در برخی کافوها (نزدیک محل مشتری) از تجهیزات قدیمی استفاده میشود نمیتوانند اینترنت پرسرعت را روی آن پیادهسازی کرد و در این کافوها فقط تبادل صوت امکانپذیر است.
تجهیزات DSLAM در DSL
اگر از یکی از فناوریهای DSL (مثلاً ADSL) برای دریافت اینترنت استفاده میکنید، حتماً میدانید که روی یک زوج سیم میتوان همزمان از ارتباط تلفنی و ارتباط اینترنتی بهره گرفت. این امکان با وجود DSLAM مخابرات و مودمهای ADSL مشتری قابل دستیابی شده است.
(DSLAM (Digital Subscriber Line Access Multiplexer دستگاهی است که در مراکز مخابراتی قرار میگیرد و یک ورودی آن دیتا (در حال حاضر منظور اینترنت است) و ورودی دیگر صوت است که این دو را با هم تلفیق کرده و به سمت Access یا همان مشترک ارسال میکند. مشترک نیز با استفاده از مودم و splitter (جدا کننده) صوت و دیتا را از هم جدا میکند. شایان ذکر است امروزه مودمهای ADSL خودشان Splitter دارند.
در حال حاضر در برخی کافوها تجهیزات DSLAMای نصب شده است که یک ورودی آن که دیتا است از سمت مخابرات و ورودی دیگر که مربوط به صوت است از همان کافو گرفته شده و عملا دیتا و صوت از طریق آن DSLAM به سمت مشترک ارسال میشود. شایان ذکر است از این سرویس در جاهایی که محدودیت وجود دارد، استفاده شده است.
انواع سرویسهای مخابراتی
امروزه سرویسهایی که شرکت مخابرات برای ارسال دیتا بین چند نقطه به مشترکین ارایه میدهد، عبارتند از اینترانت،
ارتباطات (PTP (Point to Point)، PTMP (Point to Multi Point، اینترنت، VPN/MPLS که ارایه و مدیریت تمامی این سرویسها و خدمات در مراکز مخابراتی انجام میپذیرد. در ادامه به معرفی مختصر هر یک از این سرویسها میپردازیم.
معرفی سرویسهای مخابرات
سرویس اینترنت: سرویس دسترسی به شبکه جهانی اینترنت است که بر همین اساس پهنای باند مورد نیاز مشتریان را تأمین میکند. در حال حاضر ظرفیت مورد نیاز مشتریان میتواند از 64 کیلوبیت بر ثانیه تا 500 مگابیت بر ثانیه (براساس نیاز) ارایه شود.
سرویس VPN/MPLS: عبارت است از شبکههای مجازی و خصوصی برای مشترکینی مانند بانکها، صندوقهای اعتباری، سازمانها و ارگانهای دولتی و شرکتهای بزرگ.
با این سرویس که یکی از بهترین سرویسهاست، مشترک میتواند بین ساختمانهای خود یک شبکه مجازی و اختصاصی روی شبکه دیتای کشور برای خود ایجاد کند که غیر از کاربران آن شرکت یا سازمان، هیچ کاربر دیگری نمیتواند به شبکه آنها دسترسی داشته باشد.
سرویس PTP: سرویس PTP یا نقطه به نقطه از جمله سرویسهایی است که شرکت فنآوری اطلاعات (زیرمجموعه وزارت ICT) به متقاضیان پهنای باند اختصاصی
(Dedicated Bandwidth) بین دو نقطه در هر استان واگذار میکند.
این سرویس از نوع Base TDM است که در لایه یک (از بستر TDM) و در برخی استانها در لایه 2 (از بستر ATM) به صورت کانالهایی با پهنای باند ثابت و مسیر ثابت، از ابتدا تا انتهای نقاط مورد درخواست، تعریف و در اختیار متقاضیان قرار میگیرد. پهنای باند قابل ارایه در این نوع سرویس، حداقل 64Kbps و حداکثر 155Mbps است.
سرویس PTMP: سرویس PTMP یا ارتباط نقطه به چند نقطه نیز از نوع TDM Base بوده و همانطور که از نامش پیداست، در این روش یک نقطه مرکزی با چند نقطه دیگر ارتباط برقرار میکند. برای درک بهتر این سرویس، میتوان توپولوژی ستارهای را در نظر گرفت.
اگر سازمانی از دو سرویس PTP و PTMP برای اتصال مراکز خود استفاده نماید، میتواند سیستمهای مکانیزه داخلی، اتوماسیون اداری، سرویسهای ایمیل، ویدیو کنفرانس و VoIP را بین مراکز خود راهاندازی نماید.
نکته: Time Division Multiplexing) TDM) تقسیم زمانی روشی برای انتقال دو یا چند سیگنال روی یک کانال مشترک با تقسیم کانال به دورههای زمانی مختلف است، طوری که سیگنالهای مختلف ورودی نمونهبرداری شده و در حوزه زمانی مالتیپلکس میشوند و یک قطار پالس ترکیبی ایجاد میکنند و سیگنالها توسط یک مدار دیمالتیپلکس دوباره بازسازی و جدا میشوند.
بستر Base TDM در این جا توسط مخابرات ارایه میشود.
سرویس دسترسی به اینترنت: شرکت مخابرات ایران با ایجاد یک شبکه گسترده آیپی در سراسر کشور و فراهم نمودن دروازههای پرظرفیت بینالملل، از طریق کابلهای فیبر نوری در مسیرهای مختلف ارتباطی و با اتصال مستقیم به اصلیترین نقاط (IX (Internet Exchange Point دنیا، قابلیت سرویسدهی به متقاضیان اینترنت را در سراسر کشور با هر میزان پهنای باند دارد.
معمولاً کاربران خانگی که با مودمهای آنالوگ (معمولی) و از طریق خطوط تلفن
(زوج سیم) به مرکز مخابراتی خود متصل میشوند، پهنای باند تا 64 کیلوبیت بر ثانیه را دریافت میکنند و اگر پهنای باند بیشتری نیاز داشته باشند، ارتباطشان تا نزدیکترین مرکز مخابراتی توسط مودمهای G.SHDSL و از طریق یک سیم مسی برقرار شده و از آن طریق به شبکه آیپی ملی و شبکه اینترنت جهانی میپیوندند و در صورت نیاز به پهنای باند بالاتر از 8 مگابیت بر ثانیه، این ارتباط از طریق فیبر نوری برقرار میشود.
این سرویس از نوع Packet Base بوده و توسط بستر دیتا در مخابرات تأمین میشود.
سرویس دسترسی به شبکه اینترانت: اینترانت شبکهای کامپیوتری است که از زبان مشترک ارتباطی شبکه جهانی اینترنت برای تبادل داده استفاده میکند و تمام خدمات اینترنت، از جمله پست الکترونیکی، وب، FTP، گروههای خبری و تلهکنفرانس را در شبکهای اختصاصی برای کاربران مشخص آن شبکه ارایه میدهد و لزوماً به اینترنت متصل نیست. نظر به ایجاد بستر وسیع آیپی در سطح کشور با گستردگی در مراکز کلیه استانها و همچنین قابلیت دسترسی کلیه شهرها به این شبکه از طریق شبکههای دسترسی استانی، شرکت فنآوری اطلاعات سرویسی به نام اینترانت به متقاضیان ارایه میدهد که در این سرویس آدرسهای آیپی اختصاصی داخل کشوری تخصیص داده میشود.
با اتصال متقاضیان به این شبکه (با پهنای باند مورد نیاز) امکان دسترسی به کلیه نودهای داخلی (شامل آدرسهای معتبر اینترنتی داخل کشور و نیز آدرسهای خصوصی متصل شده به این شبکه در سراسر کشور) فراهم میشود. تفاوت اساسی میان شبکه اینترانت و سایر شبکهها در آن است که این شبکه براساس پروتکلهای اینترنت نظیر TCP/IP و HTTP شکل میگیرد و امکان دسترسی به آن فقط از داخل کشور وجود دارد. هدف اصلی نصب اینترانت، تسهیل ارتباطات و اشتراکگذاری منابع ارگانها، سازمانها و شرکتهای دولتی داخلی است.
نمونههایی از کاربردهای سرویس اینترانت را میتوان اتصال به بستر عمومی آیپی داخل کشور، تأمین بستر ارتباطی جهت ایجاد سیستمهای مکانیزه داخلی سازمانها و شرکتها در سطح کشور (مانند سیستمهای اتوماسیون اداری) و نیز تأمین بستر ارتباطی جهت ایجاد شبکه اینترانت داخل سازمانی و ارایه سرویسهای داخلی E-MAIL، Web، FTP و Messaging برای سازمانها و شرکتها نام برد.
سرویس شبکه خصوصی مجازی
VPN/MPLS Layer3
همزمان با رشد سریع و تکامل فناوری ساخت کامپیوترها، ایده اتصال کامپیوترها به یکدیگر و انتقال داده بین آنها مطرح شد. طرحهای ابتدایی شبکههای کامپیوتری، بسیار پیچیده بوده و هر شرکتی به صورت مجزا شبکهای را طراحی میکرد و معماریهای مطرح شده در شبکههای کامپیوتری شرکتهای مختلف، هیچ گونه سازگاری با یکدیگر نداشتند. به منظور سازگاری شبکههای کامپیوتر، مدل مرجعی به نام مدل مرجع OSI ارایه شد که تا حدی مشکل عدم ناسازگاری معماریهای مختلف شبکههای کامپیوتری را مرتفع ساخت. با گذشت زمان، ایده اتصال شبکهها به یکدیگر گسترش توسعه یافت. در ابتدا گروه DARPA پروژهای تحقیقاتی را در زمینه اتصال ابرکامپیوترها به یکدیگر و پیادهسازی ارتباط شبکهای آغاز کرد که در نهایت منجر به گسترش و پیادهسازی شبکه جهانی اینترنت شد.
رشد سریع شبکه جهانی اینترنت و عمومیت یافتن این شبکهها باعث شد که اینترنت در سراسر جهان گسترش یابد. به گونهای که درخواست استفاده از پروتکل اینترنت به صورت تصاعدی رو به افزایش است. بنابراین در حال حاضر یکی از مسایل مطرح و مهم در شبکه، مربوط به سرعت بخشیدن به انتقال ترافیک آیپی و ایجاد کیفیت سرویس در شبکه اینترنت است.
در این رابطه مدلهای متفاوتی با هدف پیادهسازی مناسبتر روشهای کیفیت سرویس ارایه شده است. یکی از راههای مناسب برای این امر، انتقال اطلاعات آیپی از طریق سوییچهای ATM است که در سالهای گذشته از آن به صورت وسیع استفاده شده است. اما به دلیل مشکلاتی که در این روش انتقال وجود دارد، روشMPLS یا Multi Protocol Label Switching جایگزین آن شده است.
MPLS مقیاس پذیری و کارآیی شبکههای موجود آیپی را بهبود بخشیده و ارایه سرویسهای جدیدی که در شبکههای سنتی آیپی قابل دسترسی نبوده را میسر ساخته است.
MPLS چیست؟
MPLS ترکیبی از تکنیکهای هدایت (Forward) اتصالگرا و پروتکلهای مسیریابی اینترنت است. MPLS این خاصیت را ایجاد میکند که بتواند هر نوع ترافیکی را روی شبکه آیپی گسترده بدون وابستگی به محدودیتهای مختلف پروتکلهای مسیریابی و طرحهای لایه انتقال و آدرسدهی اجرا کند. دو مشخصه MPLS امکان سوییچ ترافیک از طریق مسیریابهای آیپی و اختصاص همزمان برچسب و پارامترهای مهندسی ترافیک است.
نکته قابل توجه این است که امروزه سرویس VPN مبتنی بر فناوری MPLS امکان ایجاد شبکههای اختصاصی مجازی در گستره شبکه IP/MPLS در مراکز 30 استان کشور را برای مشتریان فراهم مینماید.
با توجه به قابلیتها و ویژگیهای نوین فناوری مذکور، این سرویس جایگزین سرویس PTMP برای ارتباطات بین استانی شده و در آینده با گسترش شبکه IP/MPLS در کلیه شهرستانهای استانها، امکان جایگزینی سرویس PTMP با این سرویس در داخل استانها و ایجاد شبکههای مجازی لایه 3 در محدودههای داخل استانی و نیز شبکههای VPN لایه 2 فراهم خواهد شد.
از دیگر دلایل پیدایش MPLS میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• رفع مشکلات کندی روترها در شبکههای بزرگ و زیر فشار با مکانیسم ساده مانند برچسبزنی ترافیک هر مشتری
• استفاده در Traffic Engineering و Quality of Services
• ایجاد Virtual Private Networks
بر این اساس اهدافی که در طراحی MPLS مورد توجه قرار گرفت، عبارتند از:
• MPLS باید هر نوع فناوری لایه دوم را پشتیبانی کرده و فقط منحصر به ATM و Frame Relay نباشد.
• MPLS باید با پروتکلهای مختلف مسیریابی سازگار باشد.
• در MPLS باید قابلیت مجتمعسازی ترافیک پشتیبانی شود. در این صورت امکان ارسال ترافیکهای متنوع کاربران از طریق یک مسیر واحد فراهم میشود.
• MPLS باید قابلیت مقیاسپذیری داشته باشد، یعنی انعطافپذیر بوده و در شبکههای بزرگ نیز جواب دهد.
دیگر قابلیتهای سرویس VPN/MPLS
• سهولت بهکارگیری شبکه برای مشتریان: با توجه به اینکه کلیه عملیات مسیریابی در داخل شبکه سرویسدهنده انجام میگیرد، مشتریان میتوانند در سایتهای خود از سادهترین تجهیزات لایه 3 استفاده نمایند و نیازی به اعمال پروتکلهای
Dynamic Routing و پشتیبانی و مدیریت آنها و کنترل ترافیک توسط خود مشتری نخواهد بود.
• سهولت نگهداری شبکه مشتری: در واقع نگهداری بخش عمده شبکه مشتری تا لایه سوم بر عهده شرکت مخابرات است.
• هزینه کمتر و استفاده بهینه از پهنای باند.
• قابلیت ارتباط مستقیم کلیه نودها با یکدیگر (با استفاده از توپولوژی Full Mesh).
• امکان اعمال QoS (Quality of Service) مورد نیاز مشتری. با استفاده از این قابلیت میتوان ترافیکهای مختلف مشترک، از جمله ویدیو، صوت و دیتا را مطابق اولویتهای تعیین شده از سوی مشترک، به صورت تضمینی و در مسیرهای مورد درخواست مشترک هدایت نمود.
• تأمین REDUNDANCY شبکه مشتری.
آشنایی با معماری MPLS
از خواص ذاتی MPLS تفکیک ترافیک یک سازمان از دیگر سازمانها توسط سرویسدهنده (در بحث ما شرکت مخابرات) است. به طوری که چندین مشترک میتوانند از آدرسدهی خصوصی مشترک بدون نیاز به ترجمه این آدرسها استفاده نمایند. این جداسازی ترافیک منجر به استفاده از عبارت MPLS VPNs شد تا مشترکینی را که قصد اجرای شبکه خصوصی آیپی را با دیگر نقاط زیرمجموعه خود دارند، متمایز سازد. در حقیقت MPLS VPNs مشابه مدارات مجازی ATM و یا
Frame Relay است.
در بیشتر شبکههای WAN دنیا از فناوری انتقال لایه 2 مانند ATM و Frame Relay استفاده میشود و برای اتصال دو روتر با استفاده از شبکه WAN لایه 2 این اتصال میسر میشود. در این حالت طراح شبکه WAN باید به صورت دستی مسیری ایجاد کند تا بستههای لایه 3 از میان لایه 2 عبور کنند.
نکته بسیار مهم سرویس MPLS این است که به سوییچ های لایه 2 امکان میدهد تا همانند روتر در انتخاب مسیر هوشمند باشد.
نمونههایی ازکاربردهای سرویس VPN/MPLS
• تأمین بستر ارتباطی جهت ایجاد سیستمهای مکانیزه داخلی سازمانها و شرکتها در سطح کشور، مانند Paperless، ایجاد شبکه اینترانت و ارایه سرویسهای داخلی مانند E-learning، VoIP، FTP، Email، Website و سیستمهای ویدیو کنفرانس.
• ایجاد شبکههای مونیتورینگ ویدیویی بین مراکز کارگاهی و کارخانههای واقع در شهرستانها با دفاتر مرکزی مستقر در تهران یا سایر شهرستانها
پارامترهای فنی MPLS
از ویژگیهای فنی این سرویس میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
• سهولت عملیات Forwarding
• جدایی عملیات Forwarding و Routing
• سهولت تجمع خصوصیات ATM و IP
• همخوانی با کلیه پروتکلهای لایه 2 و لایه 3
• تبدیل آدرسها به برچسبهایی با طول ثابت
• امکان استفاده از سرویسهایی ویژه همچون مهندسی ترافیک
(Traffic Engineering)، امکان ارسال Voice/Video روی آیپی با کاهش تأخیرات و افزایش QoS
سخن پایانی
آشنایی با سرویسهای مخابراتی میتواند در تصمیمگیریهای کلان سازمانی برای راهاندازی شبکههای گسترده (WAN) در سطح ادارات و نهادهای دولتی و یا شرکتهای خصوصی بزرگ، موثر و مفید واقع شود. در این مقاله سعی شد انواع سرویسهای مختلف را در این خصوص، به صورت محدود نام برده و برخی از خصوصیات آنها را نیز بیان کنیم.
منبع:http://computernews.ir/article.aspx?n=2012-1-1002492
فیبر نوری چگونه کار می کند؟
هرجا که صحبت از سیستم های جدید مخابراتی، سیستم های تلویزیون کابلی و اینترنت باشد، در مورد فیبر نوری هم چیزهایی میشنوید.
فیبرهای نوری از شیشه شفاف و خالص ساخته میشوند و با ضخامتی به نازکی یک تار موی انسان، میتوانند اطلاعات دیجیتال را در فواصل دور انتقال دهند. از آنها همچنین برای عکسبرداری پزشکی و معاینه های فنی در مهندسی مکانیک استفاده میشود.
در این مقاله میخوانیم که این فیبرهای نوری چگونه نور را منتقل میکنند و نیز درمورد روش عجیب ساخت آنها !
فیبرنوری چیست؟
فیبرهای نوری رشته های بلند و نازکی از شیشه بسیار خالصند که ضخامتی در حدود قطر موی انسان دارند. آنها در بسته هایی بنام کابلهای نوری کنار هم قرار داده میشوند و برای انتقال سیگنالهای نوری در فواصل دور مورد استفاده قرار میگیرند.
اگر با دقت به یک رشته فیبر نوری نگاه کنید، می بینید که از قسمتهای زیر ساخته شده :
• هسته _ هسته بخش مرکزی فیبر است که از شیشه ساخته شده و نور در این قسمت سیر میکند.
• لایه روکش _ واسطه شفافی که هسته مرکزی فیبر نوری را احاطه میکند وباعث انعکاس نور به داخل هسته میشود.
• روکش محافظ _ روکشی پلاستیکی که فیبر نوری در برابر رطوبت و آسیب دیدن محافظت میکند.
صدها یا هزاران عدد از این رشته های فیبر نوری بصورت بسته ای در کنار هم قرار داده میشوند که به آن کابل نوری گویند. این دسته از رشته های فیبر نوری با یک پوشش خارجی موسوم به ژاکت یا غلاف محافظت میشوند.
فیبرهای نوری دو نوعند :
• فیبرهای نوری تک وجهی _ این نوع از فیبرها هسته های کوچکی دارند ( قطری در حدود inch (4-) 10x 5/3 یا 9 میکرون ) و میتوانند نور لیزر مادون قرمز ( با طول موج 1300 تا 1550 نانومتر ) را درون خود هدایت کنند.
• فیبرهای نوری چند وجهی _ این نوع از فیبرها هسته های بزرگتری دارند ( قطری در حدود inch (3-) 10x 5/2 یا 5/62 میکرون ) و نور مادون قرمز گسیل شده از دیودهای نوری موسوم به LEDها را ( با طول موج 850 تا 1300 نانومتر ) درون خود هدایت میکنند.
برخی از فیبرهای نوری از پلاستیک ساخته میشوند. این فیبرها هسته بزرگی ( با قطر 4 صدم inch یا یک میلیمتر ) دارند و نور مریی قرمزی را که از LEDها گسیل میشود ( و طول موجی برابر با 650 نانومتر دارد ) هدایت میکنند.
بیایید ببینیم طرز کار فیبر نوری چیست.
یک فیبر نوری چگونه نور را هدایت میکند؟
فرض کنید میخواهید یک باریکه نور را بطور مستقیم و در امتداد یک کریدور بتابانید. نور براحتی در خطوط راست سیر میکند و مشکلی ازین جهت نیست. حال اگر کریدور مستقیم نباشد و در طول خود خمیدگی داشته باشد چگونه نور را به انتهای آن میرسانید؟
برای این منظور میتوانید از یک آینه استفاده کنید که در محل خمیدگی راهرو قرار میگیرد و نور را در جهت مناسب منحرف میکند. اگر راهرو خیلی پیچ در پیچ باشد و خمهای زیادی داشته باشد چه؟ میتوانید دیوارها را با آینه بپوشانید و نور را به دام بیندازید بطوریکه در طول راهرو از یک گوشه به گوشه دیگر بپرد. این دقیقا همان چیزی است که در یک فیبرنوری اتفاق می افتد.
نور در یک کابل فیبرنوری، بر اساس قاعده ای موسوم به بازتابش داخلی، مرتبا بوسیله دیواره آینه پوش لایه ای که هسته را فراگرفته، به این سو و آن سو پرش میکند و در طول هسته پیش میرود.
از آنجا که لایه آینه پوش اطراف هسته هیچ نوری را جذب نمیکند، موج نور میتواند فواصل طولانی را طی کند. به هر حال، برخی از سیگنالهای نوری در حین حرکت در طول فیبر، ضعیف میشوند که علت عمده آن وجود برخی ناخالصیها داخل شیشه است. میزان ضعیف شدن سیگنال به درجه خلوص شیشه بکار رفته در داخل فیبر و نیز طول موج نوری که درون فیبر سیر میکند بستگی دارد (بعنوان مثال
850 نانومتر = 60 تا 75 درصد در هر یک کیلومتر
1300 نانومتر = 50 تا 60 درصد در هر یک کیلومتر
1550 نانومتر = بیش از 50 درصد در هر یک کیلومتر ).
برخی از فیبرهای نوری هم هستند که سیگنال در داخل آنها خیلی کم تضعیف میشود. (کمتر از 10 درصد در هر یک کیلومتر برای 1550 نانومتر ).
سیستم ارتباط بوسیله فیبرنوری
برای پی بردن به اینکه فیبرهای نوری چگونه در سیستم های ارتباطی مورد استفاده قرار میگیرند، اجازه دهید نگاهی بیاندازیم به فیلم یا سندی که مربوط به جنگ جهانی دوم است. دو کشتی نیروی دریایی را درنظر بگیرید که از کنار یکدیگر عبور میکنند و لازم است باهم ارتباط برقرار کنند درحالی که امکان استفاده از رادیو وجود ندارد و یا دریا طوفانی است. کاپیتان یکی از کشتی ها پیامی را برای یک ملوان که روی عرشه است میفرستد. ملوان آن پیام را به کد مورس ترجمه میکند و از نورافکنی ویژه که یک پنجره کرکره جلو آن است برای ارسال پیام به کشتی مقابل استفاده میکند. ملوانی که در کشتی مقابل است این پیام مورس را میگیرد، ترجمه میکند و به کاپیتان میدهد. (ملوان کشتی دوم عکس عملی را انجام میدهد که ملوان کشتی اول انجام داد.)
حالا فرض کنید این دو کشتی هر یک در گوشه ای از اقیانوسند و هزاران مایل فاصله دارند و در فاصله بین آنها یک سیستم ارتباطی فیبرنوری وجود دارد.
سیستم های ارتباط بوسیله فیبرنوری، شامل این قسمت هاست:
• فرستنده _ سیگنالهای نور را تولید میکند و به رمز در میاورد.
• فیبرنوری _ سیگنالهای نور را تا فواصل دور هدایت میکند.
• تقویت کننده نوری _ ممکن است برای تقویت سیگنالهای نوری لازم باشد. (برای ارسال سیگنال به فواصل خیلی دور)
• گیرنده نوری _ سیگنالهای نور را دریافت و رمزگشایی میکند.
فرستنده
نقش فرستنده شبیه ملوانی است که روی عرشه کشتی فرستنده پیام ایستاده و پیام را ارسال میکند. فرستنده ابزار تولید نور را در فواصل زمانی مناسب خاموش یا روشن میکند.
فرستنده درعمل به فیبر نوری متصل میشود و حتی ممکن است دارای لنزی برای متمرکز کردن نور به داخل فیبر هم باشد. قدرت اشعه لیزر بیش از LEDهاست اما با کم و زیاد شدن دما شدت نورشان تغییر میکند و گرانتر هم هستند. متداول ترین طول موجهایی که استفاده میشود عبارتند از: 850 نانومتر، 1300 نانومتر و 1550 نانومتر. (مادون قرمز و طول موجهای نامریی طیف )
تقویت کننده نوری
همانطور که قبلا هم به آن اشاره شد، نور حین عبور از فیبر ضعیف میشود. (مخصوصا در فواصل طولانی بیش از نیم مایل یا حدود یک کیلومتر مثلا در کابلهای زیر دریا) بنابرین یک یا بیش از یک تقویت کننده نوری در طول کابل بسته میشوند تا نور ضعیف شده را تقویت کنند.
یک تقویت کننده نوری دارای فیبرهای نوری با پوشش ویژه ای است. نور ضعیف شده پس از ورود به این تقویت کننده تحت تاثیر این پوشش خاص و نیز نور لیزری که به این پوشش تابیده میشود تقویت میشود. ملکولهای موجود در این پوشش ویژه با تابش لیزر به آنها، سیگنال نوری جدید و قوی تولید میکنند که مشخصات آن مشابه نور ورودی به تقویت کننده است. درواقع تقویت کننده نوری یک آمپلی فایر لیزری برای نور ورودی به آن است. جزییات بیشتر را در سایت www.Photonics.com ببینید.
گیرنده نوری
گیرنده نوری مشابه ملوانی که روی عرشه کشتی گیرنده پیام بود عمل میکند. این گیرنده سیگنالهای نوری ورودی را میگیرد، رمزگشایی میکند و سیگنالهای الکتریکی مناسب را برای ارسال به کامپیوتر، تلویزیون یا تلفن کاربر تولید و به آنها ارسال میکند. این گیرنده برای دریافت و آشکارسازی نور ورودی از فتوسل یا فتودیود استفاده میکند.
چرا فیبر نوری باعث بوجود آمدن انقلابی در ارتباطات شده است؟
فیبر نوری در مقایسه با سیمهای فلزی مرسوم (سیمهای مسی)، دارای این مزایا است:
ارزان تر بودن _ فیبر نوری بطول چندین مایل از سیم مسی با همین طول ارزانتر است. این قیمت مناسب باعث میشود که بتوانید تلویزیون کابلی یا اینترنت را هر جایی در اختیار داشته باشید و در پول شما هم صرفه جویی میشود.
نازکتر بودن _ فیبرنوری با ضخامتی کمتر از ضخامت سیم مسی تولید میشود و این مزیت بزرگی است.
ظرفیت انتقال بالاتر _ از آنجا که فیبرنوری نازکتر از سیمهای مسی است، بنابراین در کابلی با قطر معلوم تعداد فیبرنوری بیشتری جا میگیرد تا سیم مسی. پس این امکان فراهم میشود که از کابلی با قطر مشابه تعداد خطوط تلفن بیشتر یا تعداد کانال های تلویزیونی بیشتری عبور داده شود.
تضعیف کمتر سیگنال _ سیگنال عبوری از فیبرنوری نسبت به سیگنال عبوری از سیم مسی کمتر ضعیف میشود.
سیگنال های نوری _ برخلاف سیگنالهای الکتریکی در سیمهای مسی که با سیگنالهای عبوری از کابلهای نزدیک تداخل میکنند، سیگنالهای نوری در فیبرنوری حتی با سیگنالهای عبوری از فیبری که در همان کابل است هم تداخل نمیکند. بنابراین صدا در مکالمات تلفنی واضح تر منتقل میشود و کانال های تلویزیونی هم بهتر دریافت میشوند.
کم مصرف بودن _ ازانجا که سیگنالها در فیبرنوری کمتر ضعیف میشوند، بنابراین فرستنده های کم مصرف تری نسبت به فرستنده های با ولتاژ بالا در سیمهای مسی نیاز است. این مزیت باز هم باعث صرفه جویی در هزینه ها میشود.
سیگنالهای دیجیتال _ بهترین و اصلی ترین کاربرد فیبر نوری انتقال اطلاعات دیجیتال است که بخصوص برای شبکه های کامپیوتری مفید است.
اشتعال ناپذیری _ چون هیچ الکتریسیته ای از فیبرنوری عبور نمیکند، خطر اشتعال هم وجود ندارد.
سبک بودن _ فیبرنوری درمقایسه با سیم مسی وزن کمتری دارد و فضای کمتری را میگیرد.
انعطاف پذیری _ ازانجا که فیبرهای نوری بسیار انعطاف پذیرند و میتوانند نور را ارسال و دریافت کنند، در بسیاری از دوربین های انعطاف پذیر و تاشو در اهداف زیر کاربرد دارند:
§ عکسبرداری پزشکی _ در bronchoscope ( لوله ای نازک برای عکسبرداری از نایچه ها )،§ در endoscope ( برای تصویربرداری از اعضای توخالی بدن مثل معده و مثانه )،§ و در laparoscope ( ابزاری پزشکی برای بررسی معده و برخی جراحی های کوچک ) کاربرد دارد.
§ تصویربرداری ماشینی _ برای چک کردن جوشهایی که در لوله ها و موتورها بصورت ماشینی اجرا میشود. ( مثلا در هواپیماها،§ راکتها،§ شاتلهای فضایی و ماشینها )
§ لوله کشی _ برای بررسی مجاری فاضلاب
بخاطر وجود این مزایاست که شما فیبرنوری را در بسیاری از صنایع، در ارتباطات برجسته امروزی و شبکه های کامپیوتری میبینید. مثلا اگر از آمریکا به اروپا تلفن بزنید (یا برعکس)، و این ارتباط از طریق یک ماهواره مخابراتی انجام شود، اغلب میشنوید که صدا دچار تکرار و انعکاس میشود. ولی باوجود فیبرنوری ارتباط شما مستقیم و بدون پژواک است.
فیبرنوری چگونه ساخته میشود؟
فیبرنوری از شیشه شفاف بسیار خالص ساخته میشود. اگر شیشه پنجره را بعنوان محیطی شفاف که نور را از خود عبور میدهد در نظر بگیریم، بدلیل وجود ناخالصیها در شیشه، نور بطور کامل و بدون تغییر عبور نمیکند. بهرحال شیشه ای که در ساخت فیبرنوری بکار میرود، نسبت به شیشه بکار رفته برای پنجره ناخالصیهای بسیار کمتری دارد. توصیف یک شرکت تولید کننده فیبرنوری از شیشه ای که برای ساخت آن بکار میرود به اینصورت است: اگر روی سطح اقیانوسی از شیشه بکار رفته در ساخت فیبرنوری بایستید، میتوانید عمق چندین مایلی آنرا بوضوح ببینید.
برای ساخت فیبرنوری بایستی مراحل زیر طی شود:
ساخت یک استوانه شیشه ای از پیش تعین شده
کشیدن فیبر از استوانه آماده شده
آزمایش فیبرهای تولید شده
ساخت استوانه شیشه ای
شیشه مورد استفاده برای ساخت استوانه طی روندی موسوم به MCVD یا رسوب سازی تعدیل شده شیمیایی با بخار تولید میشود.
در روش MCVD اکسیژن از میان محلول کلراید سیلیکون (SiCl4)، کلراید ژرمانیوم (GeCl4) و دیگر مواد شیمیایی میجوشد (قلقل میکند).
این مخلوط بسیار دقیق و حساب شده، ویژگیهای فیزیکی و اپتیکی گوناگونی دارد. ( ازجمله ضریب شکست، ضریب انبساط، نقطه ذوب و … )
فرآیند MCVD برای ساخت استوانه
سپس بخارهای گاز بوسیکه یک ماشین مخصوص با حرکات دورانی بداخل یک لوله سیلیس مصنوعی یا لوله کوارتز هدایت میشود که به این عمل آبکاری گویند. در حین چرخش ماشین، یک مشعل در بیرون لوله به بالا و پایین حرکت میکند. حرارت بسیار زیاد ناشی از مشعل، باعث میشود دو چیز اتفاق بیفتد:
سیلیکون و ژرمانیوم با اکسیژن واکنش میدهند، دی اکسید سیلیکون (SiO2) و دی اکسید ژرمانیوم (GeO2) حاصل میشود.
دی اکسید سیلیکون و دی اکسید ژرمانیوم روی سطح داخلی لوله رسوب میکنند، باهم آمیخته میشوند تا شیشه شکل بگیرد.
ماشین مورد استفاده برای ساخت استوانه
ماشین مخصوص بطور مستمر میچرخد تا استوانه ای استوار و اندود شده ساخته شود. خلوص شیشه با استفاده از قطعات پلاستیکی که در برابر خوردگی مقاوم است و در سیستم تزریق گاز بکار رفته و نیز با کنترل دقیق جریان گاز و ترکیب آن حفظ میشود. روند ساخت این استوانه کاملا خودکار است و چندین ساعت بطول می انجامد. بعد از اینکه استوانه ساخته شده خنک شد، تست کنترل کیفیت روی آن انجام میشود.
کشیدن فیبر از استوانه آماده شده
بعد ازینکه استوانه شیشه ای کنترل کیفی شد، روی دستگاهی بنام برج فیبر کشی سوار میشود.
استوانه شیشه ای در یک کوره گرافیتی داغ میشود ( 3452 تا 3992 درجه فارنهایت یا 1900 تا 2200 درجه سانتیگراد ) تا حدی که یک گلوله گداخته شده از نوک آن، تحت تاثیر نیروی جاذبه سقوط میکند. گلوله شیشه ای مذاب در حین سقوط خنک میشود و یک رشته شیشه ای را بوجود می آورد.
متصدی دستگاه این رشته را در داخل دیگر قسمتهای برج از جمله تعدادی فنجانک اندود کننده و نیز کوره ماوراء بنفش نخ کشی میکند تا در نهایت به قرقره پایین دستگاه برسد.
قرقره مکانیکی فیبر را به آرامی از استوانه داغ شده میکشد. یک ریزسنج لیزری بدقت این مرحله را کنترل میکند و قطر فیبر را اندازه میگیرد. اطلاعات بدست آمده از ریزسنج به سیستم خودکار قرقره مکانیکی ارسال میشود. فیبرها با سرعت 33 تا 66 فوت بر ثانیه ( 10 تا 20 متر بر ثانیه ) از استوانه داغ کشیده میشوند و محصول نهایی روی قرقره پیچیده میشود. معمولا در نهایت بیش از 4/1 مایل ( 2/2 کیلومتر ) فیبرنوری روی قرقره جمع نمیشود.
موضوع برخی آزمایشها که روی فیبرنوری تولید شده انجام میشود:
مقاومت کششی _ فیبر باید بتواند نیروی کشش معادل 000/100 پوند بر اینچ مربع یا بیشتر را تحمل کند.
آزمایش منحنی ضریب شکست
بررسی فیبر از لحاظ ابعاد هندسی ازجمله کنترل یکنواختی قطر هسته و یکنواختی ضخامت لایه روکش
آزمایش میزان تضعیف امواج در فیبرنوری _ در این آزمایش مشخص میشود که سیگنالهای نوری در طول موجهای مختلف چه مقدار انرژی خود را از حین عبور از فیبر دست میدهند.
ظرفیت انتقال اطلاعات (پهنای باند) _ تعداد سیگنالهایی که در هر لحظه میتواند بوسیله فیبر منتقل شود.
طیف رنگی _ انتشار طول موجهای مختلف نور در هسته فیبر که در بحث پهنای باند حایز اهمیت است.
دمای عملیاتی / دامنه تغییرات رطوبت
تاثیر دما در تضعیف سیگنال عبوری
توانایی هدایت نور در زیر آب _ حایز اهمیت برای کابلهایی که در زیر دریا استفاده میشود.
وقتی فیبر مراحل آزمایش را طی کرد، به شرکتهای فعال در زمینه تلفن، کابل و شبکه فروخته میشود. در حال حاضر بسیاری از شرکتها سیستمهای نوین مبتنی بر فیبرنوری را جایگزین سیستمهای قدیمی مبتنی بر سیم مسی کرده اند تا سرعت، ظرفیت و وضوح بیشتری حاصل شود.
فیزیک بازتابش کلی
وقتی نور از یک محیط با ضریب شکست m1 وارد محیط دوم با ضریب شکست کوچکتری مثل m2 میشود، زاویه ای که در محیط اول با خط عمود فرضی بر سطح جدا کننده دو محیط داشت، در محیط دوم تغییر میکند. همچنان که زاویه پرتو در محیط اول، نسبت به خط عمود فرضی بزرگتر میشود، نور شکسته شده در محیط دوم هم از خط فرضی دورتر میشود. (زاویه پرتو در محیط دوم هم نسبت به خط فرضی بزرگتر میشود)
در یک زاویه خاص (زاویه بحرانی) نور شکسته شده به محیط دوم وارد نمیشود و در عوض در امتداد خط جداکننده دو محیط حرکت میکند.
Sin [critical angle ] = n2 / n1 که n1 و n2 ضرایب شکست اند بطوریکه n1 < n2 . اگر زاویه پرتو محیط اول نسبت به خط عمود فرضی، از زاویه بحرانی بزرگتر باشد، در این حالت پرتو شکسته شده بطور کامل بداخل همان محیط اول منعکس میشود ( پدیده بازتابش داخلی کلی ). حتی اگر محیط دوم شفاف باشد و بتواند نور را عبور دهد.
در فیزیک زاویه بحرانی نسبت به خط عمود فرضی تعریف میشود. در فیبرنوری، زاویه بحرانی نسبت به محوری موازی با فیبر که در مرکز آن امتداد دارد توصیف میشود. بنابراین
( زاویه بحرانی فیزیکی – 90 درجه ) = زاویه بحرانی در فیبرنوری
در یک فیبرنوری نور در هسته (با ضریب شکست بزرگتر، m1) سیر میکند و مرتبا با برخورد به لایه روکش (با ضریب شکست کوچکتر، m2) شکسته میشود چون زاویه نور همیشه از زاویه بحرانی بزرگتر است. در انعکاس نور از سطح روکش، مقدار زاویه انحنای فیبر تاثیر ندارد حتی اگر فیبرنوری یک دایره کامل ساخته باشد!
ازانجا که لایه روکش هیچ نوری از هسته جذب نمیکند، موج نور میتواند مسافتهای طولانی را طی کند. ولی بهرحال برخی سیگنالهای نوری در حین عبور از فیبر ضعیف میشوند که دلیل عمده آن ناخالصیهای موجود در شیشه است.
میزان تضعیف سیگنال به درجه خلوص شیشه و طول موج نور عبوری از فیبر بستگی دارد ( مثلا نور با طول موج 850 نانومتر در هر یک کیلومتر 60 تا 75 درصد ضعیف میشود. نور با طول موج 1300 نانومتر 50 تا 60 درصد در هر یک کیلومتر و نور با طول موج 1550 نانومتر بیش از 50 درصد در هر کیلومتر تضعیف میشود. ) برخی از انواع فیبرنوری کارایی بهتری دارند و سیگنال نور در آنها کمتر انرژی خود را از دست میدهد – کمتر از 10 درصد در هر یک کیلومتر برای طول موج 1550 نانومتر.
منبع:http://www.academist.ir
13
فیبر نوری و بازتاب کلی
امروزه اغلب مکالمات تلفنی، مخابره ی فکس ها و تقریباً تمام نقل و انتقالات اینترنتی و پست الکترونیکی (email) بین شهرها و قاره ها بوسیله ی فیبرهای نوری انجام می شود. هادی ( رسانا ) در فیبر نوری، نور است در صورتی که در سیم برق، جریان الکتریسیته کار هدایت را انجام می دهد. در یک سیم برق، الکترونها بوسیله ی اعمال میدان الکتریکی از یک انتهای سیم به طرف دیگر آن می روند. در فیبر نوری، این فوتونهای نور هستند که چون در کابل محبوس شده و راه گریزی ندارند به ناچار تنها انتخابی که پیش روی خود می بینند حرکت از یک طرف فیبر به سمت دیگر آن است! البته محبوس شدن سیگنالهای نوری در هسته ی کابل فیبر نوری به علت پدیده ای است که ما آنرا « بازتاب کلی » نامیده ایم.
اگر شما در استخر شنا به طور کامل تا سر زیر آب فرو رفته و از آنجا به سطح آب نگاه کرده باشید شاید متوجه این مساله شده باشید که سطح جدایی هوا - آب به یک آینه تبدیل شده و شما نمی توانید آن طرف را ببینید. این مثالی از « بازتاب کلی » است. به طور اساسی هر وقت یک سطح اشتراک از دو ماده با ضریب شکست یا چگالی متفاوت داشته باشید، پرتو نوری که بخواهد از ماده ی چگالتر تحت زاویه ای بزرگتر از زاویه ی حد وارد محیطِ ( ماده ی ) با غلظت کمتر شود به طور کامل از این سطح اشتراک بازتاب می کند.
اساس تمامی فیبرهای نوری را سیمهای استوانه ایی از جنس شیشه تشکیل می دهند. این فیبرها شامل هسته و روکش هستند؛ بطوریکه چگالی نوری هسته بیشتر از چگالی نوری روکش است. روکش، هسته را مانند ژاکتِ استوانه ای شکلی کاملاً احاطه می کند، سیگنال نوری به هسته وارد و طبق خاصیت « بازتاب کلی » از سطح جدایی هسته – روکش بازتابیده می شود. این تقریباً مثل این است که یک آینه ی استوانه ای باریکی داشته باشید که نور را بازتاب می کند. بازتابهای کلی تأثیر بسزایی در اینکه سیگنال نوری شدت اولیه اش را از دست ندهد دارند؛ در صورتیکه بازتاب از یک آینه ی نقره اندود معمولی اینگونه نیست. به مدد خاصیت « بازتاب کلی » سینگنالها می توانند فاصله ای بیشتر از 250 مایل ( 400 کیلومتر ) را بدون نیاز به تقویت طی کنند
منبع:http://www.academist.ir